AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Ankara, AB'yi bekliyor

AB'de çıkan krizi fırsat bilen Türkiye karşıtları, müzakerelerin ertelenmesini isterken, Türkiye yanlıları, "Müdahale etmeyin, biz sözümüzdeyiz" garantisi verdi. AB Komisyonu Başkanı Barroso ise "Müzakere hazırlıkları sürüyor" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ-BERİVAN ORUÇOĞLU / ANKARA -BRÜKSEL
    Anayasa ve bütçe tartışmaları nedeniyle derin bir kriz yaşayan Avrupa Birliği'nde, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı olan çevreler "müzakereleri erteleyelim" lobisi yapmaya başladı. Ancak buna karşı, "Türkiye için alınan kararlardan geri adım atılamaz" diyen AB üyeleri, Ankara'ya, "Tartışmalara girmeyin; AB Konseyi kararının arkasında duracak" mesajı verdi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Manuel Durao Barroso, Türkiye ile müzakereleri başlatmak için gerekli hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

    Barroso, dün İtalya'nın Parma kentinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun açılış töreni (EFSA) sonrasında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bir soru üzerine Türkiye ile müzakerelere hazırlıklarının sürdüğünü belirterek "Biz, Türkiye ile müzakerelerin genel çerçevesini hazırlıyoruz. Bütünleşmenin sağlanması konusunda ise devlet başkanları karar vereceklerdir. Sorun genişleme sürecinin ritmiyle ilgilidir. Ama bu, komisyonun yetki alanında değildir" dedi.

    AB Komisyonu kararlı

    AB Komisyonu ise Türkiye ile müzakerelerin, söz verildiği gibi, 3 Ekim'de başlatılmasında kararlı görünüyor. Komisyon bu çerçevede hazırlıklarını da sürdürüyor. Son olarak Brüksel'de geçtiğimiz hafta Türk diplomatlarıyla görüşen komisyon üyeleri, tarama ve müzakerelerin hangi fasıldan başlayacağına yönelik görüşme yapılmasını önerdi. Komisyonun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn'in yanısıra, Ankara Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer de, müzakerelerin 3 Ekim'de başlayacağını söyledi.

    Türk karşıtı lobi faaliyette

    Ancak komisyonun tüm hazırlıklarına karşın, Türkiye karşıtı tutumu ile bilinen Fransa, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden oluşan lobiye, seçimlerde Hıristiyan Demokrat Birlik partilerinin iktidara geleceği Almanya'nın da eklenmesi ve "müzakerelerin ertelenmesi" taleplerini güçlendirmeleri bekleniyor. Hollanda'nın da Türkiye karşıtı tutumu biliniyor.

    Destekçilerden garanti geldi

    Türkiye ile 3 Ekim'de müzakerelerin başlamasını isteyen bloğa karşı, İngiltere gibi Türkiye'ye destek veren ülkelerden Ankara'ya, "Bu tartışmalara müdahil olma ve kriterler konusunda hata yapma" uyarısı geldi. Bu çerçevede, Ek Uyum Protokolü ile birlikte Türkiye'nin yapacağı tek taraflı deklarasyonun, AB içerisinde yeni bir tartışmaya yol açmaması gerektiği de ifade edildi.

    Ankara'da da, AB tarafından "her an ufak bir bahane ile"müzakerelerin askıya alınabileceği" havası tedirginlik yaratıyor. Üst düzey bir diplomat, "Gittiği yere kadar sürer, sonrasında elbet bir gün rüzgar da döner. Hep Türkiye karşıtları iktidarda olmayacak" diye konuştu.



  • 22 Haziran 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED