YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Takrir-i Sükûn gibi

Mazlum-Der Başkan Vekili Ahmet Mercan, memurlarla ilgili kararnameyle Türkiye'nin yeni bir Takrir-i Sükûn dönemine gittiğini söyledi.

Mazlum-Der İstanbul Şubesi Başkan Vekili Avukat Ahmet Mercan, Türkiye'nin insan hakları açısından karanlık bir noktaya doğru gittiğini belirterek, memurlarla ilgili kanun hükmündeki kararnameyle Türkiye'nin yeni bir takrirñi sükun dönemine gittiğini öne sürdü.

Mercan, Başbakan Ecevit'in kararnameyi onaylamasını da "AB fotoğrafından kaçışın ifadesi' şeklinde değerlendirdi.

Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı yapan Mazlum-Der İstanbul Şubesi Başkan Vekili Avukat Ahmet Mercan, "Bu kararname bir oldu bittiye getirilerek akıl almaz şekilde hazırlanmış. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladı. Kararnamede bu maddeyle çelişen noktalar var. Sözleşmeyi kabul eden bir Türkiye, bu kararnameyi çıkaramaz. Başbakan Ecevit, AB fotoğrafına tekrar bakmalı. KHK, Başbakan'ın o fotoğraftan kaçtığının ifadesidir" dedi. Kararnamenin çalışma barışını bozacağını, partizanlığa yol açağını ifade eden Mercan, keyfi uygulamalarla pekçok masum memura zarar verilebileceğinin altını çizdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye ayleyhine halen 4 bin civarında davanın olduğunu, bunların çoğunun insan hakları ihlalleriyle ilgili olduğunu hatırlatan Mercan, şöyle devam etti: "Yapılan hesaplara göre bu davalar kaybedilirse, ülkemiz 10 milyar dolar ödeme yapacak.

Bu kararnameyle atılacak memurlar AİHM'ye başvuracaklardır. Orada davayı kazanacakları da muhakkaktır. Türkiye memurların açtıkları davaları da kaybedince, karşısına ödeyemeyeceği oranda rakamlar çıkacaktır."

Takrir-i Sükûn Kanunu nedir?

4 Mart 1925'te yasalaşan Takrir-i Sükûn Kanunu, hükümete "gerici", "isyancı", ve "ülkenin sosyal düzeni ile huzur ve sükûnunu ve güvenlik ve asayişini bozan ya da bozmaya yeltenen" kuruluşlara ve yayınlara müdahale hakkı tanıyordu. Takrir-i Sükûn Kanunu'nun kabulünden sonra hükümet, ayaklanmayla dolaylı ya da dolaysız bağları gerekçe göstererek muhalefete karşı harekete geçti. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatıldı, bu partiyi destekleyen gazetelerle sol eğilimli dergi ve gazeteler kapatıldı. Bütün muhalefet odaklarının sindirilmesiyle tek partili rejim başladı.

İstihbarat Servisi


Kağıda basmak için tıklayın.

3 ayda 4 bin işkence

Düşünce suçu AB'ye engel

Hayalet kararname kimin nasırına bastı?
Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Solak hayalet kararnameyi savunurken, kararnameyi eleştirdiği için ağır bir dille suçladığı aydınları nasırlarına basılanlar ve malum koro olarak niteledi.
BAŞÖRTÜMLE okumak isterim
Anadolu Liseleri sınavında iki dalda birinci olan İHL öğrencisi İkbal Şencan, başörtüsünü inancı gereği taktığını belirterek "Örtümle okumak isterim" dedi.
Medya yine çarpıttı
İHL'li İkbal Şencan'ın başörtüsüyle ilgili prosedüre uyacağına ilişkin sözleri, medyada çarpıtıldı ve başörtüsüne karşı bir gerekçe olarak yansıtıldı
Memur infaza öfkeli
Kıyım Kararnamesi'ne tepki yağıyor. Sendikalar: Bu kararname demokrasiye indirilen bir darbedir
'19 Mayıs'a gözaltı
Cumhurbaşkanı Sezer'i protesto eden öğretim üyeleri ile polis arasında tartışma çıktı.İki kişi gözaltına alındı
Gişelerde mola
F tipi cezaevlerinin yapımının durdurulması için Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşmek ve TBMM'ye dilekçe vermek için İstanbul'dan yola çıkan ve Ankara-İstanbul otoyolunun Ankara çıkışındaki turniklerinde durdurulan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği üyelerinin bekleyişi sürüyor. Bu arada, Ankara'ya giden DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, selam verdiği TAYAD üyelerinden tepki gördü.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...