AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Sağlıklı kalp de
kriz geçirebilir

Kalbi sağlam kişilerin de kalp krizi geçirdiğini söyleyen uzmanlar, aşırı heyecan ya da büyük üzüntü yaşayanların, fazla sigara içenlerin de ani kalp krizi geçirdiğini belirtiyor. Uzmanlar, bu tür vakaların son zamanlarda arttığının altını önemle çiziyor

Uzmanlar, aile geçmişinde kalp sorunu bulunmayan, kendisinde de herhangi bir kalp problemi olmayan özellikle genç ve orta yaş grubunda, ağır sigara içiciliği, kokain kullanımı, ağır üzüntü ve aşırı heyecanın, kalp krizine neden olabileceğine dikkat çekti. Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "vazospazm" olarak adlandırılan damar kasılmasına, özellikle 50 yaş altında kalp damarlarında sorun bulunmayan genç ve orta yaşlılarda rastlandığını, enfarktüse (kalp krizi) de neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sönmez, kalp krizi geçirmiş bazı vakalarda anjiyo yapılmasına rağmen damarlarda herhangi bir rahatsızlığa rastlanmadığına işaret ederek, "Sağlıklı kalple geçirilen kalp krizine, ağır sigara içiciliği, kokain kullanımı, ağır üzüntü ve heyecan gibi durumlardaki adrenalin deşarjı neden olabiliyor" dedi. "Bütün gün sigara içmeyen bir kişi ardı ardına 4-5 tane sigara içerse, onu büyük bir felaket bekliyor. Sağlıklı bir kalbi de olsa kalp krizi geçirme olasılığı çok yüksek" diyen Prof. Dr. Sönmez, ayrıca kokain kullanımının da bu tür durumda kalp krizine yol açabildiğini vurguladı. Prof. Dr. Sönmez, ağır üzüntü ve heyecanın da sağlıklı bir kalbin kriz geçirmesine neden olabileceğini ifade ederek, "Önlem olarak 40 yaş üstündeki herkes günde 100 miligram çocuk aspirini almalı. Eğer ailesinde kalp rahatsızlığı varsa ve diyabetikse, 30 yaşından itibaren aspirin almalı. Günde 100 miligram alınan çocuk aspirini, spazmı azaltarak enfarktüsü önler" dedi. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan da, kimseye kalp krizi geçirmeme garantisi verilemeyeceğini kaydederek, "Kalpte organik hiçbir bozukluk yok, sağlam kalp ama enfarktüs geçiriyor. Bu tür vakalar çok arttı" diye konuştu. Söz konusu durumlarda krizi tetikleyen ve spazmı artıranın muhtemelen adrenalin deşarjı, anksiyete veya stres olabileceğinin düşünüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Mocan, bu tür kalp krizinin genç ve orta yaşlılarda görüldüğünü bildirdi. Prof. Dr. Mocan, bu tür hastalara yapılan anjiyoda kalp damarlarında hiçbir bozukluğa rastlanmadığına da dikkati çekerek, "Bu durumlarda bakıyoruz ki, her şeyi ile kalp krizi. Gerek enzim yükselmesi, elektro değişikliği, gerekse klinik görüntüsüyle. Ama anjiyoda bakıyoruz ki, damarlar tertemiz" dedi. Prof. Dr. Ziya Mocan, herkesin her an bir şekilde kalp krizi geçirebileceğini sözlerine ekledi.


 
Zararsız bir virüsle kanser tedavisi
Yapılan bir araştırma, insanlara hiçbir zarar vermeyen bir virüs türünün vücuttaki kanserli hücreleri yok edebildiğini ortaya koydu. Çalışmayı yürüten Meyers ve arkadaşları bu virüsün, yeni bir kanser tedavisini geliştirmek için kullanabilineceğini belirttiler.
Kirli sularda yüzenleri ölümcül hastalık bekliyor
Sünnet çocuğun ruhunu bozmasın
Soya, hamile kalma ihtimalini düşürüyor
İngiltere'de King's College'de Üretim Biyolojisi alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Lynn Fraser, hamile kalmaya çalışan kadınları soya ve yan ürünleri konusunda uyardı. Bu durumdaki kadınların soya sosu, soya sütü ve benzeri ürünler tüketmemesi gerektiğini belirten Prof. Fraser, bu ürünlerin kadının doğurganlığını olumsuz etkilediğini kaydetti. Soya fasulyesinin içinde bulunan ''genistein'' adlı bir maddenin spermlerin yumurtayı döllemesini engellediğini belirten Fraser, hamile kalma ihtimalinin arttığı dönemlerde soyadan uzak durulmasını söyledi. (A.A)
23 Haziran 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED