YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Büyük Sürgün'ün 56. yılı

Sovyet diktatörü Stalin, 56 yıl önce 23 Şubat'ta 650 bin Çeçen'i Orta Asya ve Sibirya'ya sürmüştü. Binlerce kişinin öldüğü bu olayın yıldönümünde Çeçenler yine aynı soykırımı ve sürgünü yaşıyor.

NAZRAN- Dağılan Sovyetler Birliği'nin eski lideri Joseph Stalin'in Çeçenler'i topraklarından sürüşünün 56. yıldönümü nedeniyle Çeçen güçlerinin bugün olası saldırılar düzenlemesine karşı Rus askerleri hazırlık yapıyor. Çeçenistan'ın batı sınırındaki bir kontrol noktasında görevli polis memuru, komşu bölgelerden Çeçen güçlerinin geçişine engel olmak amacıyla sınırın kapatılacağını ve yarın sabaha kadar da kapalı kalacağını söyledi. Yetkililer, Çeçen güçlerinin saldırı olasılığı karşısında güvenlik önlemlerini de artırdılar. Stalin, 56 yıl önce 23 Şubat'tan itibaren 650 bin Çeçen'i Orta Asya ve Sibirya'ya sürmüştü. Binlerce kişinin öldüğü bu olayın yıldönümünde Çeçenler 1 günlük yas tutuyor. Bugün, aynı zamanda Rusya'nın önemli ulusal tatil günlerinden Ordu Günü kutlanıyor.

Vahşet hâlâ devam ediyor

Rus kuvvetleri, Neger-Yurt bölgesinde tutukladığı dördü kadın altı kişiyi vahşi bir şekilde öldürdü. Güvenilir kaynaklar, kadınların vurularak öldürülmeden önce tecavüze uğradıklarını ve erkeklerin ise insanlık dışı bir şekilde yöntemlerle öldürüldüklerini bildirdi. Çeçenler'in resmi web sayfası qoqaz.com, güvenilir kaynaklara dayanarak yayınladığı haberde, tutuklu kadınlardan birinin makineli tüfekle taranarak vücudunun ikiye ayrıldığını bildirdi. Haberde, öldürülen Çeçenler'in yakınlarının cesetleri geri almaya çalıştığı ancak Rus askerleri tarafından engellendiği belirtildi. Cesetlerin, katliamları Çeçenler'in yaptığı şeklinde zorla yalan ifade vermeye zorlanmalarından sonra yakınlarına teslim edildiği ifade edildi. Şatoy bölgesindeki dağlık alana özel Desant Paraşütçü Birlikleri ile indirmeye yaparak, Çeçen savaşçılar üzerindeki baskıyı artırmaya çalışan Rus özel kuvvetleri geri püskürtüldü. Çeçen savaşçıların Rus birliklerine karşı sert bir saldırı başlatarak, birlikleri bölge dışına çıkarmayı başardığı belirtildi. Çeçenler, çatışmalarda 14 Rus askerinin öldürüldüğünü belirterek, özel Desant birliği üyelerinin hayatlarını kurtarabilmek için çatışmadan kaçtığını bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Ruslar gibi katil değiliz'
Türkiye dahil tüm dünyanın kendi kaderine terkettiği Çeçenistan, soykırımın soğuk yüzüne rağmen Rus sivillere saldırmayacaklarını taahhüt ederek, Ruslar'a insanlık dersi veriyor.
Reformcuların lideri Humeyni

Arafat: Barak beni öldürmeye çalışıyor TEL AVİV- Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail Başbakanı Ehud Barak için, "Görüşmelerde daha fazla ödün isteye isteye beni öldürtecek" dedi. İsrail'de yayımlanan Yediot Aharonot gazetesine göre Arafat, "Barak barış görüşmelerinde öyle isteklerde bulunuyor ki, bu istekleri karşılamak benim ölüm fermanımı imzalamak gibi bir şey. Onun yüzünden bir Filistinli beni öldürebilir" diye konuştu. Gazete, Arafat'ın bu sözleri, AB Ortadoğu temsilcisi Miguel Angel Moratinos ile görüşmesinde sarf ettiğini yazdı. Gazeteye göre, Arafat, "Barak, orduda görevliyken de üç kez beni ortadan kaldırmayı denemişti. Şimdi de beni kendi halkıma öldürtmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...