AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bardakoğlu: Kur'an eğitimi
erken yaşlarda verilmeli

Bardakoğlu, 15 yaşından önce hafızlık, 12 yaşından önce ise Kur'an eğitiminin verilemediğini hatırlatarak, "Yaş sınırı nedeniyle boşluk ortaya çıkıyor. Kur'an ve din eğitimi erken yaşlarda başlamalıdır" dedi.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA
    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 12 yaşını bitirmeyenlerin yaz Kur'an Kurslarına gidemedikleri, 15 yaşını bitirmeyenlerin ise hafızlık eğitimi yapamadıklarını belirterek, "Bunun meydana getirdiği boşluk var. Veliler ya kendileri din eğitimi vermeye kalkıyor veya açık olmayan resmi olmayan yollara müracaat ediyor"dedi. Bardakoğlu, Türk Ceza Kanunu 263. maddesiyle birlikte başlayan 'Kur'an Kursları' tartışması konusunda ilk kez konuştu.

    Din eğitimi gerekli

    Bardakoğlu, Anayasa'ya göre devletin ailelerin isteğine göre din eğitimine imkan tanımasınının zorunluluk olduğunu belirterek, "Din eğitiminin üç ayağı vardır. Diyanet, Milli Eğitim ve İlahiyatlardır. Milli Eğitim okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitimi vermiyor. Milli Eğitim Bakanlığı din eğitimi vermiyor. Bunun adı din öğretimidir. Geriye din eğitimi kalıyor. 'Din eğitimini çocuk almalı mı?' sorusu çok zait bir sorudur. Misyonerlikle mücadeleden sözettiğimiz, suç oranlarının ilköğretim çağına kadar geldiğini ve çocuklarımıza yönelik sapık akımların olduğunu gördüğümüz şu günlerde din eğitimini gerekip gerekmediğini tartışmak çok yanlıştır. Kiliseler yoğun bir şekilde çocuklara din eğitimi veriyor. Batı'da bile çocuklara erken yaşta sağlıklı din eğitimi verilmeye çalışıldığını görürüz. Din eğitimi çocuğun dünya tasavvurunu, hayata bakışını ve Yüce Yaratanı'nı tanımasını geliştirir ve arttırır"dedi.

    Yaş sınırı boşluk doğuruyor

    Bardakoğlu, Kur'ın Kurslarına devam etmeyle ilgili yaş sınırlamalarının olduğunu hatırlatarak, "İlköğretimin 5. sınıfa bitirmiş olanlar yaz Kur'an Kurslarına devam edebiliyorlar. Kış Kur'an Kursuna ise ilköğretimi bitirenler devam ediyor. Türkiye'de hafızlık eğitim yaşı 15'tir. Yaz Kur'an Kurslarında 5. sınıfı bitirme şartı yerine daha erken yaşta verilmesi gerektiği belirtiliyor. Ailelerin bu yönde ciddi isteği vardır. Kimse zorla camiye çağırmıyor"diye konuştu.

    Yaz kurslarında reform

    Bardakoğlu, yaz Kur'an Kurslarıyla ilgili olarak yeni bir öğretim programı hazırladıklarını açıkladı. Bardakoğlu, yaz Kur'an Kurslarında kur sistemine geçileceğini ve 3 ayrı kur'da eğitim verileceğini açıkladı. Bardakoğlu, "Diyanet'e bağlı 4336 Kur'an Kursu faaliyettedir. 3024 Kur'an Kursu ise ya gerekli şartları taşımadığı veya öğrenci olmaması nedeniyle faaliyetine ara vermek zorunda kalmıştır. Kış Kur'an Kurslarına 150 bin civarında öğrenci devam etmektedir. Yaz Kur'an kurslarına ise geçen sene 1 milyona yakın çocuk devam etmiştir" dedi.

    Sapık cereyanlara karşı koruyamayız

    Türkiye'de 80 bin kişiye hafızlık belgesi verildiğini hatırlatan Bardakoğlu, "Hafızlık ileri yaşlarda değil erken yaşlarda yapılması gerekir. Hatta din eğitiminin erken yaşlarda verilmesi gerekir. Bazı eğitimciler çocuğu din eğitiminin erken yaşta değil, akil ve baliğ olduktan sonra verelim diyorlar. Bu yanlıştır. Çocuğa sağlıklı dini bilgiyi zamanında vermek gerekir. Çocuklarımıza yeterince dini bilgiyi vermezsek, dışardan alacak yalan yanlış bilgilere ve sapık cereyanlara karşı koruyamayız. Din eğitimini erken yaşlarda verilmesi gerekir"dedi. Kur'an Kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu belirten Bardakoğlu, "Bir din mensubunun kendi kitabını öğrenmesi talebi çok yerinde ve mutlaka yerine getirilmesi gereken taleptir. Müslüman toplumlar ve bilhassa Türk Milleti Kur'an öğrenmeye, ezberlemeye ve küçük yaşlarda çocuklarına öğretmeye büyük önem vermiştir" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an Kurslarında 3631 kadrolu öğreticinin bulunduğunu belirten Bardakoğlu, 3396 öğreticininin ise kadro olmaması nedeniyle sözleşmeli çalıştırıldığını açıkladı.



  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED