T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 6 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ömür uzadıkça alzheimer ve parkinson riski artıyor

İnsan ömrünün uzamasına paralel olarak ileri yaşlara özgü hastalık olan alzheimer ve parkinsonda da artış gözleniyor. Ancak bu hastalıklar yaşlılığın kaderi değil, erken tanı ile hastalığın ilerlemesine mani olmak mümkün

Uzmanlar, alzheimer ve parkinson hastalıklarının insan ömrünün uzamasıyla arttığı görüşünde. Bu iki hastalık hakkında bilgi veren Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman, "Alzheimer ve parkinson, isimleri son yıllarda sıkça duyduğumuz hastalıklardan ikisi. Dünya parkinson hastalığını en çok boksör Muhammed Ali ile tanıdı. Belki bu yüzden parkinson, zihinlerde uzun yıllar boksör hastalığı olarak kaldı. Yaşlı insanların yaşadığı her unutkanlık da alzheimer olarak nitelenir oldu. Oysa ne parkinson boksör hastalığı ne de alzheimer basit bir unutkanlık. Her iki hastalık da çok ciddi sayıda kişiyi etkiliyor. Parkinson, 40-70 yaşları arasında ve erkeklerde daha sık görülen bir hastalık. En önemli belirtisi titreme. Beyindeki bazı sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini kaybetmesi sonucu, çeşitli zihinsel bozukluklarla ortaya çıktığı artık iyi bilinen alzheimer hastalığıysa, ilerleyici ve geri dönüşsüz bir özelliğe sahip" dedi.

HER TİTREME PARKİNSON HASTALIĞI DEĞİLDİR

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Arman, parkinsonun, uzun bir süreçte kendini gösterdiğini ve yavaş seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, beyindeki bazı hücrelerin hasar görmesi ve eksilmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Arman, parkinsonun genellikle vücudun tek tarafında, daha çok ellerde görülen titremeyle başladığını, bazı vakalarda ayaklar, çene ve dudakta da titreme görmenin mümkün olabileceğini ifade etti.

KISA SÜRELİ HAFIZA KAYBI YAŞANIYOR

Parkinsonun genellikle 50 yaş ve üzerinde görüldüğünü, yaş ilerledikçe riskin arttığını ifade eden Prof. Dr. Arman, parkinson hastalığında tanının daha çok hasta öyküsünün alınması ve detaylı muayeneyle konulduğunu belirterek, teşhisi kesin doğrulamak adına MR da çekildiğini söyledi. Dr. Arman, tedavi noktasıyla ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu:

"Kesin bir tedavi henüz yoktur. İlaçlar ve egzersizle, hastanın günlük hayatını kolaylaştırmak, aktif olarak hayatını sürdürmesini sağlamak tedavinin ana hedefidir." Prof. Dr. Arman, beyinde kısa süreli ve uzun süreli bir hafıza söz konusu olduğunu ifade ederek, alzheimerin basit unutkanlık olmadına dikkat çekti.

NEDEN OLUYOR?

Alzheimer'in, beyindeki bazı sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini kaybetmesi sonucunda çeşitli zihinsel bozukluklarla ortaya çıktığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman, hastalığın sinsice ilerlediğini ve geri dönüşümü olmadığını, alzheimerin basit unutkanlıklarla başlayıp yıllar içinde günlük işleri yapmayı engelleyecek düzeye ulaştığını kaydetti. Arman, "Yaşlılara tavsiyemiz, bulmaca çözmek, egzersiz yapmak, gazete okumak gibi günlük faaliyetlerini sürdürmeleridir. Alzheimer hastalığını tamamen iyileştiren bir tedavi yok. Ancak, ilaçlarla hastalığın belirtilerini kısmen gidermenin ve ilerlemesini yavaşlatmanın mümkün olabildiğini biliyoruz" dedi.

Muhammed Ali hastalığı

Dünya parkinson hastalığının adını ilk kez ünlü boksör Muhammed Ali ile duydu. Bu nedenle bu hastalığa 'Boksör Hastalığı' da deniliyor. Prof. Dr. Arman, parkinson ve alzheimerin çok ciddi hastalıklar olduğunun altını çiziyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi