AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
"Azerbaycan'a demokrasiyi karanfillerle getireceğiz"

Azerbaycan'da muhalefet blokunun lideri Halk Cephesi Başkanı Kerimli, Ukrayna ve Gürcistan örneğini vererek, Azerbaycan'a demokrasiyi 'karanfillerle' getireceklerini söyledi.

Azerbaycan Halk Cephesi Llideri Ali Kerimli, Ukrayna ve Gürcistan örneğini vererek, kendilerinin de Azerbaycan'a demokrasiyi "karanfillerle" getireceklerini söyledi.

Türkiye'deki temasları çerçevesinde önceki gün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüşen Kerimli, daha sonra Yeni Şafak'ı ziyaret ederek, Azerbaycan'daki son gelişmeler hakkında bilgi verdi ve muhalefet cephesinin görüşlerini anlattı.

Halk Cephesi ile birlikte Azerbaycan'ın en güçlü partileri olan Müsavat Partisi ve Demokratlar'la "Azatlık Bloğu" adlı üçlü bir "muhalefet koalisyonu" oluşturduklarını anlatan Kerimli, muhalefetin, iktidarın baskılarına rağmen üçüncü mitinglerini geçen pazar günü yaptıklarını, katılımın da 50 binlere ulaştığını bildirdi.

Mitingde, son dönemlerin "kadife devrimlerini" simgeleyen "turuncu" bayraklar, flamalar, atkılar ve tişörtler kullanıldığına işaret eden Kerimli, Azerbaycan'daki demokratikleşme sürecinin kaçınılmaz olduğunu, bunun Ukrayna ve Gürcistan'da örneklerinin görüldüğünü hatırlattı.

Kasım'da parlamentodayız

5 Kasım'da yapılacak parlamento seçimlerinde güçlü bir şekilde parlamentoya gireceklerinin belli olduğunu kaydeden Kerimli, "Eğer seçimlere hile karıştırılmazsa, Azerbaycan'da demokratik reformların temelleri de, biz Meclis'e girdiğimizde atılmaya başlanacak. Bütün dünya, polislere karanfiller attığımız mitinglerde, Azerbaycan'da iktidar değişikliğinin yumuşak geçişle olacağını, istikrasızlığa neden olabilecek hiçbir kışkırtmaya kapılmayacağımızı gördü" diyerek, "demokratik tavırdan şaşmayacaklarının" mesajını verdi.

Bu dönemde Türkiye'nin de Azerbaycan'da demokratikleşmeyi desteklemesinin önemine vurgu yapan Ali Kerimli, böylece Türkiye'nin, bölgedeki demokratik değişimin de lideri olarak büyük katkılarda bulunabileceğini anlattı. Kerimli, dünyanın geldiği noktada, özellikle Avrupa'nın ve ABD'nin, daha çok demokrasi ve özgürlük yolunda çaba gösterenleri desteklediğinin de örnekleriyle ortada olduğunu vurguladı.

Muhalefetin genç lideri

Halk Cephesi Genel Başkanı Ali Kerimli, Azerbaycan'da, gençliği ve etkileyici liderliği ile muhalefet kanadında öne çıktı. Ülkesindeki demokratik mücadelenin geldiği durumu anlatan Kerimli, son yıllarda batı dünyasındaki demokrasi ve özgürlük baskısının Azerbaycan'da da etkili olduğunu vurgularken, buna rağmen, yakın günlere kadar demokrasi isteyenlerin tutuklandıklarını anlattı. Kendilerinin demokrasi ve özgürlük taleplerini, tüm baskılara karşın "demokratik" yollarla sürdürdürdüklerini vurgulayan Kerimli, Azerbaycan'da herşeyin yıkılıp dökülmesine izin vermeden bir demokratik dönüşümü gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

  • İSTANBUL



  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED