YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Sermaye gen takibinde

İnsan gen haritasının çıkarılmasının, genetik teknolojisi pazarını kızıştıracağı söyleniyor. Yatırımcılar, 'çağ açan buluşu' şirket kârlarına dönüştürmenin hesabını yapmaya başladı

Bilim adamlarının insan gen haritasının çıkarıldığını açıklamasının hemen ardından, dünyadaki sermaye grupları "Buluştan nasıl kâr edebiliriz" hesaplarını yapmaya başladı.

ABD'de daha şimdiden bu yeni gelişmenin nasıl 'tatlı kârlara' dönüştürüleceği tartışması başladı. Bazı sektörler, insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970'lerde bilgisayar teknolojisinin devrimine benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek 20 ile 30 yılın genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor.

Biyoteknoloji sektörünün, başlangıçtaki büyük umutlara rağmen daha sonra tutturduğu "ağır aksak" tempoyla yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çeken başka bazı uzmanlar ise son buluşla hayal güçleri tahrik edilen yatırımcılara "itidal" çağrısı yapıyor.

"Aşırı coşanlar" ile "temkinliler" arasındaki görüş ayrılıkları ne olursa olsun, insan gen haritasının çıkarılmasının biyo-teknolojiye yatırım yapanlara yeni ufuklar açacağı kesin kabul ediliyor.

Sadece kanser ilacından 47 trilyonluk kazanç bekleniyor

Araştırmalardan, yeni ilaçlar üretmek için süren çabaların biyo-teknoloji sektörüne yoğun bir sermaye akışı sağlayacağı kaydediliyor. Uzmanlar, ihtimal dahiline giren olasılıklardan kanser ilacının bulunması halinde sadece ABD ekonomisinin yaklaşık 47 trilyon dolarlık bir kazanç elde edeceğini hesaplıyor.

Ayrıca demografik eğilimlere göre, 1998 yılında tüm dünyada 550 milyon olan 65 ve üzerindeki insan sayısının 2020 yılında 1 milyara çıkacağını hesaplayan uzmanlar, yaşlanan dünya nüfusunun daha fazla ilaç ve tedavi harcaması yapacağını, bunun da genetik bilimindeki gelişmelere dayanan biyo-teknoloji şirketleri için yeni kârlar anlamına geleceğini ifade ediyor.

Genetik ayrımcılık tehlikesi

Öte yandan bazı bilim adamları, buluşun suiistimale açık olduğunu ve dünyayı bir genetik ayrımcılık tehlikesinin beklediğini belirtiyor. Bu arada İngiltere'deki yerel bir gazetenin yazarı Dr. Tom Shakespeare, "Kimin bizim gen haritamızı tümüyle bilmeye hakkı var?" sorusunu yöneltirken, bu bilginin, işveren, sigorta şirketleri ve devlet tarafından doğru ve hakkaniyet içinde kullanılıp kullanılmayacağından kimsenin emin olamayacağını belirterek, "Eğer bu tür kişi ve kurumlar söz konusu bilgiyi bireylere karşı, onların haklarını çiğneyecek şekilde kullanırsa ne olacak?" diye sordu.

İnsanlar üzerinde genetik mühendislik çalışmaları yapılmasına karşı kampanya yürüten sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Dr. David King ise "Eğer bilgilerin gizliliği sağlanamazsa bazı kurum ve kişiler ellerindeki bilgiyi kendi menfaatleri için kullanmaktan alıkonulamazsa sonuç tam bir genetik ayrımcılık olacaktır" uyarısında bulundu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Liderim, ailem ama önce ben
'Kimin ömrünün uzamasını istersiniz?' sorusuna vekillerden ilginç cevaplar
Para askerin takibinde
Genelkurmay bünyesinde oluşturulan 'Ekonomik ve Mali İzleme Merkezi', 10 bin doların üzerindeki tüm bankacılık işlemlerini incelemeye başladı.
Tantan umut aşıladı
OHAL bölge valileriyle biraraya gelen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Köye Dönüş Projesi" için, 2 trilyon 800 milyar lira ödenek ayırdıklarını ifade etti.
CÜZDAN KAVGASI Hakimlerin "Vicdanla cüzdan arasında sıkıştık" sözlerine "Sorun ekonomik değil" diye tepki gösteren Savcı Mete Göktürk hakkında dava açıldı.
Büyüklerin kulağına küpe

Bir şey söylemek için henüz erken
Türk bilim adamları, tarihin en büyük buluşlarından biri olarak ortaya çıkan "insanın gen haritasının çözülmesi"ni değerlendirerek, bu bilgiler çerçevesinde hemen sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını, bilgilerin tıp alanında uygulanması için en az 10 yıl gerektiğini söylediler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Bökesoy: "Genlerin şifresi bulundu, nasıl kullanıldığını ve organize olduğunu bulmak lazım. Bir insanda 46 kromozom var ve bunun sadece 21 ve 22'si çözüldü. Yani daha çözülecek çok kromozom var. Genlerle ilgili çalışmalar sonucu ilaçlar ortaya çıkacağından bu büyük bir ilaç pazarı. Bu nedenle de patent amacıyla böyle bir açıklama yapıldı." Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Genetik Bölümü'nden Yrd. Doç. Mehmet Alikaşifoğlu: Çıkan haberlerle toplum, bütün hastalıkların tedavisi bulunmuş gibi bir yaklaşıma sokuldu. Bunun tıp alanında uygulanması için 10 ila 50 yıllık bir süreç bulunuyor. Bu ham bilgilerin şu anda kullanılması mümkün değil. Şu anda DNA'daki dizin ortaya kondu, tedavi bazında ise uzun çalışmalar gerekiyor, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy: Genetik bilgi insanın yaşam kalitesini arttırıcı yönde, hastalığın teşhisi, engellenmesi ya da tedavisi amacıyla kullanıldığında gizliliği önem taşımaz. Ancak bu bilgi, sayılan amaçlar dışında kullanılmaya başlandığında ciddi sosyal, etik ve yasal sorunlara yol açar. Yasal düzenlemeler getirilmesi şart.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...