AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Bilgeliği billûrlaşan Aliya

'Bilge Kral' Aliya İzzetbegoviç'in Müslüman Boşnak toplumunun ait olduğu medeniyetin yeniden diriltilmesi uğruna verdiği mücadele nedeniyle hapis yatarken yazdığı "Özgürlüğe Kaçışım / Zindandan Notlar" Türkçe'ye kazandırıldı.

Özgürlük savaşçısı, siyasetçi ve düşünür Aliye İzzetbegoviç'in mücadelesini ve fikirlerini özetleyen son eseri "Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar" adıyla Türkçe'ye kazandırıldı. Klasik Yayınları'ndan çıkan kitabın çevirisi Hasan Tuncay Başoğlu'na ait.

Kitap, bir düşünür olarak Aliya İzzetbegoviç portresini tamamlayan, onun entellektüel birikimini, düşünce zenginliğini sergileyen aforizmalardan oluşuyor. "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç'in uzun hapishane yıllarında kaleme aldığı "Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar"ın yazılması bile onun mücadelesinin ve kişiliğinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Gizlice yazılan ve yine gizlice dışarıya çıkarılan notların kitaplaşması çağdaş İslam düşüncesinin de en parlak metinlerinden birisini ortaya çıkarıyor.

Bosna'nın özgürlük mücadelesiyle özdeşleşen Aliya İzzetbegoviç, siyasi bir figür olmanın olmanın yanısıra çok önemli bir düşünür aynı zamanda. İşte Özgürlüğe Kaçışım, daha çok siyaset ve mücadele adamı olarak tanınan İzzetbegoviç'in entellektüel yanını da tartışmaya açarak Balkan coğrafyasında yeşeren düşünsel birikimin anlaşılmasına, Aliya'nın billurlaşmış bilgeliğinin kaynağının açılmasına katkıda bulunacak nitelikte bir kitap. Çağdaş İslam düşüncesinin önemli bir bilgesi olduğunu bu eserle bir kez daha ortaya koyan İzzetbegoviç'in bu kitabı, fikir hayatımızda derin izler bırakacak zenginlikte.

Varoluşsal sorunlar üzerine

Müslüman bir düşünür olarak evrensel ölçekte, insanlığın varoluşsal sorunlarına dair düşünce geliştirebilmiş nadir fikir adamlarından biri olan Aliya İzzetbegoviç, Özgürlüğe Kaçışım'da varlık, ölüm, hayat, özgürlük, aşk, birey, din gibi insanlığın temel sorunlarına dair kendine özgü üslubuyla çarpıcı fikirler sergiliyor. İslam dünyasının düşünce sorunlarından çağdaş dünyanın bunalımına, insanın özgürlük arayışından despotik rejimlerin doğasına ve Batı düşüncesinin eleştirisine kadar uzanan pekçok konuyu ele alan bu kitapta Nietzsche'den Heidegger'e, Gazali'den İkbal'e tefekkür birikimini süzgeçten geçirmiş bir zihnin yansımalarını buluyoruz.

Eylem adamından pırıltılar

Kitabın bir diğer ayırıcı özelliği de, İzzetbegoviç'in daha önce kaleme aldığı 'Doğu-Batı Arasında İslam' isimli eserindeki bazı konular üzerinde geliştirdiği düşünceleri bu kitapta yeniden ele alıyor olması. Bu bize, Bilge Kral'ın kendini yenileyen bir düşünür olduğunu gösteren önemli bir unsur. Kitapta yer alan ve Aliya'nın hapishane yıllarında çocuklarından aldığı mektuplarla ayrılan müstakil bölüm ise soyut düşünce ile yaşanan gerçeklik ve duygusallık arasındaki kopmaz bağı göstermesi bakımından kitaba farklı bir boyut katıyor.

Kitap, ek bölümü dışında her biri birbirinden dolu altı bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, hayata, insana ve özgürlüğe dair. Bu bölümde gerek kendisinden önceki filozofların bu meselelere ilişkin tasavvurlarını tartışan gerek kendi bakışını öz bir biçimde resmeden Aliya, takip eden bölümünde din ve ahlak meselelerine kafa yoruyor. Üçüncü bölüm, siyaset üzerine aldığı notlardan oluşuyor. Ancak bu notlarda da felsefi derinlik peşimizi bırakmıyor.

Altı bölüm ve alınan mektuplar

Dördüncü bölümde yazarın Doğu ve Batı Arasında İslam isimli klasik eseri bir anlamda yeniden ele alınıyor. Aliya, 'Doğu ve Batı Arasında İslam'a Haşiye' adlı bu bölümde "bu kitabı şimdi yazacak olsaydım nasıl yazardım" sorusuna cevap arıyor. Beşinci bölüm, komünizm ve nazizm hakkında son derece ufuk açıcı değerlendirmeler içerirken, altıncı bölüm İslam konusuna hasredilmiş. Kitabın ek bölümü ise, bir düşünürün, bir eylem adamının iç dünyasına kapı aralayan sımsıcak bir bölüm. Bu bölüm, Aliya'nın hapishane yıllarında çocuklarından aldığı bazı mektupları ihtiva ediyor.

Daha önce Bilge Kral'ın 'Tarihe Tanıklığım' ve 'Konuşmalar' adlı kitaplarını yayınlayan Klasik Yayınları; yaşayan her insanın özgürlük arayışının entellektüel haykırışı olarak okunabilecek olan 'Özgürlüğe Kaçışım'la Aliya serisine önemli bir halka ekliyor.
Bilgi tel: 0 212 589 15 76

 
Kaybolan şehrin feryadını duyun
'Benim Ailem' o kadar geniş ki; dünyalar kadar!
'Beklenen' oldu: Popun usta yorumcusu döndü
Çevreye duyarlı olun ve 'kısa' çekin
'Uzaktaki Yakınımız Amerika' Mostar'da
Mostar dergisinin haziran sayısının kapak dosyası "Uzaktaki Yakınımız: Amerika" başlığını taşıyor. Tarihten bugüne Türk-Amerikan ilişkilerinin konu alındığı dosyada Aydın Ünal, Murat Zelan, Recep Sarıhan, Ramazan Gözen ve Ali Şükrü Çoruk'un, olaya farklı perspektiflerden değinen yazıları yer alıyor. Dosya içinde aktarılan anekdotlar da konuya ayrı bir renk katmış. Derginin bu ayki röportaj konuğu ise Prof. Dr. Ahmet İnam. ODTÜ Felsefe Bölümü'nde öğretim görevlisi olan İnam'la, kendisinin geliştirdiği "Gönül Felsefesi" üzerine bir söyleşi yapılmış. Mostar'ın yeni sayısında yer alan ve yazılarıyla dikkat çeken isimler arasında Cahit Tanyol, Beşir Ayvazoğlu, Rasim Özdenören, Ayla Ağabegüm, Ali Ayçil, Gökhan Özcan ve Hulusi Üstün'ü saymak mümkün.
Bilgi tel: 0 216 311 13 35

KÜLTÜR HARİTASI
  • Polonyalı soprano Iwona Sobotka'nın Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında vereceği konser saat:20.00'de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Salonu'nda.
    Tel:0 216 556 98 00

  • "Töre" isimli oyun saat:20.00'de Turhal Şeker Fabrikası Sinema Salonu'nda.
    Tel:0 224 221 29 44

  • Prof. Murat Belge'nin "Türkiye'nin Gümrük Kapısı Galata" başlıklı söyleşisi saat:18.30'da Osmanlı Bankası Müzesi'nde.
    Tel:0 212 334 22 70

  • Academy of Ancient Music ve Korosu konseri saat:20:00'de Aya Irini Muzesi'nde.
    Tel:0 216 556 98 00

  • François Ozon'un "Beş Kere İki" isimli filminin gösterimi dört seansta Diyarbakır Sanat Merkezi'nde.
    Tel:0 412 228 94 00

  • Ahmet Başar ve Nil Köprek'in ortak sergisi Mabeyin Restaurant Galerisi'nde görülebilir.
    Tel: 0 216 422 55 80

  • Teneke Trampet saat 17.00'de, Kapruz Kabuğundan Gemiler Yapmak 20.00'de Bilgi'de Sinema'da görülebilir.
    Tel: 0 212 444 04 28

  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED