AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Acı bir hatıranın izleri

TRT, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine ışık tutacak geniş çaplı bir belgesel hazırlıyor. Kerime Şenyücel imzasıyla çekilen "Osmanoğlu'nun Sürgünü... Öncesi ve Sonrası" adlı belgesel, sürgün hanedanı nesnel bir gözle inceliyor

TRT Ankara Televizyonu ve EBU'nun (Avrupa Yayın Birliği) ortak yapım olarak hazırladığı Osmanoğlu'nun Sürgünü... Öncesi ve Sonrası... adlı belgeselin çekimlerine başlandı.

Yapım ve yönetimi TRT yönetmenlerinden Kerime Şenyücel'e ait olan belgesel, 30'ar dakikalık 6 bölüm olarak çekiliyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve halifeliğin kaldırılması ile sürgüne giden hanedanın öyküsünün anlatılacağı belgesel için araştırmalar, 2003 Eylül'de, çekimler ise 2004'te başladı. Proje kapsamında, sürgüne giden hanedan üyeleri ve aileleriyle röportajların yapıldığı, İstanbul, Suriye, Lübnan, Ürdün, Fransa, İtalya, ABD, İngiltere ve İsviçre'de çekimlerin gerçekleştirildiği belgesel için yurtiçi ve uluslararası arşivler taranarak yoğun bir araştırma yapıldı.

Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu ve baba tarafından V. Murad'ın, anne tarafından da Sultan Mehmed Reşat'ın torunu olan ve son olarak babası Ali Vasıb'ın anılarını "Bir Şehzadenin Hatıratı" adı altında yayınlayan Osman Selahaddin Osmanoğlu'nun danışmanlık yaptığı belgeselde, Sultan II Abdülhamidin torunu Orhan Osmanoğlu da çekimlere katılıyor. Belgeselin danışmanlarından biri de Osmanlı Ailesi hakkında ilgisi olan ve araştırmalar yapan Semuh Adil. Belgeselin kaynak metni ise araştırmacı yazar Yılmaz Öztuna'na ait.

Lübnan ve Trablus'ta, Abdülhamid'in torunlarından Selma Hanım, Leyla Hanım ile; Beyrut'ta Abdülmecid'in torunlarından Yavuz Alpan, Bilun Alpan ve Yavuz Bey'in kızı Cynthia Alpan ile çekimlerin gerçekleştirildiği belgeselde, 1918 yılında doğan Bilun Hanım, sürgüne gidişi net olarak hatırladığını söyleyerek, "Büyükler ağlıyordu. Neden ağlıyorsunuz?" deyince 'Nezle olduk' diyorlardı" diye konuşuyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun çok incelenmeyen, nesnel bir eleştirel gözle bakılmayan bölümü olan son dönem tarihini mercek altına alan belgesel önümüzdeki sonbaharda TRT ekranlarında meraklılarla buluşacak.


FİLMLERDEN SEÇMELER

Hiç Ummazken
Andine Aurore Lucie Dupin, ya da daha çok bilinen adıyla George Sand'in hayat öyküsünden uyarlanan film, kendisine bir erkek adı almasının yanısıra, pantolon giymek, puro içmek gibi bugün için sıradan görülen ama 1800'lü yıllarda marjinal sayılabilecek davranışlar sergileyen Sand'in öyküsünü anlatıyor.
Orijinal Adı: Impromptu Yön: James Lapine Oyn: Judy Davis, Hugh Grant, Mandy Patinkin, E. Thompson
Cnbc-e / 22.00

Güzel Joe
Çiçekçi dükkanı olan Joe'nun sıradan bir yaşamı olmasına rağmen bundan şikayetçi değildir. Ancak her şeyin yolunda gittiğini zannederken beyninde tümör olduğunu öğrenir. Şoka giren Joe, ikinci darbeyi de eşinden alır. Bunun üzerine geçireceği ameliyat öncesinde, ilk ve son kez macera yaşamaya karar verir.
Orijinal Adı: Beatiful Joe Yön: Stephen Metcalfe Oyn: Sharon Stone, Billy Connolly, Gil Bellows Türü: Macera
TRT 1 / 22.15

Devrim
Fransa ve İngiltere arasında açık bir düşmanlığın olduğu yıllarda geçen film, Bağımsızlık Bildirgesi'nin ardından çıkan isyanı bastırmak için İngiliz Hükümeti'nin büyük bir donanma hazırlamasını anlatıyor. Filmde,Tom Dobb, oğlunun İngiliz ordusuna katılması üzerine, Amerikan başkaldırısına dahil olur.
Orijinal Adı: Revolution Yön: Hugh Hudson Oyn: Al Pacino, Donald Sutherland, Nastassja Kinski, J. Plojright
TV8 / 23.00

Umut Kasabası
Cinayet nedeniyle 5 yıl mahkum olduktan sonra tahliye olan Percy, yeni bir hayata başlamak için Gillead adlı küçük bir kasabaya yerleşir. Burada, yaşlı bir kadın olan Hannah'ın işlettiği Spitfire Grill adlı lokantada çalışacak ve onunla birlikte yaşayacaktır. Ancak sabıkalı olması yöre halkının tepkisine neden olur.
Orijinal Adı: Spitfire Grilli, The Yön: David Zlotoff Oyn: Ellen Burstyn, Alison Elliott, Marcia Gay Harden
SHOW TV / 00.30

Böcek
Phil May ve Matt Manfredi'nin yönettiği filmde, John Carrol Lynch ve Alexandra Wescourt gibi oyuncular rol alıyor. Filmin konusu ise kısaca şöyle: Aynı muhitte yaşayan birbirinden çok farklı insanların hayatlarını, beklentilerini ve başlarından geçen trajikomik olayları farklı bir üslupla anlatıyor.
Orj. Adı: Bug Yön: Phil May, Matt Manfredi Oyn: John Carroll Lynch, Alexandra Wescourt Türü: Macera
TRT 1 / 01.10

TV TEL
TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 639 08 85 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

 
AB ilişkiler 'Kahve'de
Faruk Bilgin'in sunduğu Türk Kahvesi'ne Prof. Dr. Toktamış Ateş konuk oluyor. Fransa ve Hollanda'da yapılan AB Anayasası oylamasından çıkan sonuçların değerlendirileceği programda, bu sonuçların Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Programda ayrıca, muhtemel olumsuzluklar da gözönüne alınarak Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin nasıl şekillendirilmesi gerektiği sorusuna cevap aranıyor.
[23.40/SAMANYOLU]

Sanal âlemin habercileri 'Meydan'da buluşuyor
Ali Kırca'nın sunduğu Siyaset Meydanı'nda bu hafta, sanal âlemin kalemşorları ilk kez beyazcamda kendilerini anlatıyor. İnternet habercilerini buluşturan programda, İnternet Medyası'nın bugünü, yarını ve yeni Türk Ceza Kanunu karşısındaki konumu tartışılıyor. Programda ayrıca, hızla büyüyen internet medyası ve Türkiye'nin yeni enformasyon kanalı olarak ileşitim dünyasındaki yerine değiniliyor.
[23.30/ATV]

Bir mahalle öyküsü daha: Sevda Tepesi
Yönetmenliği Oğuz Yalçın'a, senaryosu İnci Uluçay'a ait olan ATV'nin yeni dizisi Sevda Tepesi'nde, Aydan Burhan, Gökhan Arsoy, Yalçın Menteş ve Tuluğ Çizgen rol alıyor. İstanbul'un varoşlarından birinde yaşayan dar gelirli insanların öyküsünü anlatan dizinin konusu şöyle: Evine gitmeye çalışan Cesur, türkü söyleyen bir kadının sesini duyar ve sesin sahibini merak eder. Ardından da Gülbahar'ı görür.
[ 21.45 / ATV ]

Bir mahalle öyküsü daha: Sevda Tepesi
Yönetmenliği Oğuz Yalçın'a, senaryosu İnci Uluçay'a ait olan ATV'nin yeni dizisi Sevda Tepesi'nde, Aydan Burhan, Gökhan Arsoy, Yalçın Menteş ve Tuluğ Çizgen rol alıyor. İstanbul'un varoşlarından birinde yaşayan dar gelirli insanların öyküsünü anlatan dizinin konusu şöyle: Evine gitmeye çalışan Cesur, türkü söyleyen bir kadının sesini duyar ve sesin sahibini merak eder. Ardından da Gülbahar'ı görür.
[ 21.45 / ATV ]

Gümüş ve Mehmet için herşey değişiyor
Kıvanç Tatlıtuğ, Songül Öden ve Ekrem Bora'nın rol aldığı Gümüş sezona veda eden dizilerden biri. Gümüş'ün bu akşamki bölümünde olaylar şöyle gelişiyor: Merdivenlerden yuvarlanan Gümüş, hastaneye götürülür. Bu sırada Mehmet, Gümüş'ün hamile olduğunu öğrenir ve yıkılır. Gümüş'ün hamile olduğunun kendisinden saklanmasına sinirlenen Mehmet, annesine çatar. Öte yandan doktorlar, Gümüş'ün sağlığının iyi olduğunu ancak bebeği kurtaramadıklarını açıklar.
[ 20.00 / KANAL D ]

Mutluğu arayan bir gencin öyküsü
Zeynep Tor'un yönettiği, İsmet Erten, Gürkan Tavukçuoğlu ve Rüya Önal'ın rol aldığı Yol Arkadaşım Hızır, bir gencin sonsuz mutluluğu bulma öyküsünü anlatıyor. Filmin konusu şöyle: Akın çok sevdiği Begüm'e evlenme teklifi yapmak için yanına gider. Ancak bu sırada çıkan bir kavgada Begüm vurulur. Bunun üzerine Akın kendisini içkiye verir. Her şey çok kötü giderken Hızır isimli biri Akın'ın yardımına koşar.
[ 20.00 / KANAL 7 ]
23 Haziran 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED