YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Savcılar MHP'yi inceliyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'li bazı eski üyelerin, "Üye kayıtları usûlsüz olarak siliniyor veya değiştiriliyor" şikayeti üzerine MHP teşkilat kongrelerini incelemeye aldı

Milliyetçi Hareket Partisi Kahta İlçe Kongresi'nde bir kişinin ölümü ve iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine MHP kongrelerini incelemeye aldı.

Kahta'da çıkan olayların MHP yönetiminin üye yapısını değiştirme çabalarından kaynaklandığına ilişkin haberler üzerine savcılıklar harekete geçerek Siyasi Partiler Kanunu'nun 10. maddesinin d bendine aykırı olarak üye kayıtlarının silinmesini incelemeye aldı. Bazı üyeler ise kongrelerde, cumhuriyet savcılarına görev yaptırtılmadığını iddia ettiler.

Üye kayıtları yasa dışı silindi

MHP yönetiminin, kongrelerde üye sayısını 400'ün altında göstererek delege yapısını kendi lehinde tutmak istemesi eleştirilerin ana noktasını oluşturuyor. Üye kayıtlarının silinmesine tepki gösteren MHP'liler, istifa, vefat ve disiplin kurulu kararı ile ihraç dışında üye kayıtlarının silinmesinin yasal olmadığını dile getiriyorlar.

SPK'ya göre istifa, vefat ve disiplin kurulunun ihraç kararı dışında bir üye hakkında cumhuriyet savcılıklarında herhangi bir suçtan dolayı dosya bulunması veya bir başka partiye üye olmaları halinde de savcılıklar tarafından üyelikler iptal edilebiliyor. Ankara Sincan İlçe Kongresi'nde de bazı üye kayıtlarının yasal olmayan yöntemlerle silinmesi üzerine eski İlçe Başkanı Mustafa Hasdurmaz'ın savcılığa suç duyrusunda bulunduğu öğrenildi.

Tek aday emri

Şu ana kadar 15 il ile 600 ilçe kongresini tamamlayan MHP kalan 66 il kongresinde 24 Kasım 2000 tarihine kadar tamamlamayı düşünüyor. Ancak sorunlu iller arasında gösterilen İstanbul, Diyarbakır, Batman, Aksaray kongrelerinin halen yapılmamış olması Kahta'daki olaylarla başlayan gerilimin daha da artabileceğini endişesini doğuruyor.

Bahçeli yönetimi ise çok adaylı kongrelerde gerginlikler yaşanması üzerine teşkilatlara tek adayla kongreye gidilmesi talimatı verdi. MHP İstanbul il başkanlığı yarışına 10'un üzerinde ismin katılacak olması ve bunlardan çoğunun yöneticiler tarafından desteklenmesi MHP yönetimini endişelendiriyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...