AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Türk Telekom'da İtalyanlara kötü haber

Avea'nın ortağı olan Telekom Italia'nın mevcut yönetmeliklere göre Türk Telekom ihalesine katılıp kazansa bile imtiyaz hakkını alamayacağı iddia ediliyor.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Türk Telekom ihalesine günler kala, "Telecom Italia, Türk Telekom'u alamaz" iddiası ortaya atıldı. Telekomünikasyon Kurumu'nun yayınladığı Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği'nin telekomünikasyon sektöründe hizmet veren şirketlerin hisse devirlerini düzenleyen 34. maddesi'ne dayandırılan iddiaya göre, Telecom Italia'nın Avea ortaklığı Türk Telekom'un hisselerini almasına engel. Bir Telekomünikasyon Kurulu üyesi ihaleyi Telecom Italia'nın kazanması durumunda bu madde nedeniyle, Telekomünikasyon Kurumu'nun Türk Telekom'un görev sözleşmesini, imtiyaz sözleşmesine çevirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

    Kurul üyesi, ihalenin sonuçlanmasının ardından Türk Telekom'un görev sözleşmesinin Telekomünikasyon Kurumu tarafından imtiyaz sözleşmesine çevrileceğine işaret etti. Sözkonusu Kurul üyesi, Telecom Italia'nın ihaleyi kazanması durumunda imtiyaz sözleşmesinin kurula geleceğini, ancak mevcut yönetmeliğe aykırı olacağından kurulun bunu onaylamasının mümkün olmadığını iddia etti.

    Yönetmelik ne diyor?

    İşte tartışma konusu olan yönetmeliğin 34. maddesinin( b) fıkrası: "İmtiyaz sözleşmesi ile yet-kilendirilen işletmeci, bu lisansı Türkiye'de aynı hizmet ve altyapıya ilişkin lisans almış olan şirketlere, bu şirketlerin ortaklarına veya bu şirketin ortaklarının doğrudan veya dolaylı bir biçimde hisse sahibi oldukları ya da başka yollarla kontrolleri altında bulundurdukları şirketlere ve iştiraklerine ve bunların tamamının yöneticileri ile birinci ve ikinci dereceden kan ve sıhri hısımlarına hangi surette olursa olsun devredemez."

    Yeterlilik alan gruplar:

    Türk Telekom İhale Komisyonu yeterlilik alan ortak girişim grup-larını dün açıkladı. Bu şirketlerin yanında daha önce yeterlilik alan firmalar da ihaleye katılabilecek.

    1-Cetel-Çalık Enerji Telekomünikasyon A.Ş., Dubai Islamic Bank, Abu Dhabi National Insurance Company, Etisalat-Emirates Telecommunicatıons Corporation

    2-Koç Holding A.Ş., The Carlyle Group L.L.C.

    3-Oger Telecoms L.L.C, Saudi Oger Ltd.

    4-Turktell Bilişim Servisleri A.Ş., Gen-Pa Telekümünikasyon A.Ş., Tekofaks A.Ş., Kurtson Maden A.Ş.

    Konsorsiyumda adı yok

    Telekom İhale Komisyonu'nun yeterlilik verdiği gruplar arasında Telecom Italia (TI) yer almadı. Daha önce Oger Telecoms ile Telecom Italia'nın işbirliği halinde ihaleye katılacağı bildirildiği halde Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu içinde Oger Telecoms L.L.C ve Saudi Oger Ltd. olmasına karşın TI'nin olmaması kafaları karıştırdı. Oger Telekoms yetkilileri TI'nin küçük ortak olarak grupta yer alacağını dün tekrar ettiler. İtalyan firmanın sözkonusu yönetmeliği aşmak için ortak girişim içinde resmen yer almamış olabileceği de öne sürülüyor. Bu arada TI daha önce yeterlilik altığı için hala ihaleye katılma şansı bulunuyor.

    'Bari halka satsınlar'

  • EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
    Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal, yüzde 20'si peşin 5 taksitle satılacak Türk Telekom'un 7 milyar dolar ciro yapan, 2.5 milyar doları nek kâr ve kasasında hali hazırda 1 milyar dolar bulunan bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu haliyle Telekom'u personel olarak biz de alabiliriz" dedi.

    Sendika üyesi bir heyetle gazetemizi ziyaret eden Şanal, Türk Telekom'un dünyanın 13'üncü büyük operatörü olduğunu hatırlattı. Telekom'un sadece yer altı kaynakları değerinin 17 milyar dolar olduğunu savunan Şanal, "Bizi en çok rahatsız eden noktalardan biri Telekom'a 3-5 milyar dolar değer biçilmesi. 1 peşin 5 taksit usulüne de hiçbir gerekçe yok, çünkü kurumumuz kâr ediyor.

    Özelleştirme ihalesini alacak şirketin ikinci taksiti kasada hazır. Bu haliyle personel olarak biz de alabiliriz Telekom'u. Personel olarak evimizi, arabamızı satar, alırız. Ancak bizim düşüncemiz; illa da özelleştirme deniyorsa önce özerkleştirme daha sonra halka arz düşünülmeli" dedi.




  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED