AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Bana karışamazsın diyemeyiz'

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, "Bugün hiçbir devlet veya kişi, 'Ben istediğimi yaparım, kimse karışamaz' diyemez. İnsan haklarında evrensel normlarına uymamız gerekir" dedi.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA
    TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, insan hakları ihlallerinin artık uluslararası platformlara taşındığını, bu nedenle hiç bir ülkenin 'Ben istediğimi yaparım, kimse bana karışamaz' mantığıyla hareket edemeyeceğini bildirdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu'nca ortaklaşa hazırlanan bir proje uyarınca Dedeman Oteli'nde yapılan il ve ilçe insan hakları kurul görevlilerinin eğitim toplantısında konuşan Elkatmış, günümüzde insan haklarının sürekli gelişen dinamik bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

    Elkatmış, insan hakları konularında herkesin mümkün olduğunca titiz davranması gerektiğinin altını çizererek, şunları söyledi:

    "Bu konuda ülkemizde bir takım problemler var. Evrensel ve çağdaş normların dışında kalamayız. Mutlaka ülkemizi bu normlara kavuşturmalıyız. Hükümetimiz ve parlamentomuz, bu konuda bir dizi reformlar yaptı. Bunların uygulanması çok önemli. Bu reformları uygulayacak olan, öncelikle kamu görevlileridir. Bugün hiç bir devlet veya kişi, 'Ben istediğimi yaparım, kimse bana karışamaz' diyemez. Dedirtmezler de. Çünkü, insan hakları konusunda bugün uluslararası nitelikte bir çok organizasyon, teşekkül ve kuruluş oluşmuştur. Başta BM olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş, devletleri denetleyip raporlar hazırlamaktadır. Biz de bunun dışında kalamayacağımıza göre, insan hakları normlarına uymamız gerekir."

    Hükümet olarak insan hakları alanında bir çok reformlar yaptıkları ve kurullar kurduklarını hatırlatan Elkatmış, "Bunların bir koordinasyon içinde çalışması çok önemli" diye konuştu.

    'Sorunlar mahallinde çözülmeli'

    Elkatmış, toplumun yeni oluşturulan insan hakları kurullarından pek haberdar olmadığını kaydederken, şunları ifade etti: "Vatandaşlar en ufacık bir insan hakkı ihlali ve şikayeti konusunda hemen komisyonumuza başvuruyorlar. Bu yüzden bunalmış durumdayız. Çalışamaz noktaya geldik. Türkiye'de insan hakları deyince komisyonumuz akla geliyor. Herkes bize müracaat ediyor. Tabii bizim bunların altından kalkmamız mümkün değil. Bu işin çözümü mahallinde olmalı. O bakımdan bu başvuru ve şikayetlerin bir kısmını il ve ilçe kurullarına gönderiyoruz. Eğer bu kurullar kurumsallaşırsa, vatandaşın bize başvurusu azalır ve biz de üst kurul haline geliriz. Böylece uluslararası nitelikte işler yapma imkanı elde ederiz. İnsan hakları ihlallerinin olmaması ve bu işin önüne geçmek için, öncelikle toplumumuzda insan hakları bilincinin gelişmesi gerekiyor."

    Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu İnsan Hakları Temsilcisi Martin Dawson da, insan hakları konusunda hükümetin yaptığı reformlardan övgü ile söz ederken, bu reformların milyonlarca insanın günlük yaşamını olumlu yönde etkilediğini vurguladı. İnsan hakları konsunda Avrupa Birliği'nin bugün ideal bir noktada olmadığına dikkat çeken Dawson, üye ülkelerin insan hakları standartlarını yükseltmeye çalıştıklarını kaydetti.



  • 23 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED