YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kral hükümeti feshetti

ÜRDÜN Kralı Abdullah, ekonomik reformları sürdüremediği ve IMF ile anlaşamadığı gerekçesiyle muhafazakar hükümeti feshetti. Yerine iş çevrelerinin desteğinde yeni bir kabine oluşturuldu.

AMMAN- Ürdün Kralı Abdullah, muhafazakar Abdurrauf El-Ravabdeh başbakanlığındaki hükümeti dün feshetti. Kral Abdullah, yeni hükümeti kurması için de, parlamentonun önde gelen isimlerinden liberal milletvekili ve eski Başbakan Ali Abu el-Ragıb'ı görevlendirdi. Kral Abdullah, Kral Hüseyin'in geçen yıl ölümünden sonra yaptığı bu ilk hükümet değişikliğinde Ali Abu el-Ragıb'tan, El-Ravabdeh'den görevi devralmasını istedi. Ürdünlü yetkililer, El-Ragıb ve 3 başbakan yardımcısı ile yeni hükümet üyelerinin, 24 saat içinde kraliyet sarayında yemin etmesinin beklendiğini söylediler. Ancak gözlemciler, El-Ravabdeh'in, dış kredilerle ayakta duran Ürdün ekonomisinin kayıtsız şartsız IMF'ye bağlanmasına karşı geldiği için istifaya zorlandığını ifade ediyorlar.

El-Ravabdeh'in 15 aylık kabinesi, liberal ve muhafazakar siyasetçiler tarafından, üst düzey görevlere yapılan atamalarda akrabalarına iltimas geçmek, kamu kaynaklarını kötüye kullanmak ve yolsuzlukla suçlanmıştı. Ürdün'de, parlamentonun 50'den fazla üyesi kraliyete gönderdiği mektupta, El-Ravabdeh idaresini sert biçimde eleştirmişlerdi. Eski bakanlardan Ali Abu el-Ragıb'ın iş çevreleri tarafından desteklendiği, ülkenin önde gelen liberal polutukacılarından biri olduğu belirtiliyor. Yetkililer, Ragıp ve yeni kabinesinin önümüzdeki 24 saat içinde Kraliyet Sarayı'nda Kralın önünde yemin etmesinin beklendiğini açıkladılar.

Kral ile anlaşamadı

Nisan ayında Parlamento'nun 50'den fazla üyesi Kral'a beklenmedik bir mektup sunmuş ve Ravabdeh'in iç sorunlarla ilgili politikalarını ciddi biçimde eleştirmişti. İşadamları ve yetkililer el-Ragıp'ın IMF destekli reformları hızlandırmak için yetkilerdirileceğini düşünüyorlar. Ebu el-Ragıp, Kral tarafından yönetilen ve ülke ekonomisinin önemli yöneticilerinin bulunduğu Ekonomik Danışma Konseyi'nin de üyesi bulunuyor. Politikacılar, batılı ve liberal düşünceli Kral ile kıdemli politikacı Ravabdeh arasında reformların, yüksek bir sosyal maliyeti olduğu nedeniyle ertelenmesi konusundaki görüş ayrılığının geçen yıldan beri iyice arttığını belirtiyorlar.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...