AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Katsayı zulmüne devam

YÖK, kamuoyunun yeni bir düzenleme beklediği katsayı konusunda umutları boşa çıkardı. Uygulamaya aynen devam edileceğini belirten YÖK Başkanı Prof. Teziç, ÖSS'nin müfredatın tamamından yapılacağını söyledi.

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL
    Kamuoyunun yeni bir düzenleme beklediği katsayı uygulamasına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aynen devam kararı verdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, meslek liselilerin ÖSS'de büyük mağduriyet yaşamasına neden olan katsayı uygulaması konusunda yeni bir düzenlemenin sözkonusu olmadığını açıkladı. İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Tesisleri'nde yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından, basın toplantısı düzenleyen Prof. Teziç, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili uzun süren bir çalışma yapıldığını anlattı. Teziç, bu çalışmanın sonunda aldıkları kararın 2 noktada toplandığını ifade ederek, şunları söyledi:

    Dört alanlı yeni ÖSS

    "Birincisi, bundan böyle 2006 yılındaki sınavdan başlamak üzere, yani önümüzdeki yıl haziran ayında sınava girecek gençlerimizin müfredatın bütününden sorumlu olarak sınava girecekleri kabul edildi. Yani öğrenciler lise 1, lise 2 ve lise 3, liseler 4 yıla çıkacaksa lise 4'ü de kapsayacak bir biçimde sorularla muhatap olacaklar. Ancak bu soruların 3'te 2'si yeteneğe bağlı ya da kavram üzerine, 3'te 1'i de bilgiye dayalı soru biçiminde olacak. Uygulamada, 1999'dan 2005 Haziran'ına kadar tek tip soru üzerine inşa edilmiş bir sınav tipi vardı. Öğrencilerimiz sınava girerken, soruların alan üzerine inşa edildiği bir sisteme girecekler. Yani 4 alandan, lise müfredatına bağlı oldukları 4 alan Türkçe-Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik. Bu alanlarda seçimlerini yaptıkları takdirde, yani lisede seçmiş oldukları alandan bu alanlara ilişkin tercihler yapıldığı zaman, bunların kendi alanlarında başarıları 0,8 katsayısı ile çarpılacak. Alan değiştirmek isterlerse, bunların değerlendirilmesi 0,3 katsayısı ile olacak. Katsayılarda bir değişiklik yok."

    Katsayı düzenlemesi yok

    Erdoğan Teziç, "meslek liseleri ile ilgili bir düzenleme yapıldı mı?" sorusuna "Onlar için katsayı yine eskisi gibi 0,3 olacak" diye cevap verdi. Meslek liseleri mezunları için ayrı bir düzenleme olduğunu belirten Teziç, "Sınavsız biçimde meslek yüksek okullarına geçiyorlar. Bu sınavsız geçiş bir süre sonra, 2 yıllık ön lisanstan sonra başarılarına göre en az yüzde 10'u üniversitenin lisans programına geçme olanağına sahip oluyorlar" dedi.

    'Meslek liseleri artmalı'

    Meslek liselerinin geçişler sağlayarak üniversiteye doğru yönlendirmenin yanlış olduğunu savunan Teziç, "Bütün gelişmiş ülkelerde meslek liselerinin oranı yüzde 70 civarındadır. Genel liselerin oranı yüzde 30'dur. Türkiye'de bunun tersini yaşıyoruz şu anda. Meslek liselerinin sayısını artırmak lazım" diye konuştu.

    "Meslek lisesi ya da imam hatip lisesi mezunu sözelden 38, sayısaldan 20 soru fazladan çözmek zorunda kalacak. Bu eğitim-öğretim eşitliğine aykırı değil mi?" sorusuna ise Prof. Teziç, "Yapılacak sınav, alan üzerine sınav. Alan değiştiriyorsa, genel liseden gelen, meslek lisesinden gelen öğrenci için de aynı şey..." diye cevap verdi. Teziç, hükümetten kendilerine bir telkin gelmediğini de söyledi.

    "KUR'AN'LA KÖŞK'E YÜRÜMEK YANLIŞ"

    YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, bir velinin başörtüsü nedeniyle Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki diploma törenine alınmamasına şu cevabı verdi: "Ailelerin çocuklarının diploma törenine gelmelerinin de bir adabı vardır. Bir defa onu söyleyeyim. Oraya çocuğunun mürüvvetini görmeye gelen, kendine de çeki düzen vermek zorundadır. Bu, bizim geleneğimizde de vardır. Annelerimizin de kendi giysileri, tercih ettikleri giysi biçimiyle oraya, bir diploma törenine yaraşır biçimde gelmelerinde isabet vardır. Başı bir başörtüsüyle örtülebilir, tercihine göre. Ama öğrencilerimizin gene kendilerinden beklenen giysi biçimiyle gelmelerinde isabet var." Teziç, olayın ertesi günü Türkiye'de herkesi rahatsız eden bir tablonun ortaya çıktığını savunarak, "Birkaç genç kızımız, ellerinde İslam'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'le Çankaya'ya yürüdü. Ellerinde onu taşıyarak, gidip bunu Cumhurbaşkanı'na vermek istediler. Laik cumhuriyete kutsal kitapla meydan okunmaz arkadaşlar" dedi.



  • 23 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED