T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 6 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Devlet destekli tarım sigortası dönemi başlıyor

Devlet Bakanı Ali babacan, devlet destekli tarım sigortaları uygulamasının tarım sektörünün çehresini değiştireceğini belirterek, "Bu sigortayı yaptıran çiftçimiz rahat edecek" dedi.

Devlet Bakanı Ali babacan
Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulaması, bugün Ankara Sheraton'da düzenlenen törenle, çiftçilere ilk poliçeler dağıtılarak başlatıldı.

Bakan Babacan, törende yaptığı konuşmada, sistem için ciddi araştırmalar yapıldığını AB ülkelerinin tek tek incelendiğini anlattı.

İstikrar ve güven ortamının tarım sektörünün sorunlarının çözümüne imkan verdiğini kaydeden Babacan, şöyle devam etti:

"Dünya standartlarında ve uluslararası uygulamalara paralel bir çok ülkeye örnek olacak bir sistem kurulmuştur. Riskler sigorta havuzunda toplanacak. Ancak çiftçimiz uygulama hakkında çok iyi bilgilendirilmeli. Yeni bir uygulamanın zemin kazanması, iyi bir iletişim programıyla gerçekleşecektir. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de, tüm tarafların elini biraz taşın altına koymasıdır."

Uygulama kapsamında primlerin yarısının devlet tarafından karşılanacağını vurgulayan Babacan, bu amaçla Tarım Bakanlığı bütçesine 200 milyon YTL'lik kaynak ayırdıklarını bildirdi.

"Uygulama, tarım sektörümüzün çehresini değiştirecek" diyen Babacan, prim bedellerinin, ürün bedeliyle karşılaştırıldığında çok önemli rakamlar olmadığını belirterek, "Bu sigortayı yaptıran çiftçimiz rahat uyuyacaktır" dedi.

"BUGÜN İÇİN 76 YIL BEKLEMEK GEREKTİ"

Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulaması, çiftçilere ilk poliçeler dağıtılarak başlatıldı.

Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de yeni başlayan tarım sigortacılığının üreticiler için büyük önem taşıdığını belirtti.

Tarım sigortası mevzuatıyla ilgili ilk düzenlemenin 1930 yılında başladığını ve ancak bugün uygulamaya konulabildiğini anlatan Eker, "Bugün Türk tarımında ilklerden bir tanesidir. Bugüne gelinmek için üzülerek söylüyorum 76 yıl beklemek gerekmiştir. 1930 yılından başlayan süreç bize nasip oldu, bundan büyük gurur duyuyorum" diye konuştu.

Tarım sigortacılığının Türkiye'de önemli bir uğraş alanı olacağını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:

"Türkiye'de 27 milyon hektar tarım alanı bulunuyor, bunun 16,7 milyon hektarı kayıtlı. 941 bin kayıtlı çiftçi, sebze ve meyve yetiştiriyor. Sigorta konusunda en büyük muhatap kitle bunlar. 11 milyon büyükbaş, 25 milyon koyun, 7-8 milyon keçi, 300 milyon baş da kümes hayvanı bulunuyor.

1 milyon 600 bin hububat üreticisi var. Bunun içinde 750 bini arpa üreticisi... Bu kadar büyük varlığa sahip bir ülke, yaşadığımız coğrafya itibariyle farklı ekolojik özelliklere sahip. Orta Anadolu'da karşı karşıya kaldığımız sıkıntı farklı, Karadeniz'de farklı, Ege'de, Trakya da farklı... Bu nedenle Türkiye'de tarım sigortası ayrı bir önem taşıyor.

2004 yılında afetlerden dolayı üretim kaybının maddi değeri 692 milyon YTL. 2005 yılı daha iyi bir yıldı, doğal afetlerden doğan zarar 18 milyon YTL oldu. 26-27 Nisan 2006 tarihlerinde bazı il ve ilçelerimizde meydana gelen don afeti nedeniyle de büyük hasar meydana geldi.

Bunları düşündüğümüz zaman çağdaş bir risk yönetim aracı olan tarım sigortacılığını iyi uygulamamız gerekiyor. Tarım sigortacılığında mutlaka başarılı olmayız ki başarısızlıkla sonuçlanmasın."

SİGORTA PRİMİ NE OLACAK?

Sigorta yaptıran çiftçilerin ödeyecekleri prim konusunda da bilgi veren Bakan Eker, 100 dekar buğday ekili toprağı olan çiftçinin sigorta priminin 150 ile 850 YTL arasında değişeceğini, bu bedelin yarısının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destekleme bütçesinden ödeneceğini söyledi.

Eker, süt sığırcılığı yapılan bir işletmede sığır başına prim miktarının 75 ile 300 YTL arasında değişeceğini, 10.000 YTL hasılat beklenen bir meyve bahçesinin prim miktarının ise 400 ile bin YTL arasında olacağını, bunların yüzde 50'sinin de yine bakanlığın destekleme bütçesinden ödeneceğini bildirdi.

Bakan Eker, tarım sigortasının çeşitliliğinin önümüzdeki yıllarda artacağını belirterek, "İnşallah bu sigortalar prim düzeyinde kalır, afetler olmaz" diye konuştu.

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR

Törende konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, 5254 sayılı yasanın 2001 yılında yürürlükten kaldırılması ve 2090 sayılı yasanın iyi işlememesi nedeniyle, tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin son yıllarda yeterince devlet desteği alamadığını, bu durum dikkate alındığında Tarım Sigortaları Kanunu'nun çiftçiler için önemli bir imkan olduğunu söyledi.

Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu karayla açıklanan bölgelerde, belirlenen ürünlerini, hayvanlarını sigorta yaptırmayan çiftçilerin de 2090 sayılı yasadan faydalanamayacağına işaret eden Bayraktar, Bakanlar Kurulu kararı kapsamı dışında kalan ürünler ve bölgelerde tabii afetlerden zarar görecek çiftçilere yardım yapılabilmesi için 2090 sayılı yasanın değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. Bayraktar, geçmiş yıllarda yaşanan afetlerden dolayı üreticilerin tespit edilen toplam 325 milyon YTL tutarındaki zararlarının da yeterli kaynak bulunmadığı için ödenemediğini belirterek, bu paranın bir an önce ödenmesini istedi.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Devlet destekli tarım sigortasından faydalanmak isteyenlerin öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olması, önsoy ve soy kütüğü kayıtlarının güncel olması gerekiyor.

ÇKS, önsoy ve soy kütüğü kayıtlarını güncellemiş olan üreticiler, devlet destekli tarım sigortası yaptırmak için 2006 yılında tarım sigortaları branşında faaliyet gösteren sigorta şirketlerine veya acentelerine sigorta yaptırabilecek.

Ürünlerini, hayvanlarını, seralarını sigortalayan çiftçilerin sigorta miktarlarının yüzde 50'si devlet tarafından ödenecek.

SİGORTA KAPSAMINDA OLAN RİSKLER

Devlet destekli bitkisel ürün sigortalarında ve sera sigortalarında, ana teminat "dolu" olmak şartıyla, buna ek olarak fırtına, hortum, yangın ve heyelan riskleri, bu riskler sebebiyle meyve ve sebzelerde meydana gelen kalite kaybı zararları, süt sığırlarında yazılı istisnalar dışında kalan her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum ve cerrahi müdahale, her türlü kaza, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen ölüm ve zorunlu kestirme riskleri sigorta kapsamında olacak.

Ayrıca, hijyen tedbirlerini almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarında, istisna dışında kalmış her türlü kanatlı hayvan hastalıkları, kazalar, zehirlenmeler, doğal afetler, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen ölüm, zorunlu öldürme ve kestirme riskleri sigorta kapsamında olacak.

Sosyal gelişmişlik sıralamasında en geri olan 90 ilçede, aynı şartlarda "don" sigortası pilot olarak uygulanacak.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi