AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
İşten ayrıldığım tarihten itibaren geçen zaman, 25 yıllık sürenin içine dahil midir?

Ahmet Hamdi AKBAŞ : 02.04.1953 doğumluyum. Prim ödediğim gün sayısı 4885. Sigortaya ilk başlangıç tarihim 11.01.1985'dir. Ancak 31.12.2001 tarihinde işten ayrıldım ve şu ana kadar sigortam ödenmemiştir. Daha önce SSK'ya yapmış olduğumuz başvuruda 49 yaş 5300 işgünü 25 yıllık süre zarfını doldurmamın gerektiği bildirildi. İşten ayrıldığım tarihten itibaren şu ana kadar geçen zaman 25 yıllık sürenin içine dahil midir? Yaşlılıktan emekli nasıl olabilirim? Yaşlılıktan emekli olabilmek için gerekli şartlar nelerdir? Askerliğimi de borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim ? Askerlik sürem 20 ay.

Okuyucumuzun 25 yıllık sigortalılık süresi hakkında sorduğu soruya olumlu cevap vermek gerek. Yani 31.12.2001 tarihinden itibaren geçen zaman, sigortalılık süresinin hesabına dahildir. 11.01.2010 yılında 25 yıllık sigortalılık süresi dolacak. Okuyucumuza emeklilik şartları hakkında verilen bilgiler de doğrudur. 49 yaşını dolduran okuyucumuz, askerlik borçlanması yaparsa (600 prim ödeme günü daha olacağından) prim gün sayısı eksikliğini de tamamlayacaktır. Askerliğini sigortalılığının başlangıcından önce yapmış olması mümkün olduğundan, eğer böyleyse, sigortalılık başlangıcı, 1 yıl 8 ay (20 ay) öne çekilecek ve 11.05.1983 yılından başlayacaktır. Bu durumda aynı süre kadar önce 25 yılı (11.05.2008 tarihinde) dolduracaktır. Ve SSK'dan yaşlılık aylığını talep edebilecektir.


İşçi olarak devam edip nasıl emekli olabilirim ?

Taner ŞİMŞEK (işçi): Sayın Sınav, 1967 doğumluyum. Bağ-Kur'a giriş tarihim 1988. 2004 yılına kadar primlerimi bilfiil yatırdım. Kas hastasıyım ve yüzde 40 raporum var. Bağ-Kur emekli etmediği için 01.09.2004 tarihinden itibaren babamın yanında işçi olarak çalışıyorum. Maliyeye vergi indirimi için müracaat ettim; henüz cevap gelmedi. Sorum Özürlü Yasası çıkarsa veya sosyal güvenlik sistemi birleşirse, Bağ-Kur'dan emekli olabilir miyim? İşçi olarak devam edip SSK'dan nasıl emekli olabilirim ?

Özürlü emekliliği hususunun halen çalışmaları devam eden sosyal güvenlik reformu çerçevesinde çıkarılacağını tahmin ediyorum. Ayrıca Özürlüler Yasası'nda da bu yönü destekleyen hükümler bulunabilir. Ancak şu anda yasalaşmış bir durum yok. Öyleyse SSK'dan özürlü emekliliğini hayata geçirmenin yararları var. Maliye Bakanlığı'na sakatlık indirimi konusunda başvurduğunuza göre, sonucunun alınmasında yarar var. Böylece SSK Özürlü Emekliliği şartlarına dönüşüm mümkün olabilecektir. Bu konuda, doğum tarihinin gün/ay/yıl, Bağ-Kur başlangıcının gün/ay/yıl olarak verilmesi, Maliye Bakanlığı'nın cevabının mahiyeti, Bağ-Kur ve SSK'ya ödenen prim gün sayıları vb temel sigortalılık bilgilerinin verilmesi halinde daha sağlıklı değerlendirme yapabilme imkanımız olacaktır. Ancak SSK'dan emeklilik için hizmet birleştirme uygulamasının temel şartı olan en az 1260 günlük (3,5 yıllık) primin bu kuruma mutlaka ödenmesi gerekmektedir.



23 Haziran 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED