YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Gorbaçov olmayacak

HAFIZ Esad'ın oğlu, Suriye'de reform ve İsrail'le barış isteyenleri hayal kırıklığına uğratacak gibi. Beşşar, iktidarı yine babasının yöntemleriyle garanti altına alacak.

ŞAM- Hafız Esad'ın ölümünün Ortadoğu ve Suriye üzerinde ne tür denge değieşimlerine yol açacağı uluslararası düzeyde tartışılmaya devam ediliyor. Esad'ın ölümünün bile 30 yıldır kendisini iktidarda tutan denge uygulamasının bir göstergesi olduğuna işaret eden uluslararası çevreler, Aleviler'in önde gelen üyesinin mezarı başında Sünni çoğunluktan bir şeyhin dua okumasını istemesine dikkat çekerek, Esad'ın ölümünden sonra bile ülke yönetiminden elini çekmediğine işaret ediyorlar.

Esad'ın Suriye gibi karmaşık bir toplumda her türlü yöntemi meşru görerek, tüm güç merkezlerinin bağlılığını sağlaması, oğlu ve halefi Beşşar'a örnek gösteriliyor. Beşşar öncelikli olarak istihbarat, güvenlik ve askeri örgütlerin desteğini almak zorunda. Son iki yılda anahtar noktadaki bazı kişiler Beşşar'a bağlı kişilerle değiştirildi ama pek az kişi bu örgütlerin yapısı nedeniyle onların gerçek güç dağılımını biliyor.

Esad'ın kendi cenazesine Sünniler'in katılmasını istemesi, mezhepsel dengenin hayati önemi olduğunu gösteriyor. Alevi azınlıksa rejimin güvenliğini etkileyen anahtar pozisyonlara hakimiyetini sürdürüyor.

Alevi-Sünni dengesi

Esad'ın sosyalizmden etkilenen düşünceleri sekülerdi, ama Aleviler daha önce hayal bile edemedikleri zenginlik ve güç elde ettiler. Beşşar, babasının yaptığı gibi bir yandan Aleviler'in ayrıcalıklarını devam etmesini sağlarken bir yandan da ekonominin bel kemiğini oluşturan Sünniler'in desteğini korumak zorunda.

Şu ana kadar Beşşar hiçbir sorunla karşılaşmadan Devlet Başkanlığı yolunda ilerledi. Bir diplomat, 'Eğer bir rakip çıkarsa ülke istikrarı koruyamaz. Kimse böyle bir şeyi istemiyor' diyerek yabancı hükümetlerin yumuşak bir geçiş istediğini gösteriyor. Esad'ın sürgündeki kardeşi Rıfat'a olan küçük destek daha Esad'ın cenazesi kalkmadan uçup gitti. Anayasa değişikliği yapıldı, Beşşar general ve ordu komutanı ilan edildi, Baas Partisi 15 yıldır ilk defa kongre yapıyor ve onu genel sekreter yapacak. Büyük bir ihtimalle Temmuz sonuna kadar Beşşar Devlet Başkanı ilan edilmiş olacak.

İsrail gündeminin son sırasında

Beşşar'ın gücünü sağlamlaştırmaya çalışması şu an için dış politikanın dondurulması anlamına gelecek. Konuyla ilgili olarak bir başka diplomat, 'İsrail konusu onun gündeminde en son sırada. Bu konuda bir şey kazanamaz, sadece kaybeder' diyor.

Diplomatlar ve Suriyeli yetkililer Beşşar'ın babasını istediğinden daha azına razı olamayacağını belirterek, herhangi bir yeni barış görüşmesinin İsrail'in Mısır ve Ürdün'le yaptığı barışlarda olduğu gibi işgal ettiği tüm topraklaradan çekilmesini gerektireceğini belirtiyorlar. Beşşar'ı iç politikada ciddi sorunlar bekliyor. Reform çalışmaları, desteğine ihtiyaç duyduğu pekçok bürokratın menfatını tehdit edecek. Geçişin her bir ayrıntısını dikkatle izleyen diplomatlara göre Beşşar çok dikkatli hareket ve yavaş edecek.

Gorbaçov olmak istemiyor

Diplomatlar Beşşar ve çevresindeki reformcu kitlenin hiç de beklendiği gibi Batı tarzı bir değişime gitme niyetinde olmadıklarını söylüyorlar. Serbest piyasa ekonomisinin yerleşmesinin ve liberalizm rüzgarlarının esmesi için uzun zaman gerektiğine dekkat çeken bu çevreler, Beşşar'ın babasına olan benzerliğine dikkat çekerek, hızlı değişimin kendi iktidarının sonu olmayacağını Beşşar'ın da çok iyi bildiğini ifade ediyorlar.

Gözlemciler Beşşar'ın Suriye'nin Gorbaçov'u olma ihtimalini gözden çıkarmadığını, reformlara giden yolda ülkenin ve kendi iktidarının zayıflamasına karşı önlem alacağını, bunun da Suriye'deki değişimi yavaşlatacağını belirtiyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kral hükümeti feshetti
ÜRDÜN Kralı Abdullah, ekonomik reformları sürdüremediği ve IMF ile anlaşamadığı gerekçesiyle muhafazakar hükümeti feshetti. Yerine iş çevrelerinin desteğinde yeni bir kabine oluşturuldu.
Reformcu meclis yargıyı uyardı
Yeni İran parlamontosunda çoğunluğu oluşturan reformcu milletvekillerinden 151'i Yargı Erki Başkanı'na açık mektup yazarak, yargı düzeninin işleyişinden endişe duyduklarını bildirdiler.

İsrail Sri Lanka'da füze denemesi yaptı
Londra- İsrail'in, geçen ay Sri Lanka açıklarında nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip füze denemesi yaptığı bildirildi. İngiliz The Sunday Times gazetesinin haberine göre, "cruise" tipi füzeler 1500 kilometre ötedeki hedeflerini vurmayı başardı. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasını imzalamayan İsrail, nükleer çalışmaları yüzünden hiç bir baskıya maruz kalmadı ve bir anlamda uluslararası koruma altında tutuluyor.
Atina Papandreu'dan Türkiye raporu istedi
ATİNA- Yunanistan'da yayınlanan To Vima gazetesi, hükümetin, Türk-Yunan ilişkileri konusunda bundan sonraki adımlarını belirlemek için, iki ülke arasında bugüne kadar olan gelişmeleri mercek altına aldığını yazdı. Başbakan Kostas Simitis, Atina ile Ankara arasında bugüne kadar kaydedilen gelişmeler ve bundan sonra atılması gereken adımlar konusunda Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'dan özel bir rapor hazırlamasını istedi. Raporda son dönem Türk-Yunan yakınlaşması incelenerek politika belirlenecek.Hükümete yakın To Vima gazetesi, bugüne kadar atılan adımların özlü konulara değinilmeden sadece iki ülke arasındaki atmosfer ile ilgili olduğuna dikkati çekkti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...