AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
"Gerekirse Rusya'ya giderim"

Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze-meyve ithaline getirdiği yasağın kısa sürede kaldırılacağını söyleyen Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çözüm için çalıştıklarını, gerekirse Rusya'ya da gidebileceğini söyledi.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Bakanlık koltuğuna bir ay önce oturan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sorunla ilgili olarak gerekirse Rusya'ya gidebileceğini söyledi. "Bizden birkaç defa arka arkaya bazı bilgiler istendi. Aşama aşama gönderiyoruz. Başka birşey istiyorlar, onu da gönderiyoruz. Rus Büyükelçiliği'yle sürekli görüşüyoruz. Sorunun çok yakın bir zamanda çözüleceğini umut ediyorum" diyen Eker, Rus tarafının sertifikasyon konusundaki mevzuatla ilgili sorular sorduğunu ifade etti.

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "DTÖ ve AB'deki Değişmeler Işığında 21. Yüzyılda Türkiye Tarımı" başlıklı raporun tanıtım toplantısına katılan Eker, Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve-sebze alımını yasaklamasıyla ilgili olarak, "Daha önce Avrupa Birliği ile aynı sorunları yaşayan Rusya'ya, 'biz de aynı yöntemle o mutabakat zaptını imzalayalım' dedik. Sorunun bir an önce çözülmesinden yanayız. Çözüm için görüşüyoruz. Gerekirse Rusya'ya da giderim" diye konuştu.

    İhracatçı alternatif alanlar arıyor

    Sorunun mali boyutuyla ilgili görüşünü açıklayan Bakan Eker, Türkiye'nin daha önce Rusya'ya yaptığı sebze meyve ihracat rakamlarının aylar itibarıyla olması nedeniyle henüz ortaya çıkmış bir rakam bulunmadığını belirtti. Rusya'ya Azerbaycan üzerinden domates ihracatı yapıldığına ilişkin basında yer alan haberin hatırlatılması üzerine de Eker, ihracatçıların, alternatif ihracat alanları bulduğunu kaydetti.

    Refah için tarımda dönüşüm şart

    Tarım raporunun tanıtımında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ise, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'nin en çok zorlanacağı konulardan birinin tarım olacağının altını çizdi ve 'Tarımda yeniden yapılanma sağlanmadığı takdirde, ne büyümeden, ne istikrardan, ne sosyal refahtan söz etmemiz mümkün değildir" diye konuştu. TÜSİAD tarafından , Orta Doğu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Erol Çakmak ve Prof. Dr. Halis Aktel'e hazırlatılan raporda da, Türkiye'nin AB'ye üye olmasa da tarımda yapısal dönüşümün kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

    Üretici umutlandı

    Rusya ile Türkiye arasında yaşanan yaş meyve sebze krizinin yakın zamanda çözüleceği beklentisi dibe vuran domates fiyatlarını tekrar hareketlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın Putin'i arayarak yaş meyve sebze sorunun çözümüne yardım talep etmesi ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in Rusya Tarım Bakanı Aleksey Gordiyev'den "konuyla ilgili görüşelim" şeklinde bir mektup aldığını açıklaması üzerine kamuoyunda sorun çözülüyor havası uyandırdı. Domateste büyük zararlara uğrayan üretici, üzüm ve şeftali için umutlandı. Kriz öncesinde 80 kuruş ile 1 YTL arasında seyreden domates fiyatları Rusya'nın alımı durdurması üzerine 10 kuruşa kadar geriledi. Krizin etkisiyle bir süre 10-20 kuruş arasında gelip giden fiyatlarda, Başbakan'ın devreye girmesinden sonra hafif hareketlenmeler göze çarpıyor. Antalya Sebze Hali'nde iki hafta önce 10 kuruşa kadar gerileyen domates fiyatları, haftaya 35 kuruş ile başladı.



  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED