T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet ŞEKER

Bu sefer tutmadı

Geçen hafta tuhaf bir haber iletildi gazetelere, televizyonlara, yazarlara ve bazı üniversite hocalarına. Görebildiğimiz kadarıyla kimse ciddiye alıp üzerinde durmadı.

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde Alevilere zorla ezan dinletildiği iddia ediliyordu.

Bir haber ajansı tarafından Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş'e dayandırılarak geçilen haber metninde şu ifadeler yer alıyordu:

*

"Nüfusun yüzde 90'ını Alevilerin oluşturduğu ilçede, vatandaşlar dini inançlarını bir cami ve iki cemevine gitmek suretiyle karşılıyorlar. İnsanlar inançlarına göre cemini tutmak, cenazesini kaldırmak için cemevine gitmekte, namazını kılmak, cenazesini kaldırmak için de camiye gitmektedir. Nurhak'ta yurttaşlar barış ve hoşgörü içinde yaşamaktadırlar.

Ne var ki insanların hoşgörü ve barış içinde yaşamasından rahatsız olan kamu yöneticileri, ilçedeki tek camiden bütün mahallelere ezan yayını yapmaya başlamışlardır. Merkezi sistemle Alevi mahallelerinde oturan yurttaşlara ezan dinlettirilmektedir.

Uygulamanın, farklı bir ibadet anlayışına sahip olan Alevileri asimile amaçlı olduğu görülmektedir.

Aleviler, bütün insanların inançlarına karşı saygılı ve hoşgörülü olmayı, kendi inançlarının gereği kabul ederler ve öyle davranırlar; dolayısıyla 72 millete aynı gözle bakan Aleviler, kendilerine de aynı saygının gösterilmesini beklemektedirler."

*

Açıklamanın son cümlesi ise örgütlü mücadele mesajı veriyordu:

"Şu bilinmelidir ki, Aleviler, kaynağında hangi güç olursa olsun, ne kadar örtülü şekle bürünürse bürünsün asimilasyon politikalarının farkındadır ve politikalara karşı örgütleri aracılığı ile karşı duracaklardır."

Camiden hoparlörle ezan okunduğu ve Alevilere zorla dinletildiği iddiasının anlatıldığı metinde, 'hoparlör' kelimesinin 'hopörlör' şeklinde kullanılması da işin keyif verici unsuru olarak sırıtmaktaydı.

Çok geçmeden, bu iddianın gerçek olmadığı bildirildi.

"Alevilere ezan dinletilmesi tepki çekti" haberi üzerine ortak bir açıklama yapan sivil toplum örgütleri, ilçede böyle bir uygulamanın bulunmadığını dile getirdiler.

Ortak basın açıklamasının altında Nurhak Cemevi Başkanı Hasan Gül'ün de imzası bulunuyordu. İlçe kaymakamı, belediye başkanı ve ilçe cemevi başkanı tarafından yapılan ortak bir basın açıklamasında haberin gerçeği yansıtmadığı dile getirildi.

Açıklamada, "İlçemiz, Alevi'siyle Sünni'siyle bütün vatandaşlarımızın kardeşlik bilinciyle barış içinde yaşadığı Kahramanmaraş'ın huzurlu ilçelerindendir. Huzurun, barışın ve kardeşliğin devamına Alevi'siyle Sünni'siyle bütün vatandaşlarımız katkı sunmaktadırlar." denildi.

*

Evvelce birçok defa provası yapılan sağcıyla solcuyu çatıştırma, Alevi ile Sünni'yi tokuşturma, sarışın ile esmeri vuruşturma senaryolarından biri daha sahneye konulmaya niyetlenilmiş gibi görünüyordu ki...

Ya vazgeçildi yahut bu sefer tutmadı.

Tutmamış olmasını dilerim.

Zira biz de çatıştırılmaya pek elverişli bir görüntü sergiledik bu zamana kadar.

Bölünmeye, parçalanmaya dünden hevesliymişiz gibi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi