YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Zam yağmuru başladı

Hükümet, enflasyon hedefinin sapacağının kesinleşmesi üzerine, zam frenini kaldırdı. Tekel ürünlerine yüzde 6.6 ile yüzde 18 arasında zam yapıldı. Sırada telefon, ulaştırma ve PTT var

İstikrar programının hedeflerini tutturmak için, KİT'lerin 2000 yılındaki zamlarını enflasyon hedefi ile sınırlayan hükümet, enflasyon hedefinin sapacağının kesinleşmesi üzerine, zam frenini kaldırdı. Tekel ürünlerine yapılan yüzde 6.6 ile yüzde 18 arasındaki zammın da bu çerçevede yapıldığı belirtildi.

Batık banka operasyonundan sonra, zam ve vergi operasyonu başlıyor. 2000 yılında yüzde 25'lik enflasyon hedefinin tutturulması için, KİT'lerin zamlarını donduran hükümetin, enflasyon hedefinin sapacağının kesinleşmesi üzerine, bazı KİT'lerin ürünlerine ve hizmetlerine yılsonuna kadar zam yapmasına izin verdiği belirtiliyor.

Tekel ürünlerine dün yapılan yüzde 6.6 ve yüzde 18.1 oranındaki zammında bu kapsamda yapıldığı vurgulandı. 2000 yılında zamların dondurulması nedeniyle mali durumları bozulan diğer KİT'lerin de hükümetten zam talebinde bulunduğu ifade ediliyor.

Zam izni bekleyen kurumlar arasında ise, Türk Telekom'un, THY'nin, Şeker Fabrikaları'nın, TEDAŞ'ın ve PTT'nin bulunduğu kaydedildi. Yine, yılsonuna kadar uzun süredir zam yapılmayan akaryakıt ürünlerine de zam yapılabileceği bildirildi.

Tekel'e zam baskısı

Öte yandan, ürünlerine uzun süredir zam yapmayan Tekel Genel Müdürlüğü'ne, zam konusunda yabancı sigara firmalarından yoğun baskı yapıldığı belirtildi. Tekel ürünlerine zam yapmadığı için, ürünlerine zam yapamayan yabancı sigara firmalarının, Tekel'in zam yapması konusunda yoğun bir lobi faaliyetine girdiği de bildirildi. Yabancı sigara firmalarının, zam konusunda siyasiler düzeyinde lobi faaliyetinde bulunduğu kaydedildi.

Yaklaşık 11 aylık bir aradan sonra gerçekleştirilen zam ile en yüksek artış, yüzde 18.18 ile Tekel 2000 kısa sigarada, en düşük artış yüzde 6.66 ile Ballıca uzun ve Best sigarada gerçekleşti. Birinci'nin paketi 225 bin lira oldu.

Hüseyin ÖZAY


Kağıda basmak için tıklayın.

Para yoksa grev var
Hazine borç buldu
Kurtar bizi Sezer
Yüzde 10 oranındaki zammı protesto eden memurlar, işbilmez politikacılardan kurtulmak için Sezer'den yardım istediler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerde çalışan Belediye ve Mahalli İdare Çalışanları Bİrliği Sendikası'na (Bem-Bir-Sen) üye memurlar, yüzde 10'luk maaş artışını protesto ederek, birbirlerinin kafasına "hükümet niyetine" yumurta attılar. Memurlar, "Bize yüzde 10 zam yapan hükümetin kafasına bu yumurtaları fırlatıyoruz" dediler.
Sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan ve ellerinde "100 milyon maaş, hergün yangınla savaş, Bu akşam ölürüz, bizi kimse tutamaz, yüzde 10 zam tutamaz, Enflasyon uygun, düşen sizsiniz" yazılı pankartlar ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmini taşıyan yaklaşık 200 kişilik topluluk, "Memurlar elele güzel günlere, Soyguncuya var da memura yok mu?, Hükümet istifa, Sadaka değil toplu sözleşme" şeklinde sloganlar attı.
Daha sonra bir basın açıklaması yapan Bem-Bir-Sen İstanbul Bölge Başkanı Nasuh Özdemir, geçim sıkıntısı çeken 2 milyon memurun yüzde 10'luk maaş artışıyla sinirlerinin iyice gerildiğini belirterek, "Kendimizi işbilmez hükümetin elinde akort edilmeye çalışılan bağlamanın telleri gibi hissediyoruz; koptuk, kopacağız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Sezer'in, bir demokrasi kahramanı olduğunu ifade eden Özdemir, "Bizi, işbilmez politikacıların elinden kurtaracağına gönülden inanıyoruz" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya da seslenen Özdemir, kendisinden memurlara toplu sözleşme hakkı vermesini istedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...