T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 6 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Doğu-Batı arasındaki uçurum kapatılmalı

Bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanması gerektiğini kaydeden MÜSİAD GİK, ekonomik politikaların bölgelerin sorunlarına yönelik yeniden şekillendirilmesini istedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planının hazırlanması ve ekonomik politikaların bölgelerin sorunlarına yönelik yeniden şekillendirilmesi gerektiğini bildirdi.

MÜSİAD'ın 2-4 Haziran'da Erzurum'da yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısından sonra yayınlanan sonuç bildirisinde, Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin bölgeler arası gelişmişlik farkı olduğu, ortak akla yönelik işbirliği yapılarak bölgesel kalkınma planlarının oluşturulması gerektiği belirtildi. Bildiride, coğrafi yapının elverişsizliği, iklimin sertliği, talep düzeyi yüksek iç ve dış pazarlara uzaklık, kırsal yerleşim birimlerinin çokluğu ve dağınıklığından kaynaklanan Doğu Anadolu bölgesinin sosyo ekonomik geri kalmışlığının hem Erzurum'u hem de bölge illerini göçle karşı karşıya bıraktığı bildirildi. Göç olgusunun bir yandan pazarın daralmasına, mevcut yatırımların atıl kalmasına yol açarken, diğer yandan toplumsal refah dağılımını olumsuz yönde etkilediği ifade edilen bildiride, "Bu nedenle bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanmalı, ekonomik politikalar bölgelerin sorunlarına yönelik olarak yeniden şekillendirilmelidir" denildi.

CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI

Bildiride, Erzurum ve bölge illerinde cazibe merkezlerinin daha fazla vakit geçirmeden oluşturulması, Anadolu Yaklaşımı kapsamında KOBİ'lere kredi ve yatırım imkanlarına ulaşmada kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması, bölgesel kalkınma ajanslarının bürokrasi değil, yatırım ve proje merkezi gibi çalışmasına azami dikkat gösterilmesi, Doğu Anadolu Projesi'nin yeniden gözden geçirilerek Karadeniz ile GAP arasında köprü olması hedeflenmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride, Horasan Gürbulak hattının daha fazla zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesinin hem iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri artıracağı hem de kış turizmi nedeniyle Erzurum'a çok daha fazla İranlı turistin gelmesini temin edeceği kaydedildi.

Tarımdaki potansiyel çok önemli

MÜSİAD GİK Sonuç bildirisinde, güçlü bir tarım potansiyeli olduğu, tarımın kendi haline bırakılamayacağı belirtilerek şöyle denildi: Hedefimiz örnek işletme-lider çiftçi yaklaşımını yaygınlaştırmak olmalı. AB ile müzakere sürecinde en çok zorlayacak sektör tarımda kayıtlı sisteme geçilmesi, tarım envanterinin çıkarılması, üniversite-tarım işbirliğinin geliştirilmesi, girişimcilerin etkin yönlendirilmesi ve bürokratik engellerin kaldırılması şart.

'Doğduğunuz topraklara bir mum da siz yakın'

Sonuç bildirisinde, "yerinde iş-yerinde aş" sağlayacak özel yatırımların ve güç birliklerinin teşvik edilmesi ve yatırımların yarım kalmaması için bürokratik mevzuattan kaynaklanan zorlukların aşılmasında her türlü kolaylığın gösterilmesi gerektiği belirtilerek, "Ayrıca her köy bir işletme gibi düşünülerek yeniden ele alınmalı ve köylerin ekonomiye katkısı artırılmalıdır" denildi. Erzurum'un kalkınmasının üçüncü sacayağının turizm olduğu vurgulanan bildiride, Erzurumlu işadamlarının illerine vefa borcunu ödemesi fikri savunuldu. Bildiride, "Doğduğunuz topraklara bir mum da siz yakın" kampanyası çerçevesinde işadamlarının önündeki bürokratik engel ve altyapı yetersizliğinin kaldırılması, ayrıca yöre halkının yatırım yapacaklara sahip çıkmalarının sağlanması istendi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi