YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Af değil ceza ertelemesi

Hükümet ortakları affın genel af değil ceza ertelemesi şeklinde çıkması için çalışma başlattı. Meclis'te tartışma konusu olan affa son şeklin iki haftaya kadar verileceği ifade edildi.

Hükümeti oluşturan partilerin, geçen dönem veto edilen Af Yasası'nı öncelikli olarak gündeme almaları, partiler arasında tartışma konusu olurken, affın şekli ve kapsamı konusunda yeni öneriler getiriliyor. Bu konuda yeni bir çalışma başlatan Adalet Bakanlığı'nın veto gerekçelerini dikkate alarak ceza ertelemesine gidilebilecek bir formülü gündeme getirdiği ve koalisyonu oluşturan partilerin bu formül üzerinde kısmî bir mutabakata vardığı öğrenildi.

12 yıla kadar olan cezaların ertelenmesini öngören formüle göre tasarının gerçekleşmesinden sonra 3 yıl içinde tekrar suç işlemeyenlerin cezaları tamamıyle düşecek. Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler arasında hâlâ tartışma konusu olan afla ile ilgili son şeklin iki haftaya kadar verilebileceği belirtildi.

ANAP Genel Sekreteri Abdulkadir Baş, af konusunda henüz net bir metnin ortaya çıkmadığını ancak ANAP olarak genel bir aftan ziyade kısmi bir affı desteklediklerini söyledi. Affın, ceza ertelemesine dönüşmesine ilişkin tartışmaların hâlâ devam ettiğini ifade eden Baş, "Bunun sınırını iyi belirlemek gerekir" dedi.

'Af öncelikli değil'

DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyin af değil, infaz sisteminin yeniden düzenlenmesi olduğunu söyledi. Güven, İnfaz Kanunu'nun yeniden ele alınması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin acil çözüm bekleyen sorunları yerine affın gündeme getirilmesi, sanal gündem oluşturmadır" dedi. Af Kanunu'nun aynen geçirilmesi durumunda sorunu büyüteceğini savunan Güven, "Af, bugünkü iktidar sayesinde yanlış uygulamalar sonucunda yozlaşmış ve amacından da tamamen saptırılmış görünmektedir" diye konuştu. Turhan Güven, Anayasa'dan başlayarak, ülkede sosyal barışı sağlayacak yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, Siyasi Ahlak Yasası, Türk Ceza Yasası değişikliği, Avukatlık Yasası gibi temel yasaların çıkarılması gerektiğini söyledi.

'Mahkumlara eziyet ediliyor'

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır da, tasarının mahkumların af isteklerini dile getirmediği bir dönemde ortaya atıldığını savundu. Yalçınbayır, "İçerdeki insanlara bu kadar umut verip, konuyu gündemde tutmak bir işkencedir, eziyettir. Bu işkencenin sona erdirilmesi gerekir. Bir yıldır el atılmadı. Adalet Komisyonu'nun gündemindedir. İstenirse komisyondan bir günde geçer. Adalet Komisyonu'nda engelleme olsa bile iç tüzüğün ilgili maddesi gereğince genel kurulun gündemine indirilir. İki günde bu işi bitirmek mümkündür" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...