YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Arafat'ı dinleyen yok

Arafat'ın Peres ve Barak'la görüşüp ateşkes kararı alması çatışmaları durdurmadı. HAMAS, Halk Kurtuluş Cephesi ve Demokratik Halk Cephesi intifada çağrısı yaptı.

Kudüs'te patlama

KUDÜS'ün merkezinde Mahane Yehuda alışveriş merkezinin yakınında dün şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada, ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, en az 11 kişi de yaralandı. Patlamanın, intihar saldırısı olabileceği öne sürüldü. İsrail radyosu, patlamaya bir araca yerleştirilen bombanın yolaçtığını duyurdu. Polis yetkilileri de olayda 2 kişinin öldüğünü doğruladı. Haberde, ölen kişilerin eylemi düzenleyenler olduğunun sanıldığı belirtildi, ancak bu bilgi polis kaynakları tarafından doğrulanmadı. Bu arada, görgü tanığı İsrailli asker Oşri Atun, polisin takip ettiği beyaz Sedan aracın, sokağa saptıktan kısa bir süre sonra patladığını söyledi.

Patlamanın meydana geldiği yerde, aşırı dinci Yahudiler'in gösteri yaptığı bildirildi. Kudüs polis şefi ise, saldırıda ölen 2 kişinin aracın dışındaki kişiler olduğunu ve en az birinin Yahudi olduğunu söyledi. Polis sözcüsü Şmuel Ben-Ruby ise ölenlerin, araçtaki 1 kadın ile 1 erkek olduğunu, ancak bu kişilerin saldırının sorumluları olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile İsrail'in eski Başbakanı Şimon Peres arasında önceki gün yapılan anlaşmadan ateşkes kararı çıktı. Arafat ve Peres, Şarm el-Şeyh'te varılan ateşkes kararının uygulanması konusunda anlaştılar. Arafat'ın Gazze'deki bürosunda yapılan iki saatlik görüşmede taraflar şiddeti durdurma çağrısı yapma konusunda anlaşmaya vardılar.

Ancak Arafat ve Peres arasında görüşmeler devam ederken Filistin'de son günlerin en şiddetli çatışmaları yaşandı. Görüşmenin yapıldığı ve ateşkes kararının alındığı gün üç İsrail askeri ve 6 Filistinli öldü. HAMAS, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Halk Cephesi, Arafat'ın Peres'le görüşmesinde alınan kararı kabul etmeyeceklerini yinelediler ve intifadanın yoğun şekilde devam etmesi çağrısı yaptılar. Filistinli üst düzey bir yetkili, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde şiddetin sona erdirilmesi konusunda İsrail ile anlaşmaya varıldığını doğruladı. Yetkili, İsrail tanklarının ve askeri birliklerinin mevzilerinden çekilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığını belirtti. Bunun üzerine İsrail, kanlı çatışmalara sahne olan İsrail toprakları ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktası Karni'den tanklarını dün geri çekti. Bölgedeki askeri birliklere de ateş açmama emri verildi. Dün ayrıca iki tarafın güvenlik yetkilileri biraraya geldiler.

Ortak açıklama 'ertelendi'

Anlaşmadan sonra Filistin yönetimi dün, Filistinliler'den, bağımsız devlet kurmak için İsrail'e karşı verilen mücadelede sadece barışcıl yöntemleri kullanmalarını istedi. Filistin Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, barışcıl mücadelenin, Filistinliler'in ulusal ve yasal haklarının elde edilmesi yönünde sürdürülmesi istendi.

Filistin'de çatışmalar bütün şiddetiyle devam ederken gizli görüşmeleri sürdüren İsrail Başbakanı Ehud Barak ile Arafat, bir telefon görüşmesi yaptılar. Peres-Arafat görüşmesinden sonra Arafat ile Barak'ın dün şiddetin durdurulması için kendi kamuoylarına birer açıklama yapması planlandı. Liderlerin dün saat 14:00'te yapacakları açıklama son anda ertelendi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Rumlar toprak istedi
Kıbrıs görüşmelerinde Rumlar'ın Güzelyurt bölgesini içeren toprak talebini dile getirmesi üzerine BM, Cenevre'ye toprak ve harita uzmanları getirilmesini istedi.
Canı sıkılan aday oldu
ABD'de Başkanlık yarışı Gore ile Bush arasında geçse de öne çıkamayan tam 70 aday daha var. Bu 70 kişi arasında delileri, komedyenleri, maceracıları, Harvard diplomalıları, 80'ini geçmiş emeklileri veya rahipleri bulmak mümkün.

Schwarzkopf, Bush için oy topluyor
Cumhuriyetçi George Bush, anketlerde hâlâ Demokrat rakibi Al Gore'un önünde gidiyor. Ancak yine de kesin tahminlerde bulunmak mümkün değil. Gore, kilit eyaletlerdeki anketlerde önde görünmeye devam ediyor. Gore, oy çokluğunu Bush'un almasına karşılık, eyaletlerdeki seçici oyları toplayarak Başkan olabilir. Baba Bush'un döneminde, Körfez Savaşı'nın baş aktörlerinden emekli general Norman Schwarzkopf da oğul Bush'un arkasında yer alıyor. Kilit eyalet Florida'da seçmenlerin telefonlarına otomatik kayıtlı mesaj gönderen Schwarzkopf, "Al Gore, bizim gibi yaşlıları korkutuyor. Size garanti veririm ki George Bush yaşlılara zarar verecek ya da sosyal güvenliği tehlikeye atacak birşey yapmayacak. Korkutma taktikleriyle sizi yıldırmalarına izin vermeyin" diyor. Bush'un 25 eyalette sağlam olan durumu sayesinde 213 seçici oyu elinde bulundurduğu, Gore'un ise 13 eyaletteki 182 seçici oyunun bulunduğu belirtiliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...