AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Geri kalmış illerin kalkınmasına Oğuz Satıcı formülü

"Kalkınmada öncelikli illerin sayısını artıralım... Bu bölgelerde asgari ücreti düşük tutalım... Devlet bedava arsa versin.. Buralara havaalanları, demir yolları yapalım.. Vs vs vs.." Bunlar, ekonomik olarak geri kalmış illere yatırım çekmek için ortaya atılan, kimi yasalaşmış, kimisi öneri aşamasında kalmış fikirler...

Ama tüm bunlara rağmen beklenen ilgi yok... Peki ne yapalım? İşte bu sorunun yanıtı için Çin'e karşı dünya tekstil sektörünü örgütleyebilecek kadar ileri uygulamalardaki Türk liderlerden biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ile, kalkıp inen uçakları saydığı Yenibosna'daki odasında sohbet ettik.

Bir taraftan uçakları sayıyoruz bir taraftan "Peki ne yapalım" sorumun yanıtını arıyoruz. Oğuz Satıcı bunun için de bir formül geliştirmiş. Önce bana sorular sordu.

-Adana nasıl Adana oldu?
-Adana çok verimli topraklara sahip..
-Ama lideri Sabancı'ydı.
- Evet

-Sabancı Adana'dan ayrılınca lider gitti. Büyüme yavaşladı. Antep Adana'yı yakaladı. Neden? Çünkü şehrin kendi yetiştirdi liderler var da ondan. Antepliler Konukoğlu'nu, kendi içlerinden çıkan birini sahiplendi...

-Antep bir örnek...

-Başka örnekler de var... İzmir'de Yaşar, Bursa'- da Sönmez ve benzeri aileler...

- Yani...

-Ben il il geziyorum. Önerilerde bulunuyorum herkese; "Bölgenizde lider vasfındaki işadamlarının etrafında birleşin diyorum. Bu işadamları ile birlikte hiç olmazsa bölgenizdeki özelleştirilecek kuruluşlara birlikte talip olun. Gerekiyorsa yabancı ortak da yanınıza alın böylece içinizden yeni işadamları çıksın, yan sanayiini de siz kurun. Ama yükselenin önünü kesmeyin, birbirinize çelme takmayın" diyorum

-Yani biz lider toplumuyuz... Yeni liderler çıkarılması gerekiyor.

-Lidersiz toplum olmaz. Mutlaka liderler lazım. Futbolda lider oyuncu lazım. Siyasette lider lazım, şirketlerde lider patronlar lazım... Bunu bölgelere illere taşırsak ve her ilden bir tane lider çıkarsa yatırımlar onu takip eder...

Önemli olan lidere liderlik yolunu açmaktır, onu kıskanmak değil... Ama bizde sanki zor gibi.


Zamansız açıklama 100 milyon dolarlık yatırımdan etti

Geçen hafta bir sohbette kulak kesildim. Belçikalı bir firma son dönemde adı popüler olan Düzce'de yatırım yapacak yer araştırıyormuş.

Sessiz sedasız belediye başkanını ziyaret etmişler. Belediye başkanı da bunu hemen siyasi ranta dönüştürmek için basına açıklama yapmış.

Sonra firmanın temsilcileri ile görüştüm... Adamlar, "Belediye başkanı daha ortada bir şey yokken açıklama yaptı" diye, ürküp Düzce'ye yapacakları 100 milyon dolara yakın yatırımdan vazgeçmişler ve yeni yatırım bölgesi aramaya başlamışlar...

İşte yatırım bu kadar hassas ve ürkek... Bu yatırım gerçekleşseydi açıklama yapmasan dahi zaten siyaseten rantı belediye başkanına yazacaktı.

Bu bana ünlü bir sözü hatırlattı: Gıda almak için illa elma yemek gerekmiyor. Elmayı yersen gıdayı zaten alırsın...


Sitelerdeki ortak kullanım alanları ne olacak?

Beyaz eşya, otomobil derken şimdi canlılık sırası konut sektöründe. Konuttaki bu canlanmayı gören şirketler, başta İstanbul olmak üzere şehirlerin etrafından küçük modern mahalleler kuru-yorlar...

Bu mahalleler, şirketlerin tapulu arazileri üzerinde kuruluyor. Dolayısıyla insanlar ev yanında bir de yaşam tarzı satın alıyorlar. İşte problem de burada oluşuyor.

Bir süre önce Sinpaş'ın yaptığı Aqua Manors evleri ile ilgili şikayetleri yazmıştım. Geçen hafta davet ettiler gittim. Yapımcı firma eksikliklerin önemli sayılacak kısmını gidermiş. Ama gidermediği yanları da var. Bunları giderme sözü de verdiler.

Peki şu ana kadar giderilmeyenler? Mesela yerden ısıtmada problem çıkmış. Radyatöre dönmek istemişler. Ev sahiplerinin bir kısmı kabul etmiş bir kısmı etmemiş. Bunun evlerini değerini düşürdüğünü öne sürüyorlar.

Bir başka konu, bölgenin alt yapısının yetmemesi nedeniyle kanalizasyondan gelen pis kokular ve sular. Yalıtım problemleri var. Bunları gidermek için de şikayet edenlerle bir toplantı yapacaklarını sözünü verdiler.

Ama asıl sıkıntı ortak yaşam mekanlarında. Konut sahibi diyor ki; "Ben arazinin tümüne ortağım." Belediyeler de diyor ki; "Site arazisinden bir bölümü belediyeye terketmek zorundasın." Bu sorun yalnızca Aqua Manors'un değil aslında genel bir sorun. Bütün sitelerde benzer sorunlar var. Gel çık işin içinden!


22 Haziran 2005
Çarşamba
 
BAYRAM BAŞARAN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED