YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bilgin'e hapis yolu

ETİBANK'ı zarara uğrattıkları ve borsada işbirlik ticareti ya da manipülasyon yaptıklarının tespit edilmesi halinde ortaklar Dinç Bilgin, Zafer Mutlu ve Ercan Arıklı'ya hapis yolu görünüyor.

Bankacılık Üst Kurulu'nun banka kaynaklarını kendi lehlerine kullandıkları gerekçesiyle Etibank'a el koymalarının ardından işler iyice kızıştı. Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3. ve 4. maddelerine göre el konulan bankanın gelir-gider dengesinin bozulduğu, yükümlülüklerinin değerinin gerçek varlıklarıyla karşılanamayacağı, mali sistemin güven ve istikrarı bakımından faaliyetlerini sürdürmesinin riskli olduğu belirtilmişti.

Ağır para cezası

Bankayı zarara uğrattıklarının tespit edilmesi durumunda Dinç Bilgin, Zafer Mutlu ve Ercan Arıklı'ya hapis yolu görünüyor. Bankalar Kanunu'nun 14. maddesine göre kanun hükümlerine uymayan bankaların işlerini fiilen yöneten mensupları görev ve ilgilerine ve fiile katılma derecelerine göre iki milyar liradan beş milyar liraya kadar ağır para cezasıyla birlikte iki yıldan dört yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Aynı maddeye göre bu fiiller bankanın yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklara veya bunların iştirak ve kuruluşlarına yarar sağlamak amacıyla yapıldığı takdirde ağır para cezası beş milyar liradan az olmamak üzere bu yararların beş katı olarak hükmediliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu, Turgay Ciner'in Sabah gazetesinin yüzde 50 hissesini satın almasından sonra Bilgin Grubu'na ait Sabah Yayıncılık ve Medya Holding hisselerinde görülen olağandışı fiyat hareketlerini inceliyor. SPK, Turgay Ciner'e ait Riva Menkul ile Bilgin Grubuna ait Eti Menkul'un iki günlük işlemlerini inceleyerek 'İşbirlik ticareti' ya da 'Manipülasyon' olup olmadığını araştırıyor. SPK ilk aşamada devirden önce ve devirden sonraki iki günü masaya yatırmak için Borsa'dan bilgi isteyecek. SPK müfettişleri borsadaki olağandışı fiyat hareketlerinin içeriden elde edilen bilgi nedeniyle oluşup oluşmadığını belirleyecekler. Buna göre iki gün içinde borsada sözkonusu hisseler üzerinde işlem yapan aracı kurumlar ve satıcıların Bilgin ya da Ciner grubu ile ilişkileri araştırılacak. Bu işlemlerin İç Bilgi Ticareti kapsamına girip girmeyeceğini araştıracak olan müfettişler, işlemleri yapanların bu iki grubla ilişkilerinin belirlenmesi halinde işbirlik ticareti, eğer grup dışından üçüncü kişi ve kurumlar tarafından işlenmiş ise manipülasyon olup olmadığını belirleyecekler.

Abdullah MURADOĞLU


Kağıda basmak için tıklayın.

Keçili 8 trilyon hortumlamış
3 gözaltı daha
Suçlamaları araştırın
Nuriş Uşak'ı karıştırdı
2040'a kadar su tamam
Bilgin köşeye sıkıştı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Etibank`ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Bilgin, Etibank'tan kredi kullandığını ancak, tek kuruş "hortumlamadığını" ileri sürdü. Dinç Bilgin, Sabah Yayıncılık adına imtiyaz sahibi olduğu Sabah gazetesinin dünkü sayısında yer alan, "Dinç Bilgin'den kamuoyuna" başlıklı yazısında, Etibank`tan grup şirketlerine kullandırılan kredilerin tamamında şahsi kefalet imzası ve varlıklarının ipoteği bulunduğunu kaydetti. Bilgin, "Banka sahibi olmadan önce satın aldığım teknemi ve uçağımı da iyi niyetimin bir göstergesi olarak hemen satışa çıkarıyorum" dedi.
Sabah yarı resmi
Etibank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesiyle birlikte devlet fiili olarak Sabah gazetesinin ortağı oldu. Böylece Sabah gazetesi yarı-resmi gazete statüsü kazandı. Türkiye'de yarı-resmi gazete ünvanını kazanan ilk gazete olan Sabah dünyadaki resmi ya da yarı-resmi gazeteler listesine girdi. Sabah'ın dünyadaki diğer diğer refikleri şöyle: Çin'de Halkın Günlüğü, Mısır'da El Ahram, Irak'da Babil, İran'da Tehran Times ve Keyhan, Suriye'de El Baas ve Syria Times, Ürdün'de Jordan Times, Kuveyt'te El Qabas, Filistin'de El Quds, Suudi Arabistan'da Ukaz, Pakistan'da The News.
Saraçoğlu pasaportsuz
Yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Egebank`la ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yurtdışına çıkışı yasaklanan eski Devlet Bakanı ve Merkez Bankası eski Başkanı Rüşdü Saraçoğlu`nun pasaportuna el konuldu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...