YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Arafat devlette kararlı

ABD'nin baskısı karşısında uluslararası destek için uzun bir tura çıkan Arafat, "Allah'ın izniyle kabul etsin ya da etmesinler Filistin devleti 13 Eylül'de ilan edilecek" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, dış baskılara rağmen 13 Eylül'de Filistin devletini ilan etme niyetinde olduğunu söyledi. Arafat, Pazar günü Suudi Arabistan ziyareti sırasında Okaz gazetesi ve Suudi Gazette'ye verdiği demeçte, Filistin devletinin ilanını erteleme niyetinde olmadığını, devlet ilanı konusunda belirlenen tarihte geri adım atılmayacağını söyledi.

Arafat, "Allah'ın izniyle kabul etsin ya da etmesinler daha önce belirlendiği gibi Filistin devleti 13 Eylül'de ilan edilecek" diye konuştu.

Filistin devletinin 13 Eylül'de ilan edilmesi konusunda ABD Başkanı Bill Clinton ile daha önce anlaşmaya varıldığını hatırlatan Arafat, ilan edilme tarihinin bir yıl ertelendiğini, ancak bu kez zamanında yapılacağını söyledi ve "Dışarıdan gelecek gelişmelere göğüs gereceğiz" dedi.

Sırada Mısır ve Libya

Arafat, destek turu çerçevesinde geldiği Tunus'tan Cezayir'e geçti. Arafat, Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya Camp David zirvesinde yapılan müzakerelerin ayrıntısını verdi.

Daha sonra tekrar Tunus'a geçecek Arafat'ın destek turuna Libya ve Mısır ziyaretleriyle devam edeceği kaydedildi. Arafat, dış destek turuna AB dönem başkanı Fransa'dan başladı, ardından Suudi Arabistan, Yemen ve Fas'ta temaslarda bulundu.

Arafat, İsrail ile yapılan görüşmelerde 13 Eylül'e kadar bir uzlaşma sağlanamazsa tek taraflı olarak Filistin devletini ilan edecekleri sözü vermişti.

ABD Başkanı Clinton, Arafat'ın tek taraflı hareket etmesine karşı olduğunu, eğer böyle bir adım atılırsa Washington yönetiminin Filistinlilerle bütün ilişkilerini gözden geçireceği uyarısında bulunmuştu.

Rusya'ya da gidecek

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat 10 Ağustos'ta Rusya'yı ziyaret edecek. Rusya'nın başkenti Moskova'daki Filistin diplomatik temsilciliğinin sözcüsü, söz konusu ziyaretle ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, Rusya Dışişleri Bakanlığı da açıklama yapmadı. İtar-Tass ajansı, Moskova'nın, ABD'nin arabuluculuğunda yapılan Camp David görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasından sonra daha büyük rol oynamayı teklif edebileceğini haber verdi. ABD'nin yanında 1991'den bu yana çok taraflı Ortadoğu barış görüşmelerinde resmi arabuculu olan Rusya'nın, bu görüşmelerdeki rolü az oldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne atanan Pearson'dan mesaj:
İnsan haklarına öncelik
Uzun süredir peşinde olduğu AB'ye üyelik rüyasının gerçekleşmesi için Türkiye'nin yapacağı çok şey olduğunu söyleyen Pearson, öncelikle insan haklarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Filipinler'in Endonezya
Büyükelçisi'ne suikast

Cakarta'da, Filipinler Büyükelçisi'nin aracına konan bombanın patlaması sonucu 3 kişi ölürken, Büyükelçi Leonides Caday ile birlikte 21 kişi yaralandı.
Ruslar çocukları kaçırıyor
Çeçenistan'ı aylardır işgal altında tutan Rus askerleri dün, Grozni'deki sivillere saldırdı. Sivilleri yaralayan ve birçok evi yağmalayan Ruslar, 13 yaşın altında 5 çocuğu da kaçırdı.

İskoçya'da nükleer karşıtı eylem
İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow yakınlarındaki Faslane askeri deniz üssü önünde eylem yapan 58 kişi tutuklandı. Nükleer karşıtı eylemin, İngiltere'nin Trident tipi nükleer başlıklı torpillerin bulunduğu tesisleri terk etmesi için mücadele eden Ploughshares adlı örgüt tarafından düzenlendiği bildirildi. Ploughshares, aralarında Budistlerin de bulunduğu yaklaşık 130 eylemcinin gösteriye katıldığını açıklarken, polis, üssün nizamiye kapısını kapatma girişiminde bulunan 58 eylemcinin tutuklandığını belirtti. Örgütün daha önce de Faslane askeri üssü önünde birçok eylem düzenlediği belirtiliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...