YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Hazine ve Merkez Bankası'ndan özel sektöre tarihî uyarı

Zamlardan vazgeçin

Hazine Müsteşarı Demiralp: Ekonomide talep canlılığı yaşanırken özel sektör bu ortamdan istifade edip, zam yapma alışkanlığını sürdürüyor.
Merkez Bankası Başkanı Erçel: Rekabete konu olmayan mallara yapılan zam, belirli zaman sonra talebi azaltacağı için tehlikeli.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, bazı özel sektör firmalarının talepteki canlanmayı fırsat bilerek, "üretim artışı ve girdi maliyetlerindeki düşüşleri dikkate almadan" fiyat ayarlamaları yaptıklarının gözlemlendiğini vurgularken, enflasyonla mücadelede özel sektör başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin daha dikkatli olması çağrısında bulundular.

Alışkanlıklar devam ediyor

Hazine Müsteşarı Demiralp, enflasyonla mücadelenin bir bütün olduğunu söylerken, "Toplumun katmanları, bütün unsurlarıyla bunu desteklemesi gerekir. Dolayısıyla üzerinde durmak istediğimiz husus; özel sektörün de bu yönde üzerine düşen görevi biraz daha dikkatli şekilde yapması. Yani ortamdan yararlanarak zam yapmaya devam etmelerinin bir anlamı yok" dedi.

Enflasyonla mücadelenin bir bütün olduğunun altını çizen Demiralp, toplumun bütün unsurlarının buna destek vermeleri durumunda başarı kaydedilebileceğini belirtti. Demiralp, "Bir şekilde eski alışkanlıkları devam ettirmenin, enflasyonu düşürmede aksine etki yapacağını ve bu sürecin uzayacağını belirtmek istiyorum" dedi.

Zamlar talebi azaltır

Enflasyonla mücadele ortamında, bazı özel sektör firmalarının fiyat ayarlamaları yaptıklarına değinen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, şunları kaydetti: "Bazı özel sektör firmalarının, talepteki canlanmayı fırsat bilerek, üretim artışı ve girdi maliyetlerindeki düşmeleri dikkate almadan fiyat ayarlamaları yaptıklarını gözlemekteyiz. Bu tür eğilimlerin, kısa vadeli görüşle eski alışkanlıkların bir devamı niteliğinde olması, kuşkusuz programı olumsuz yönde etkilemektedir. Genelde rekabete konu olmayan mallarda gözlenen bu eğilimin, belirli zaman sonra bu malların mal ve hizmetlerine olan talebi azaltacağı gerçeğinin altını çizmek istiyorum."




Kağıda basmak için tıklayın.

Enflasyon biber gibi
Haziran'da kilogram fiyatı 324 bin lira olan biber, 548 bin liraya yükselirken, fiyat artış oranı yüzde 69 olarak gerçekleşti.
Fazla tüketen çarpılacak
150 kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen abonelere yüzde 50 zamlı tarife uygulamasına başlandı. Elektriğe yüzde 2.1 zam geldi.
Balkaner'e dava
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner ile bankanın Yönetim Kurulu üyeliğini yapan 11 kişi hakkında, bankadan, Balkaner'e ait şirketlere toplam 213.7 trilyon lira, 21.6 milyon dolar ve 10.2 milyon mark usulsüz kredi verildiği gerekçesiyle 3 ila 5'er yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Dolar kazandırdı
TEMMUZ ayında dolar ve sterlin gibi döviz türlerinin yanında, tahvil-bono, repo ve banka faizi gibi sabit getirili enstrümanlar enflasyonun üstünde değer kazandı. Hisse senedi yatırımcısı son 2 ayda beklediğini bulamazken, Endeks 12,750-14,130 puan aralığında dalgalandı. Altında düşüş yine devam etti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...