AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Cemaate Sonradan Yetişmede Tamamlama

Salı günkü yazıda, cemaatle namaza sonradan yetişme durumunda nasıl hareket edileceğini ele almaya başlamıştık. Cemaatle namaza, imam birinci rekatın rükûsundan doğrulduktan sonra yetişene mesbûk denir. Mesbûkun başlangıçta imama uyması ile kılamadıklarını kazaya/tamamlamaya kalkması durumlarını aynı yazıda ele almıştık. Bundan sonraki iki yazıda, kılamadığı bölümleri nasıl tamamlayacağını inceleyelim.

Mesbûkun kılamadıklarını tamamlaması

Mesbuk, kılamadığı rekatlerde normal olarak münferid (tek kılan) gibidir; yani tek başına nasıl kılıyorsa, kalan kısmı da öylece tamamlar. Kaçırdığı rekatlardaki kıraat durumlarını kendi doldurur. Oturuşları ise, yetişme durumuna göre düzenler. Bunu şöylece belirtebiliriz: "Oturuş, yetişilene göre; okuyuş, kaçırılana göredir." Kendi başına kılacağı ilk rekatte sübhaneke duasını okur. Eûzü-besmele çekip Fatiha ve zamm-ı sûreye geçer.

Aşağıdaki çizelge, namazların rekat sayısına göre yetişilen, kaçırılan ve kural olarak imamın sağ tarafına selâm vermesinden sonra tamamlanması gereken rekat sayısını ve kıraatin nasıl yapılacağını gösteriyor:

Kısaltmalar:
F. : Fâtiha,
ZS. : Zamm-ı Sûre

Şimdi, imama uyanların yetiştiği rekate göre namazı nasıl tamamlayacağını örneklerle inceleyelim.

İkinci rekatte yetişmede tamamlama

Cemaatle namazda, birinci rekatin rükûsuna yetişemeyen kimse (mesbûk), yetiştiği yerde niyet ederek iftitah tekbiri alır, imama uyar ve susar (sadece öğle ve ikindide sübhâneke duasını okur). Kalan üç rekatte imamla beraber namaza devam eder. Tek rekati kaçırmış demektir. Namazın rekat sayısı kaç olursa olsun, tek rekat kılarak namazını tamamlamış olur.

Son oturuşta, et-Tahiyyât'ı okuyarak, imamın selâm vermesini bekler. İmam sağ tarafa selâm verince, yetişemediği ilk/tek rekatı tek başına kılmak üzere, selâm vermeden Allahu Ekber diyerek, ayağa kalkar. Bu kaçırmış olduğu rekatı, sanki kendi başına kılarmışçasına, tam kıraatle kılar; subhâneke duasını okur, eûzü-besmele çeker, Fâtiha'yı ve zamm-ı sûreyi okur. Bundan sonra, rükû ve secdeleri yaparak oturur. et-Tahiyyât, salli-bârik ve Rabbenâ dualarını okur. Önce sağa, sonra sola selâm vererek, namazını bitirir. (Çizelgedeki, 4 rekatli -üç rekat imamla, bir kendi başına-, 3 rekatli -iki imamla, bir tek başına- ve 2 rekatli -bir imamla, bir tek başına- rekatli namazların birinci yatay sütunları)

Cumartesi günkü yazıda, cemaate üçüncü ve dördüncü rekatte yetişenlerin durumunu, yine bir çizimle ele alacağız.


23 Haziran 2005
Perşembe
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED