T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 6 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye çocuk işçiliğini önlemede örnek ülke

Türkiye, çocuk işçiliğini önlemede yakaladığı başarıyla dünyaya örnek oldu. Türkiye, yakaladığı başarıyı Brezilya ve Tanzanya ile birlikte, ILO Çalışma Konferansı'nda diğer üye ülkelere anlatacak.

Türkiye, konferans kapsamında, ILO tarafından daha önce gönderilen davet mektubu üzerine, 9 Haziranda çocuk işçiliğiyle ilgili düzenlenecek yuvarlak masa toplantısına katılacak.

Türkiye, "Çocuk işçiliği ile mücadelede iyi uygulamalar:

Brezilya, Türkiye ve Tanzanya'daki durum" başlıklı toplantıda, deneyimlerini ve bu konuda yaptığı çalışmalardan çıkardığı dersleri ILO üyesi diğer ülkelerle paylaşacak.

Toplantı için örnek olarak seçilen ülkeler, çocuk işçiliği ve bunun en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin gerçekleştirmiş oldukları iyi uygulamaların sayısına ve bu konuda kaydettikleri ilerlemeye göre belirlendi.

Söz konusu toplantıyla, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nün kutlanmasının pekiştirilmesi, Türkiye, Tanzanya ve Brezilya'daki hükümetler ile sosyal tarafların uygulamalardan çıkardıkları derslerin ve iyi uygulamaların, sorunun yaşandığı diğer ülkelere gösterilmesi hedefleniyor.

Brezilya, Türkiye ve Tanzanya halen "Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Takvime Bağlı Programlar"ı uyguluyor. Bu ülkeler, çocuk işçiliğiyle mücadeleye ilişkin faaliyetlerde ILO ile çalışan ilk ülkeler olma özelliği taşıyor.

Toplantıda, Türkiye adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile işçi ve işveren kesimlerinden birer temsilci yapacakları sunumlarla bu konuda uygulanan projelerde yakalanan başarıları ve deneyimlerini anlatacaklar.

YAKALANAN BAŞARI

Türkiye, 1992 yılında ILO ile imzaladığı protokolle "Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı"na (IPEC) ilk aşamada katılan ülkelerden biri oldu.

Bugüne kadar başarı ile sürdürülen programın süresi 2001 yılında ILO ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan yeni bir protokolle 12 Eylül 2006 tarihine kadar uzatıldı.

Türkiye'de 1992-2001 yılları arasında uygulamaya konulan projelerle yaklaşık 60 bin çalışan çocuğa ulaşıldı. Çocukların yüzde 60'ı çalışma yaşamından çekilerek eğitime yönlendirilirken, yüzde 40'ı ise daha iyi çalışma koşulları ile daha iyi sağlık, beslenme ve mesleki eğitim imkanlarına kavuştu.

ILO'nun Çocuk İşçiliğine İlişkin Küresel Raporu'nda da çocukların korunmasının 1923 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti'nin öncelikli gündem maddelerinden olduğu vurgulanıyor.

Raporda, birçok ortakla birlikte geniş bir ulusal birleşim içerisinde çocuk işçiliği ile mücadele konusunda Türkiye'nin kaydettiği önemli gelişme ve adımlara yer veriliyor.

Türkiye'nin IPEC çerçevesinde 100'den fazla eylem programı uyguladığına işaret edilen raporda, 1994 yılında yaklaşık 1 milyon olan çalışan çocuk sayısının 1999 yılında yüzde 50 azalarak 500 bine indiği belirtiliyor. Raporda, bu azalmanın nedeni, zorunlu eğitim süresinin uzatılması ve IPEC ile kazanılan deneyimle artan duyarlılık ve kapasite olarak açıklanıyor.

Çocuk işçiliğinin dünyada azalma eğiliminde olduğu belirtilen raporda, son 4 yılda tüm dünyadaki çocuk işçi sayısının yüzde 11, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçi sayısının yüzde 26, 5-14 yaş grubunda ağır ve tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçi sayısının da yüzde 33 azaldığı ifade ediliyor.

  • CENEVRE (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi