T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 5 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

Şu mübarek dini bilmeyen yok!

'İçtihad kapısı kapandı' diyenler dahil, bilen bilmeyen herkes din hakkında hükümler yapıyor, fetvalar veriyor. Bunlara alıştık. Ama din adına kendisine paye verenlere alışmaya hiç niyetimiz yok

'Din' bizim toplumumuzda, herkesin 'uzman' olduğu alanlardan biridir. İnsanların çoğu, cehaletleri nisbetinde kendilerini 'bilgili' sanır din alanında. İçtihad kapısının kapandığına dair ilmi mülahazalar bile kimseyi durdurmaya yetmez.

Bardağın 'dolu' tarafına bakıp, "İnsanlar kendilerini dinin 'içinde' görüyor, yabancı değil, evsahibi gibi duruyor, gelen her fetvaya kulak asmıyor, kendisi düşünüyor" diyebiliriz. İşin içine, bilgisizlikle birlikte kesif bir ukalalık girmese, gerçekten iyi bir şey.

Bunun iyi tarafını bulabiliriz ama, insanların kendi kendilerine dini bir 'rütbe', bir 'paye' vererek 'piyasa' yapmalarının, dini istismar etmelerinin iyi bir tarafı hiç bulunamaz.

"Radyo Ö.'ya sahte peygamber incelemesi" başlıklı haberimizi 'yanlış yayın' diye niteleyerek bizi 'kınayan' okurumuz Lütfü Tümtürk'ün mektubunu değerlendirirken, bu girizgahı yapma ihtiyacı duydum.

Lütfü Tümtürk, "Yeni Şafak'ın ülke ve toplum yararına yayın yapan bir kaç yayın organından biri olduğunu tahmin ediyordum" diyor. "İnandığı, güvendiği" bir yayın organının böyle kötü niyetli haberlere alet olmasına çok üzüldüğünü söylüyor.

Aslında haber, herhangi bir suçlamaya yer vermiyor. Haberde, bir radyonun "Yüce Rabbimiz'in Sayın Doktor İ.A.M'e yazdırmış olduğu 'Risalet Nurları' adlı eserden mutlaka edininiz" şeklinde bir anons yaptığı bu cümlenin RTÜK tarafından incelendiği yazılı. Ne sözkonusu zatın yaptığı iş hakkında ne bir yargı var haberde, ne de bir eleştiri. Bir 'okur temsilcisi' için 'temiz' bir haber. Yani şu noktadan itibaren, herhangi bir yorum yapmasam da olur.

Ama yapacağım. Haberin dışına çıkıp, Peygamberimiz'den sonra hiç kimsenin, "Yüce Rabbimiz bana filan kitabı yazdırdı" deme hakkına sahip olmadığını söylemek zorundayım.

Bu sözle, her olayın Allah'ın kudreti dahilinde gerçekleştiği kastediliyorsa, o zaman bütün kitaplar 'Rabbimiz' tarafından yazdırılmıştır. Ama, bir tür 'vahiy' ima ediliyorsa, "Hatemen Nebiyyin" Peygamberimiz'dir. Kur'an-ı Kerim de vahyedilmiş son kitaptır.


Kahramanmaraş'tan bir haber geldi...

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına takılan iki musluk, geçen hafta Yeni Şafak'a manşet oldu. Habere göre olay Maraş yakınlarında bir yerde gerçekleşmişti. Ertesi gün, muslukların Maraş'a değil, Ceyhan'a bağlı bir köy yakınlarında takıldığı anlaşıldı. Maraşlılar, Yeni Şafak'a mektup yağdırdı.

Geçen haftasonu, Anadolu Ajansı'ndan bir haber geldi. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattından gelen ham petrol, 1700 küsur kilometreyi kat etmişti. Ceyhan terminalinde beklemekte olan İngiliz gemisine yükleme başlamak üzereydi.

Haberi Ankara büromuz da araştırdı. Öğrendik ki, 'Maraş yakınlarında' bir köyde boru kelepçelenmiş, musluk takılmış. Bu yüzden, yükleme bir kaç gün ertelenmiş.

Haber, ilginçti. O günkü haber akışı içinde, Yeni Şafak, o haberi manşet yaptı. Haberin başlığı da "Yüzyılın rüyasına Maraş'tan 2 delik" olarak verilmişti. Haberdeki bütün unsurlar doğruydu. Bir şey dışında: Petrol boru hattına delik açılan Kurtkulağı Köyü, Kahramanmaraş'a değil, Adana'nın Ceyhan İlçesi'ne bağlıydı.

Bu haber, Maraşlı okurlarımızı iki sebeple üzdü, Birincisi, 'Kahramanmaraş'a iftira atılmıştı. Haberde, Maraş'tan değil, 'Adana'dan iki delik' denilmeliydi. İkincisi, Maraş, 'Kahramanlık' payesi almış bir şehrimizdi, bu şehrin adı mutlaka 'Kahraman' sıfatıyla birlikte yazılmalıydı.

Tabii ki, Ceyhan'a bağlı bir köyde vaki olan olayın, iyi araştırılmadığı ya da verilen bilgide hata olabileceği düşünülmediği için Maraş'a bağlı bir köyde gerçekleşti diye yazılması, bir habercilik hatası. Haberi hazırlayan arkadaşların, bu konularda daha dikkatli olması gerekir. Bu konuda okurlarımız haklı.

Ancak okur eleştirilerinin şu tarafı tartışma götürür: Olay, 'Kahramanmaraş'ta değil de, İzmir'de, Sivas'ta, Erzurum'da, Trabzon'da, İstanbul'a veya herhangi bir başka şehirde gerçekleşseydi bile, bu başlık, o şehre hakaret kastı olan bir başlık olarak nitelenemezdi. Sonuçta, nerede gerçekleşirse gerçekleşsin, o şehir ahalisine yönelik bir suçlama sözkonusu olamaz. Nihayet, hangi şehirden olduğunu bilmediğimiz birkaç kişi tarafından işlenmiş bir suç sözkonusudur. Bir cinayet, bir kapkaç, bir yolsuzluk, bir hırsızlık İstanbul'da, Ankara'da, Bursa'da yapıldı diye, gazete 'siz Ankaralılar'ı töhmet altında bıraktınız, sizi kınıyorum' denilmesi tutarlı sayılmaz.

Bu yanlışla ilgili düzeltme, ertesi gün Yeni Şafak sayfalarında yer aldı. Keşke o yanlış yapılmasaydı.

BİR'DE 'KAHRAMAN' MESELEMİZ VAR

Kurtuluş Savaşı'nda verdikleri mücadele sebebiyle Antap, Urfa ve Maraş'a, mücadelelerinin anlamıyla mütenasip unvanlar verildi. İlk unvanı alan, Antep'ti. Belki daha eski olduğu için, insanlar Gaziantep'i Gaziantep diye anmaya alıştılar.

Ama çok iyi biliyorum, Urfalılar ve Maraşlılar, şehirlerindeki 'Şanlı' ve 'Kahraman' sıfatlarını çoğu kez ihmal ediyorlar. Kültürümüzdeki isimler de hemen değişmiyor. Mesela, 'Urfalıyam ezelden' türküsünü, 'Şanlıurfalıyam ezelden' diye söylemiyor kimse. Şu güzel (ve çok hüzünlü) 'Meyrik' türküsündaki "Maraş'tan bir habar geldi, dediler ki Meyrik öldü"yü Kahramanmaraş'tan bir habar geldi" diye söyleyen de yok. Türküleri böyle okudular diye, türkücülere kızmıyoruz. Kızmamız da gerekmiyor.

Yine de resmi ortamlarda, bu şehirlerin adları, resmi sıfatlarıyla anılıyor. Yeni Şafak'ta da öyle.

Ancak bu olayda teknik bir sorun var. İki satır başlık verdiğiniz zaman, birinci satırla ikinci satırın uzunluğu ya eşit ya da eşite yakın olmalı. Kahramanmaraş yazdığınızda, ikinci satır tamamen doluyor, manşet cümlesini tamamlayamıyorsunuz. Bu yüzden, 'kısa yol'u tercih ediyorsunuz. Eminim, Kahramanmaraşlılar, bizi anlarlar. Biz bütün şehirlerimizi seviyoruz.

