AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Katsayıya çözüm aranıyor

Milli Eğitim Bakanı Çelik, 26 Haziran'da YÖK yöneticileriyle biraraya geleceğini belirterek, uzun süredir kamuoyunun gündeminden düşmeyen yüksek öğretime giriş ile yeni üniversiteler konularını ele alacaklarını söyledi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugün yapılacak YÖK Genel Kurulu'na katılmayacağını, 26 Haziran'da Ankara'da yapılacak toplantıyla üniversiteye giriş sistemi konusunu masaya yatıracaklarını açıkladı. Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen "AB Sürecinde Endüstriyel Teknik Öğretimde İyi Uygulamaların Paylaşımı" konulu seminerde konuşan Bakan Çelik, Türkiye'de işsizliğin tek çözümünün mesleki eğitimin ayağa kaldırılması olduğunu söyledi.

    En büyük engel katsayı

    Mesleki eğitimin önündeki en büyük engelin katsayı adaletsizliği olduğunu belirten Bakan Çelik, "Katsayı en önemli engeldir. Ancak herşey değildir. Hepimiz biliyoruz ki, katsayı uygulamasından önce de yüzde 2,5 - 3 gibi bir oranda mesleki eğitimden mezun olanlar üniveristeye girebiliyorlardı. Ancak katsayı psikolojik olarak mesleki eğitimin önünde çok büyük bir bariyer olmuştur" dedi.

    Toplantı YÖK binasında

    Bugün İstanbul'da yapılacak YÖK Genel Kurulu'nun YÖK yetkilileri ve ÖSYM Başkanı arasında teknik bir toplantı olduğunu belirten Bakan Hüseyin Çelik, kendisinin 26 Haziran'daki toplantıya katılacağını ifade etti. Çelik, toplantıda, uzun zamandır kamuoyunun gündeminde tartışılan yeni üniversitelerin kurulması, yükseköğretime giriş gibi meselelerin görüşüleceğini aktardı.

    Hüseyin Çelik, "İstanbul'daki toplantıda onların varacağı sonuçlar son derece önemli. Ardından biz onlarla biraraya geleceğiz. Bu işin ortaöğretim boyutunu, ortaöğretimi olumlu ya da olumsuz etkilemesi üzerinde mutlaka duracağız" diye konuştu.

    Ne olması gerektiği belli

    Üniversiteye giriş sisteminde düşünülen değişikliklerin ayrıntılarına değinmeyen Çelik, "Bakanlığımızın uzun zamandır beri ne olması gerektiği ile ne olmaması gerektiği konusunda açıklamaları vardır. Benim yaptığım açıklamalar var. Aklın yolu birdir, buradaki temel problem şu andaki ÖSS soru stilinin lise müfredatıyla örtüşmemesidir. Lise müfredatını dışlayan, gözardı eden bir soru sitilinin olmasıdır, ÖSS sınavında. Bu da liselerin çökmesi, liselerin adeta terkedilerek dershanelerin cazibe alanı haline gelmesi sonucunu doğurmuştur. Madem ki problem teşhis edilmiştir ve tedavisi de bellidir" dedi.

    YÖK'ün herhangi bir tasarısından haberi olmadığını söyleyen Bakan Çelik, "Bu tasarıyla ilgili değilim. Böyle bir tasarı var mı yok mu onu da bilmiyorum" dedi.

    YÖK'le görüşme 'fevkalade' değil

    YÖK Genel Kurulu'na katılmasının ya da YÖK yetkilileri ile bir araya gelmesinin fevkalade birşey gibi değerlendirilmemesini isteyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik,"Sorumlu konumda olanlar, YÖK başkanı olabilir, bakan olabilir ya da herhangi biri olabilir, ülke meseleleri söz konusu olduğunda mutlaka biraraya gelmeleri gerekir" dedi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile daha önce bazı görüşmeler yapıldığını, 15-16 başlık altında yükseköğretimde yaşanan sıkıntıların konuşulduğunu kaydeden Çelik, "Kendisinin bir randevu talebi vardı. Ben bugün olabileceğini söylemiştim. Bugün kendisinin büyük yoğunluğu vardı. Onlar 23'üne dediler. 23'ünde benim Sayın Başbakan ile bir yurt içi seyahatim var. Sonuç itibari ile görüşmemek, konuşmamak, bu meseleler üzerinde birlikte kafa yormamak, ortak aklı ortaya koymamak gibi bir tavır yok. Olmamalıdır da. Ben bu ve benzeri tavırların, paylaşılarak, konuşularak kesinlikle çözüleceğine inanıyorum" dedi.



  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED