YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


2040'a kadar su tamam

İSKİ, hazırladığı dev Master Planı ile 2040 yılına kadar İstanbul'un su sıkıntısına kesin çözüm getiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, belediye olarak imza attıkları bütün çalışmalarda insana değer vermekten yola çıktıklarını belirterek, "Bunun için uzun vadeli projeler üretiyoruz. İstanbul'u, Cumhuriyetin 100. yılına yaraşır hale getireceğiz" dedi. İSKİ, 2040 yılına kadar yapılması planlanan "İstanbul Su Temini, Kanalizasyon ve Drenaj, Atıksu Arıtma ve Uzaklaştırma Master Planı"nın tanıtımı için dün Eresin Otel'de bir basın toplantısı düzenledi.

Çift yönlü çalışıyoruz

Toplantıda yaptığı konuşmada belediyelerin çöktüğü düşüncesinin hakim olduğu bir dönemde yatırımlara ağırlık verdiklerini anlatan Gürtuna, çöp dağlarıyla donanan İstanbul'un artık dünyanın en temiz şehirlerinden olduğunu belirtti. İstanbul'u ve İstanbulluları çok sevdiğini kaydeden Gürtuna, "Nasıl bir çocuğu gösterip, 'Bu, ileride başbakan olacak' dediğimiz zaman daha ihtimamlı davranılıyorsa, biz de İstanbul'a öyle yaklaşıyoruz" diye konuştu. Konuşmasında, İstanbul'un içme sularında kanserojen madde olduğuna ilişkin iddiaları da cevaplandıran Gürtuna, "Ellerinde hiçbir kanıt yok, gidip araştırmadıkları halde ihtimaller sıralıyorlar. İnsanları rahatsız etmeye kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu. Şehir şebekelerinin yüzde 92'sini yenilediklerini de belirten Gürtuna, "Bir yandan soruşturma geçiriyor, diğer yandan bürokrasinin yolunu açmaya çabalıyoruz. Kadıköy'deki tesisimize kredi almak için 2 yıldan beri Ankara bizi bekletiyor. İstanbul için çift yönlü çalışıyoruz" dedi.

Geleceğe dönük ilk proje

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da "master plan"la ilgili bilgi verdi. 1994 yılına kadar sadece günübirlik projelerin hazırlandığını anlatan Eroğlu, "Master Planı, İSKİ tarihindeki geleceğe yönelik ilk projedir. Bugüne kadar yapılan tüm projeler, aksaklık nedeniyle revize edilirdi. Biz de 'master planı'nı 2040 yılına göre düzenledik. Fakat zaten bugün 2010 yılı seviyesinde olduğumuz için 2005 yılında planı revize edeceğiz" diye konuştu. Master Planı hazırlarken nüfus artışını da göz önünde bulundurduklarını ifade eden Eroğlu, İstanbul'daki 7 derenin inşa edilmesiyle birlikte 2040'a kadar su sıkıntısı çekilmeyeceğini söyledi.

Eroğlu, önceki dönemlerde kurumun 20 yılda yaptığını, 6 yıl gibi kısa bir süre içinde ve üstelik özkaynaklarıyla yaptıklarını ve tek kuruş borca girmediklerini de kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...