AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
YÖK değiştirmiyorsa YÖK'ü değiştirmeli

Anavatan Partisi lideri Mumcu, üniversite sistemindeki hak ve özgürlük probleminin tek çözümü olduğunu belirterek, "YÖK değiştirmiyorsa YÖK'ü değiştirmek lazım" dedi.

  • RECEP YETER / İSTANBUL
    Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Yeni Şafak'ı ziyaret ederek, yazar ve yöneticilerimizle kahvaltılı sohbette bir araya geldi. Mumcu; yazarlarımızla YÖK'ten, Cumhurbaşkanlığı seçimine, başkanlık sisteminden, AK Parti'den ayrılma sürecine kadar bir çok konudaki düşüncelerini paylaştı.

    Geçtiğimiz günlerde AK Parti'ye YÖK sorununu çözme çağrısının, hak ve özgürlükler konusundaki geçmişten gelen duyarlılığının bir sonucu olduğunu anlatan Mumcu, teklifinin amacının toplumsal mutabakatın yanında siyasi mutabakatı ikmal etme amacı taşıdığını söyledi. Mumcu, şöyle konuştu: "Hak ve özgürlükler sorunu ancak YÖK reformuyla çözülür. Herkes bir tartışmanın içerisine giriyor. Ama bir tane çözümü var. YÖK Yönetmeliği'ni değiştirmek. YÖK bunu değiştirmiyorsa YÖK'ü değiştirmek başka da bir çözümü yok. Çünkü bu sistemin dünyada örneği yok. İlk 500 arasında bir tane üniversitemiz yok. İşsizlik konusuna cevap verecek hiçbir yaklaşımı yok."

    Başörtüsü başka şeyleri de örtüyor

    "Değiştirelim dediğin zaman önünüze başörtüsü geliyor. Başörtüsü neyi örtüyor diye sormak lazım. Başörtüsü, kızların başı dışında başka şeyleri de örtüyor mu? Bence örtüyor. Sistemin anti demokratik yollardan denetim altında tutulmasının üstünü örtüyor. Yasaların meşru olarak tanımladığı yetki ve imkanların meşru olmayan biçimlerde kullanılmasının üstünü örtüyor. Siyasetin başka türlü yozlaşmasının da üstünü örtüyor."

    Siyasi mutabakatı sağlayalım

    Anavatan'ı var eden ve yok eden konunun hak ve özgürlükler karşısındaki tutumu olduğuna dikkat çeken Mumcu, AK Parti'ye yaptığı teklifin de altında bunun yattığını dile getirdi. Mumcu şunları söyledi: "Gerçek bir reforma destek verebileceğimizi söyledim. Bunun referandum konusu olmaktan çıkarılması lazım. 367'nin altında herhangi bir sayı, bunu zorunlu olarak referanduma götürüyor. Teklifim ne tutarsız ne de art niyetli. Geçmişteki mücadelelelerimle bunu ortaya koymuşum. Bu konuda aleyhimde bir de Genelkurmay bildirisi yayınlanmış. Bunlar unutuldu gibi geliyor bana."

    Yarı başkanlık sistemi gerekiyor

    Cumhurbaşkanlığı seçimini de aynı tartışmanın içinde gördüğünü hatırlatan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı'nın bizde halk iradesini denetleyen 12 Eylül mirası bir sistem olduğuna işaret ederek, "Günün birinde Tayyip Erdoğan gibi bir ismin de buraya getirilebileceği hesap edilmemiş" dedi.

    Mumcu, Türkiye için yarı başkanlık sisteminin uygun olduğunu da dile getirdi. Mumcu, erken seçime ilişkin olarak da, "Bütün kartlar AK Parti'nin elinde. Onlar isterse olur, istemezse olmaz" dedi.



  • 23 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED