YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


MAHATHİR UYARDI

İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Malezya Başbakanı, globalleşmenin Müslümanlar'ı köleleştireceğini ifade ederek, "Bu tehlikeye karşı birleşelim" dedi.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 27. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da dün başladı. Toplantının açılışı, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed tarafından yapıldı. Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, milenyumda globalleşmenin beraberinde birtakım sorunları da getireceğini belirterek, İslam dünyasının iç çekişmelere son vererek, yeni sürece hazırlık yapması gerektiğini belirtti. Muhammed, 4 gün sürecek konferansın konusunun "İslam ve globalleşme" olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Globalleşen dünyanın finansal sistemi bizi neredeyse iflasın eşiğine getirerek, dilenci yaptı ve gündemleri bizimle aynı olmayan dış güçlerin yörüngesinin altına yerleştirdi."

'İslam öncesi sürece geri döndük'

Tarihten ders alınması gerektiğini ifade ederek, İslam'ın Araplar'a geldiğinde buralardaki yönetimin parçalanmış aşiretler şeklinde olduğunu söyleyen Muhammed, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ve bu bölünmüş aşiretçi yapı yüzünden, hiçbir zaman barış içinde yaşamadılar, hep en geri halk olarak kaldılar. İslam bunları birleştirerek, aşiret çatışmalarına son verilmesini sağladı."

İslam dünyasının yine İslam öncesi sürece geri döndüğünü öifade eden Mahathir Muhammed, "Yine birbirleriyle çatışmaya başladılar, krallıklar oluşturarak, İslam yerine bu krallıklara bağlılık bildirmeye başladılar" dedi.

Müslümanlar'ın sürekli Müslümanlar'a karşı yabancı güçler yanında yer aldığını belirten Muhammed, buna örnek olarak Araplar'ın 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı takındığı tavrı örnek gösterdi.

"Osmanlı yalnız bırakıldı"

Muhammed, şunları kaydetti: "Osmanlı İmparatorluğu da sanayileşme devrimi sırasında Avrupa uluslarının gerisinde kaldı. Böylece, büyük Türk imparatorluğu kendini savunamaz hale düştü. Fransız ve İngilizler'le işbirliği yapan Araplar, Türk yönetiminden kurtulmak için İslam'ın düşmanlarıyla işbirliği yaptılar ve Türk-Müslüman imparatorluğundan sonra yapılan değişiklikte gördükleri tek farklılık, bir yönetimin yerini bir diğerine bırakmasıydı."

İslam dünyasının bugün geçmişe nazaran daha bölünmüş olduğunu belirten Muhammed, "Birçok İslam ülkesi birbiriyle savaş halinde. Ülkeler içinde bile birliği sağlayan ilerici, güçlü hükümetler kurmayı bile başaramadık" dedi. İslam dünyasının sanayi çağının güçlükleriyle yüzleşmeye hazır olmadığını belirten Muhammed, "Bilgi çağı ile bile yüzleşmeye hazır değil" dedi.

Muhammed, konuşmasını, toplantının, globalleşmenin tehlikelerine yönelik önlemlerin alınacağı ve İslam dünyası içindeki ayrılıkların son bulacağı bir zemin olması dileğinde bulundu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Irak muhalefeti ABD'de
ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan adayı Al Gore, Iraklı muhalif gruplarla biraraya gelerek, Saddam'ın devrilmesine ilişkin Amerikan politikasını teyit etti..
Suriye Beşşar'a teslim
Suriye Parlamentosu Beşşar'ın adaylığını oybirliği ile onayladı

Yunanistan azınlıklara hoşgörüsüz
Avrupa Konseyi bünyesinde faliyet gösteren Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Yunanistan'da azınlıklara karşı hoşgörülü davranılmadığı açıklandı. Raporda, Yunanistan`da Müslüman, Arnavut ve Çingene azınlıklara karşı ayırımcılık ve hoşgörüsüzlüğün etkili olduğu kaydedildi.
Raporda, hoşgörüsüzlük ve ayırımcılık sorununda, Yunan toplumunun çok kültürlü toplum gerçeğini tanımama eğiliminin de etkili olduğu ifade edildi. Raporda, Fransa da sert biçimde eleştirildi. Fransa'da özellikle göçmen gençlere yönelik ırkçılık ve yabancı düşmanlığının gözlendiği, göçmenlerin ev kiralarken, iş hayatında ve eğitim alanında ayırımcılık ile karşı karşıya kaldığı kaydedilen raporda, Fransa'da oturma ve çalışma izni olmayan çok sayıda göçmenin bulunduğu belirtilerek, polisin tutumu da eleştirildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...