YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Yatırımcı yolunacak kaz'

TÜRKİYE'DE yatırımcıların önüne her türlü engelin çıkartıldığını belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, yatırımcıların yolunacak kaz olarak görüldüğünü söyledi.

İSTANBUL- İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye'de, yatırımcıyı yatırımdan uzaklaştırmak için her türlü şartın bulunduğunu söyledi. Türkiye'de yatırımcıların önündeki engeller yetmiyormuş gibi yatırımcıların adeta yardım kuruluşu gibi görüldüğünü belirten Yıldırım, bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, yatırımcıların adeta "yolunacak kaz" gibi görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'de yatırımcı önce nazik bir şekilde davet ediliyor. Sonra da, o bölgede kamu kurumlarından en küçük spor kulübüne kadar herkes yatırımcıyı soymaya kalkıyor. Yatırımcılar adeta bir yardım kuruluşu gibi görülüyor. Türkiye'de sadece hukukun liberal duruma getirilmesi yetmiyor. Beyinlerin de liberal olması lazım."

Yabancı sermayenin de Türkiye'de isteksiz davranmasının ardında hukukun çalışmamasının yattığını anlatan Yıldırım, "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'de yatırım yapmaları halinde kendi haklarını koruyacak yasaların olmadığına inanıyorlar. Türkiye'de bir alacak davasının beş yılda sonuçlanmadığını yüzümüze çarpıyorlar" dedi.

Özel sektörle devlet kaynaşmalı

Türkiye'nin önemli eksikliklerinden birisinin özel sektörle devleti kaynaştıracak yasal düzenlemelerin bulunmaması olduğunu kaydeden İTO Başkanı Yıldırım, devletin özel sektörle ilişkilerini yumuşatması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki devlet mekanizmasının sistemsiz çalıştığını anlatan Yıldırım, "Türkiye mahkemelerinde görülen davaların büyük bölümünü vatandaşların birbirileri arasındaki davalar değil, kamu ile vatandaşların arasındaki davalar oluşturuyor. Devlet tapu veriyor, verdiği tapunun sınırı belli değil" diye konuştu.

İTO'dan insan hakları araştırması

Mehmet Yıldırım, İTO'nun bir insan hakları araştırması yaptığını da açıkladı. İTO'nun Avrupa Masası tarafından yürütülen ve 15 Avrupa ülkesini kapsayan araştırma ile Avrupa ülkelerinde olup da Türkiye'de olmayan insan hakları konusundaki eksiklikler tespit ettiklerini anlatan İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için kamuoyu oluşturulup, yasal düzenlemelerin çıkmasına katkı sağlayarak, Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı sermayeye güven sağlamaya çalışılacağını söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Doğu sanayi istiyor
Güneydoğulu işadamları Başbakan Ecevit'e sundukları raporda sanayinin olmadığı bir GAP'ın hedefine ulaşmayacağını bildirdiler.
Üst Kurul batıkları izliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeleri, teşkilat ile çalışmalarına hız verdi. Kurul Mevduat Sigorta Fonu kapsamındaki bankaları da yakın takibe aldı.
İneğin kimyası bozuldu
Türk köylüsünün en önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturan hayvancılıkta "psikoloji faktörü" olumsuz bir rol oynuyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, ithal edilen ineğin Türkiye şartlarında "psikolojisinin bozulduğunu" ve veriminin düştüğünü söyledi. Köylüye, parasal teşvikten somut yardımlarda bulunulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Ziraat Bankası kredilendiriyoruz diye köylüye hayvan vermiş. Adamın hayvanı bakacak yeri yok. Yılda 5 ton süt veren hayvan, Türkiye'ye geldiğinde 500 kilo süt vermeye başlamış. Klimalı ahırdan merdiven altına gelen hayvan psikolojik olarak da etkilenmiş."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...