Haberdeki yanlışla ilgili olarak bizi uyaran okurlarımız sayın Muhittin Çuhadar, Mustafa Keleş, Mücahit Bakırcıoğlu, Oktay Bakırcıoğlu, Adem Demir, Şevket Yeşilördek ve Ali Rıza Vakkasoğlu'na teşekkür ediyoruz.


BİLAL GÜRHAN
Seçme hadisler kitabımı aldım. Kuponlarım zayi olmasına rağmen, isteğimi dikkate alıp bana yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Kuponlarım elime geçerse size mutlaka ulaştıracağım.

MUSTAFA FANSA
Uzun zamandır gazetenize aboneyim. İslam ve Bilim adlı kitaptan önceki verdiğiniz kitabı hâlâ alamadım. Gereğinin yapılmasını rica ediyorum.

ERMAN BEYTUT
Gazetenizin Hadisler Muhammed Fuad Abdülbaki tertibi olan kitabı bayramın da (Kurban) girmesile bayinizden alamadım. Sizden ricam elimde olan kuponlarla bu kitabı almam için yardım etmeniz.
(Bu konuları, Abone Servisimiz değerlendiriyor. Bulundukları yerin bayilik ve temsilciliklerinde herhangi bir sebeple sorunlarını çözemeyenler, kuponlarını gazeteye ulaştırırlarsa, kitaplarını temin edebilirler.)

EMİNE HELVACI
YÖK'ün anlamsız çıkışlarına bir yenisini daha eklemesi biz öğrencileri hem şaşırttı, hem şaşırtmadı. Emellerini gerçekleştirmek için bu nesli ve gelecek nesli gözden çıkarmaları oldukça şaşırtıcı. Geleceğim/iz/den endişe duyuyorum.

FATMA BAĞAN
YÖK'ün İlahiyatlar'a yönelik tutumunu acıyarak seyrediyoruz. Bir ilahiyatlı olarak sesimiz olmanızı istiyorum. YÖK'ün bu uygulaması hiç masum bir uygulama değil.

TALHA BORA
Yeni Şafak'ı beğenerek okuyorum. Yayınları, eleştiriye açık oluşuyla Yeni Şafak ailesini kutluyorum. Şöyle bir isteğim var. Kitap eki gibi bir ek istiyorum. Pazar günleri ücretinin dışında da olabilir.

SERKAN AYDIN
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dileyerek başlamak istiyorum. 27 Mayıs Cumartesi günü Anadolu Gençlik Derneği tarafından Ali Sami Yen Stadı'nda İstanbul'un Fethi'nin 553. Yılı kutlandı. Şölene ben de katıldım ve kalabalık adeta bir derbi maçını andırıyordu. Programa çeşitli İslâm ülkelerinden temsilciler de katılmıştı. Böylesine coşkulu bir kutlamayı haber değeri taşımadığı düşüncesiyle yayınlamadınız galiba. Ama bugünkü haberlerin içerisinde "Kadırgaların Karadan Yürütülmesi...." başlıklı haberin yer almasına üzüldüm. Üzüntüm bir fetih kutlamasının haber yapılması değil elbette. Ama binlerce kişinin katıldığı bir kutlamanın göz ardı edilip küçük çaplı bir kutlamaya yer verilmesine şaşırdım. Yeni Şafak Gazetesi'ne hüsn-ü zannım sonsuz. Her kesimin haberlerini gazetecilik anlayışının kalitesi sebebiyle sansürsüz yayınlayan ülkemizin ender gazetelerinden olan Yeni Şafak'ın bu konuda daha hassas olmasını beklemem yadırganmamalıdır sanıyorum.

Değerli okurumuz. Dikkatinizden kaçtığını düşünüyorum. Sözünü ettiğiniz haber, 'Fetih coşkusu stada sığmadı' başlığıyla verildi. Elbette haber değeri var. Selamlar, saygılar.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi