YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama


Zeytinburnu 'Kültür Adası' olacak

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın "Kültür Adası" projesiyle bir zamanlar İstanbul'un dışı olarak görülen Zeytinburnu, dünyanın gözde kültür merkezi olacak.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, yıllar önce kimse gerçekçi bulmuyor diye söylemekten bile çekindiği "Kültür Adası" projesini faaliyete geçirmek için adımlar atıyor. Başkan Murat Aydın, ilçenin tarihî ve doğal zenginliklerini, gün yüzüne çıkarmak için hedeflediği projenin ön raporunu tamamladı.

"Kültür Adası" ismini alan proje ile bir zamanlar İstanbul'un dışında görülen Zeytinburnu ilçesi, hedeflediği 10 milyon ziyaretçi ile İstanbul'un kalbi olacak. Topkapı'da Adnan Menderes'in mezarının bulunduğu noktadan sahil şeridine kadar olan kısmı içine alan proje ile Merkez Efendi'den kaybolmuş 500 hanelik Osmanlı mahallesine, 200 yıllık geçmişi olan Balıklı Rum Manastırı'ndan Seyyitnizam'a, ilçedeki mezarlıklara kadar Türk ve İslam dünyası için önem taşıyan tarihî mekanlar düzenlenecek.

Yılda 10 milyon turist

Başkan Aydın, projenin tamamlanarak faaliyete geçirilmesi halinde, Zeytinburnu ilçesini ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turist sayısını, yılda 10 milyon olarak hedeflediklerini söyledi. İlçede bir tarih yattığını söyleyen Aydın, geçmişte olduğu gibi İstanbul'un dışında değil merkezinde bir ilçe olduklarını söyledi. Aydın, "Bir zamanlar, Zeytinburnu şehrin dışında diye, ambarlar ve hal buraya getirilmişti. Fakat artık Zeytinburnu İstanbul'un merkezi oldu" dedi. Türkiye'nin bütün yayınevlerini kitaplarını satacakları bir mekana kavuşturacaklarını anlatan Aydın, Yenikapı Mevlevîhanesi'nde düzenleyecekleri Mevlevî ayinlerinin de büyük ilgi göreceğine inanıyor.

Projenin hukuki altyapısının tamamlanmasının ardından sorun çıkmayacağını söyleyen Aydın, fiziki çalışmaların en geç 2002 yılına kadar bitirileceğini ifade etti. Finansman konusunun Avrupa İskan Fonu ve değişik finans kurumlarından talep ettikleri 30 milyon dolarlık kredi ile halledildiğini ve bu konuda destek gördüklerini anlatan Aydın, "Proje, satış merkezleri, otoparkları ile zaten kendini finanse ediyor. Maddi sorun yaşamayacağız" diye konuştu. Aydın, ticaret merkezlerinin yapımı sırasında tarihî dokuya asla zarar vermeyeceklerini de kaydetti.

MERKEZ EFENDİ

Başkan Murat Aydın'ın "Kültür Adası" projesinin ilk basamağı, geçtiğimiz aylarda Halk Hekimliği Günleri'nin tertip edildiği Merkez Efendi ve çevresi. Merkez Efendi'yi ihya edeceklerini anlatan Aydın, bu bölgenin halk hekimliği ve şifalı bitkiler alanında bir pazar olacağını söylüyor.

HER AKŞAM FETİH

Projenin bir başka boyutu ise İstanbul'un fethinin her akşam sembolize edileceği bir mekan oluşturmak. Edirnekapı surlarına bakan arazide, yerli ve yabancı turistlere İstanbul'un fethinin anlatılacağı gösteriler sergilenirken, bölge bir anlamda açık hava müzesi haline gelecek.

OSMANLI EVİ

500 hanelik Osmanlı Mahallesi de Kültür Adası'nın bir diğer bölümü olacak. En fazla 3 katlı evlerin Osmanlı mimarisi örnek alınarak inşa edileceği mahallede, normal bir hayat tarzının oluşması için çaba sarfedilecek. Sokağından evine kadar tipik bir Osmanlı mahallesi yaşatılacak.

MERKEZ EFENDİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Projenin mimarlığını mimar Turgut Cansever üstlendi. Aydın, projenin kendi kendini finanse edeceğini söylüyor.

Ümmühan ATAK


Kağıda basmak için tıklayın.

Gişelerin efendisi
J.R.R Tolkien'in 25 dile çevrilen ve tüm dünyada 50 milyonun üzerinde satan ünlü roman üçlemesi "Yüzüklerin Efendisi" beyazperdede.
72 yaşında ilk sergisini açtı Nevşehirli fotoğraf sanatçısı Süleyman Nuri Mantar, 72 yaşında ilk kişisel sergisini açtı. Mantar'ın sergisinde, Kapadokya'nın 50 yıl önce çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. Süleyman Nuri Mantar, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde düzenlenen serginin açılışında, büyük emek verdiği eserlerinin uzun yıllar sonra sergilenmesinin kendisini duygulandırdığını söyledi. Sergi, bir ay süreyle gezilebilecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...