AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ


Gazâlî uzmanı Abdulhalık Duran'ın Türkiye'de ilk kez yayınlanacak olan yepyeni bir çevirisiyle, toplam 640 sayfa, birleştirilmiş iki cilt

'KALPLERİN KEŞFİ'
HEYECAN GETİRDİ

Gazetemizin kültür armağanı olarak okurlara ulaştıracağı İmam Gazali'nin Kalplerin Keşfi (Mukaşefetü'l Kulüb) adlı eseri heyecan verici olarak nitelendirildi. İslam dünyasının en ünlü alimlerinden olan İmam Gazali'nin ömrünün son yıllarında kaleme aldığı eser, İslam ve kalp ilişkisini anlatıyor. Yeni Şafak'ın bu dev kampanyasıyla ilgili konuşan ilim adamları, aydınlar ve sanatçılar, Kalplerin Keşfi'nin vazgeçilmez bir eser olduğunu söylediler.

Bugün bile pozitivistleri çılgına çeviriyor

Selahattin YAZICI
(TİYEMDER /Tüm İlâhiyat Mezunları ve Mensupları
Derneği Genel Başkanı):

İmam Gazâlî; İbn-i Sina, İbn-i Haldûn, Farabî, İbn-i Rüşd, Mevlânâ Celâleddin gibi bilginlerle birlikte, İslâm'ın en pırıltılı çağının zirve isimleri arasında yer alır. O, benim öğrencilik yıllarımdan bu yana sadık yol rehberim olmuş, tek kelimeyle muhteşem bir kişiliktir. Gazâlî ve onun döneminin büyük bilginlerinin en önemli özelliği, bu kişilerin tek boyutlu uzmanlığa sahip insanlar olmayışı, aksine herbirinin o çağlara özgü bütün ilimlere aynı anda vakıf oluşudur. Genelde İslâm dünyası, özelde de Türk toplumu İslâm ile kan bağını zayıflattığından beridir de bu toplumlardan Gazâlî düzeyinde bilginler çıkartamıyoruz. Gazâlî, aklı ruha üstün tutan ve ilahi bir kudretin varlığını reddeden felsefeciler karşısında hemen bütün kitaplarıyla aşılmaz bir kale olmuştur. Eserleri bugün bile her açıdan dipdiridir ve pozitivistleri çılgına çevirmektedir. O, "Beşerî aklı her işin başına koyarsanız, hem bu dünyada hem de ahırette hüsrana uğrarsınız" demiştir ki, günümüzde de aklı başında bütün Müslümanların bakış açısı aynen bu olmalıdır. Aklın elbette ki insan için büyük bir önemi ve değeri vardır. Ama ondan daha da önemli olan, âlemlerin yaratıcısına teslimiyettir. Bu kapsamda, onun en önemli eserlerinden biri olan "Kalplerin Keşfi"ni böylesine geniş bir baskı adediyle onbinlerce okura aynı anda armağan etmenizi son derece anlamlı buluyorum. Bütün Yeni Şafak yayın ailesine en içten sevgi, selam ve teşekkürlerimle...

İnsanın varlığının anlamını mükemmelen tanımlıyor

Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu
(Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tasavvuf
Ana Bilim Dalı Başkanı):

Okurlarınıza armağan ettiğiniz bu eser, kesin olarak söyleyebilirim ki hem kütüphanelerde hem de gönüllerde çok büyük bir boşluğu dolduracaktır. Yeni Şafak Gazetesi'ne böylesine nadide bir eseri halkımıza sunduğu için teşekkür ederim. Armağan kitaplarınızın seçiminde öteden beri oldukça başarılısınız. Gazâlî'nin "Kalplerin Keşfi" de bu faydalı eserler zincirinin yepyeni bir halkasını oluşturdu. İslâm düşüncesinde aslolan insandır; bu bakımdan insanın bir "eşref-i mahlûk" olarak kendini tanıması ve keşfetmesi çok önemlidir. İmam Gazâlî bu eserinde hayatın çözümlemesini yaparak, insanın varlığının anlamını ve amacını mükemmel bir biçimde tanımlamıştır. Bu büyük bilgin, insanın kendini daha iyi tanıyarak, sonuçta daha iyi bir kul olma bilincine ulaşacağına inanıyordu. Bizim de dileğimiz budur. Hizmetinizin "kulluk şuuru"na varmış nesillerin yetişmesine vesile olması dileğiyle, hepinizi sevgiyle selamlarım.

"Kalbin derinliklerine doğru, müthiş bir yolculuk"

Said YAZICIOĞLU
(Diyanet İşleri eski Başkanı,
İslâm Konferansı Örgütü Türk Grubu Başkanı):

İmam Gazali, İslâm tarihinde, hayatın anlamı ve mânâ âlemi üzerine çok önemli eserlere imza atmış bir bilgindir. Onun en sevilen eserlerinden biri olan "Kalplerin Keşfi" de artık herşeyin -ne yazık ki- maddeyle ölçülmeye başlandığı çağdaş toplumsal düzende, onu okuma şansı elde edenlerin yeniden iç dünyalarına dönmelerine vesile olabilecek bir kaynak kitaptır. Bu eser, "Kalp gözünüz açık olsun" sözünün hikmetini en doğru yansıtan satırları içerir.
İnsanların iç dünyalarında muhasebe yapmalarının önemine işaret eden Gazâlî, kalbin sanıldığından çok daha önemli bir manevî merkez olduğunu vurgulayarak, onları kendi kalplerine doğru gizemli bir yolculuğa davet etmektedir. Bu, hiç kuşkusuz ki, içinde bulunduğumuz materyalizm çağında eskisinden de fazla anlam kazanmış olan bir davettir.
O yüzden de Yeni Şafak Gazetesi'nin böylesine önemli bir kültür hizmetine imza atmasını sevinçle karşıladım. İnsanların maddî dünyadan bir an için de olsa sıyrılıp, manevî dünyaya doğru böylesine verimli bir hesaplaşma yolculuğuna çıkmalarını sağladığınız için sizleri yürekten kutluyorum.

"Gazâlî'nin bakış açısı, toplumumuzda yaygınlaşmalı"

Tayyar ALTIKULAÇ
(Diyanet İşleri eski Başkanı,
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı):

İmam Gazâlî, İslâm tarihi ve düşünce hayatının temel taşlarından biridir. Onun bütün eserleri gibi bu eseri de materyalizmin maneviyat karşısındaki nihai çaresizliğini vurgular. Gazâlî'nin insanın manevî boyutunu yücelten fikirlerinin yaygınlaşması, toplumumuzun gelecekteki huzur ve mutluluğu için çok önemlidir. Gazetelerimiz tarafından halka armağan edilen bu tür klasikleşmiş eserlerin, hayata daha olumlu bakan, çevresiyle ve kendisiyle çok daha barışık bir kuşak yetiştirmek adına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyor ve emeği geçen herkesi böylesine hayırlı bir hizmete vesile oldukları için kutluyorum.

"Keşke her vatandaşımıza bir nüsha verebilsek"

Musa UZUNKAYA
(AK Partı Samsun Milletvekili )

Gazetenizin promosyondaki farkı, verdiğiniz bu son klasik eser ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yeni Şafak, kültür hizmetleri konusunda Türk basınının yüz akıdır. Gazetenizin kültür kampanyaları, halkımızı aydınlatma yönünde çok önemli bir çığır açtı, milyonlarca eve klasik eserler kazandırdınız. Bu son eser de kanımca büyük bir boşluğu ortadan kaldıracaktır. "Kalplerin Keşfi"ni edinecek olanların, onu kütüphane raflarında bırakmayıp sindire sindire okumalarını ve öğrendiklerini hayata geçirmelerini tavsiye ediyorum. Gazetenizin yönetim ekibini de böylesine değerli bir eseri okurlarına armağan ettikleri için gönülden kutlarım. İmam Gazâlî'nin artık bir simgeye dönüşmüş olan bu ünlü çalışması, insanların pozitivizmden her geçen gün biraz daha bunalarak iç dünyalarına yolculuk yapma ihtiyacı hissettikleri günümüzde, birçok kilit sorunun cevabını içeren bir şaheserdir. Çağdaş dünyadaki yıpratıcı değerlerin esiri olmaya başladığını düşünen düşünen her insanın, bu kitabı mutlaka okuyarak kendi iç muhasebesini yapması gerekir. Bütün Yeni Şafak okuyucularının -ve aslında yediden yetmişe her Türk vatandaşının- bu kitaptan birer nüsha edinmesini dilerdim.

"Her güzelliğin yolu kalpten geçer"

Mehmet ÇİÇEK
(AK Parti Yozgat Milletvekili)

İmam Gazâlî, İslâm düşünce tarihinin en önemli simaları arasında yer almaktadır. Düşünce ve tesbitlerinin değeri geride kalan on asırda azalmak şöyle dursun, sürekli olarak artmıştır. "Kalplerin Keşfi" de bu saygın âlimin dünyaca tanınmış ve klasikleşmiş çalışmalarından biridir. İslam'ın temel taşlarından biri olan böylesine önemli bir kitabı okurlarına ücretsiz olarak armağan ettiği için, Yeni Şafak yayın ailesini içtenlikle kutluyorum. İnsanoğlu için, her güzelliğin yolu kalpten geçmektedir. İnsanların kalplerinde yer edinebildiyseniz gerisi çok da önemli değildir. Yeni Şafak okuyucuları bu kitabı dikkatle okuduklarında, iç dünyalarına doğru müthiş bir yolculuğa çıkacaklar. Çağımızda yaşanan ruhsal buhranları âdeta kendi çağından görerek, bunlara karşı çok etkili bir panzehir hazırlamış İmam Gazali. Yazandan da yayınlayandan da okuyandan da Allah razı olsun.

Dinin özü kalptir

Prof. Dr. Şerafettin Gölcük
(Selçuk Üniv. İlahiyat Fakültesi, Kelam Anabilim Dalı Başkanı)

İmam Gazali, bir müsteşrikin deyimiyle, Peygamberimiz Hz Muhammed'den sonra ismi en fazla anılan, eserlerine en fazla müracaat edilen alimlerdendir. Akli, keşfi ve nakli ilimlerim kendisinde birleştiği büyük bir islam alimidir. İslamı çok iyi yaşayan, Peygamberimizin sünnetine çok bağlı, muhlis bir alimdir. Peygamberimizin risaletini ahlaki faziletlerinde gören bir kişidir. Peygamberimizden zikredilen bir hadiste mealen "İnsanda bir et parçası var ki, o ıslah olunca bütün vücut ıslah olur. O bozulunca da bütün vücut fesat bulur. İşte bu kalptir" denilmiştir. İşte o et parçası iyi ise insan iyi olur, kötü olursa kötü olur. Bir müslüman kalbin üzerindeki esrar perdesini kaldırmak, derinliklerine nüfuz etmek, gizemli bir dünyaya dalmak, kendi manevi özünü anlamak istiyorsa bu eseri okusun. Bu eseri, İmam Gazali hayatının sonlarına doğru demir attığı limanda yazmıştır. Dinin özü kalptir, kalbi keşfetmektir. Kalp sadece kan pompalayan bir organ değildir, aynı zamanda bilgi işlem merkezidir. Tasdik-i iman dediğimiz olay da kalple olur. İmam-ı Gazali'nin bu eseri, adeta kalbin manevi anatomisidir. Bu eseri herkese tavsiye ediyorum. Böyle önemli bir eseri armağan olarak verdikleri için Yeni Şafak'ı kutluyorum.

Bu eserin halkla buluşması önemli

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç
Marmara Üniversitesi

Kalplerin Keşfi adlı eserin önemi bu gün, dünyanın ve insanlığın geldiği nokta dikkate alındığında çok daha iyi anlaşılmaktadır. 21. Yüzyılın eşiğindeki insanlığa, kalbin yeniden hakim olacağı düşüncesinin önem kazandığı bu dönemde bu eser, müslümanlar için ayrı bir önem arzediyor. Çünkü kalp donuk ve romantik bir organ değildir. Bilakis kalp, bizzat bilgi getiren en önemli ve de Allah'ı bilen yegane meleke olarak önem kazanmaktadır. Bu eserin tekrar toplum ile buluşturulmasının, Cenab-ı Hak, Kur'an-ı Kerim'de Hac suresinde "Onların kalpleri vardır. O kalpler ile akl ederler" ayetini yeniden düşünmemize kapı aralayacağı ümidini taşımaktayım. Modern insanın aklı kalpten kopuk olduğu için, parçalayıcı, tahrip edici, dışlayıcı bir organ iken kalp aklın daha ötesinde birleştirici, senteze ulaştırıcı ve yapıcı bir melekedir. Aklı da içermektedir, fakat akıl kalbi içermemektedir. Modern medeniyet kalpsiz bir oluşumdur. Bu eserin okunması ve anlaşılması pozitivizmin ve rasyonalizmin büyüsüne kapılmış modern insanın, unutulan hakikati yeniden keşfetmesini sağlayacaktır.

Bu eserleri önemsemeliyiz

Ahmet ÖZHAN
Günümüzde insanlar her şeyin iktidar ve ekonomik güce sahip olmak ile hal edebilecekleri zannı ve faaliyeti içersindeler. Şu dönem kalplerini ve kendi iç dünyalarını ihmal ettikleri gibi, kalbi terbiye edecek ve gelişimini sağlayacak bu tür kaynakları da çok önemsemiyorlar, hatta ihmal ediyorlar. Teknoloji ve medeniyetin bir birine karıştırıldığı, imanın ve İslam'ın sadece bir takım mükellefiyet ve emirleri yerine getirmekten ibaret zannedildiği günümüzde, kalbin ve gönüllerin keşif ve fethinin metotlarını anlatan eserlerin okuyucuya kazandırılmasını elbette önemli buluyorum. Yeni Şafak Gazetesinin kültür yayıncılığı alanındaki çalışmalarını tebrik ediyorum.

Vazgeçilmez bir eser

Prof Dr. İrfan GÜNDÜZ
İmam Gazali, İslam dünyasının hala aşılamamış bir dehasıdır. Çok kıymetli eserler vermiş, yaşadığı çağın akli bilimlerine de son derece vakıf bir alimdir. "Kalplerin Keşfi", İslam tasavvufu hakkında bilgi edinmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir eserdir. İnsanın kendini tanıması, çevresiyle, diğer insanlarla ve Allah'la ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda kıymetli bilgiler veren vazgeçilmez bir eserdir. Yeni Şafak'ı bu kültür armağanı için tebrik ediyorum.


SADECE 59 KUPONA

ABONELİK İÇİN TIKLAYINIZ




 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED