YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Yeniden başa döndük'

MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı için 5+5'te uzlaşma sağlandığını, ancak bugün 'yeniden başa dönüldüğünü' söyledi. Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı ölüm-kalım mücadelesi değildir" dedi.

ANKARA- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yeniden başa dönüldüğünü belirtirken, ANAP lideri Mesut Yılmaz'a üstü kapalı olarak "İşi yokuşa sürme" mesajını gönderdi. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda partilerin çeşitli siyasi hesaplar yapmadan sonuca ulaşılması gerektiğini söyledi. Bahçeli, partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.

Ölüm-kalım meselesi

Cumhurbaşkanlığının seçimi ve görev süresi ile kimin seçileceği konusunun ayrı ayrı ele alınması gerektiğine vurgu yapan Bahçeli, "Bugüne kadar, görev süresi ve iki kez üst üste seçilebilme hakkını ifade eden '5+5' formülü üzerinde bütün partiler arasında görüş birliğinin sağlandığı kamuoyunca bilinmektedir. Ancak, bugün gelinen noktada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden başa dönüldüğü görülmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türk siyaseti ve siyasetçisi için bir ölüm-kalım mücadelesi değil, demokrasimizi iyi bir noktaya taşımanın aracıdır" dedi.

Yılmaz'a imalı eleştiri

"Bu tartışmaların Türkiye gündemini boğmasına izin verilmemelidir. Seçilme yöntemi ve görev süresi konusunda oluşan mutabakatı hayata geçirmek, işi yokuşa sürmemek, bu açıdan da önem taşımaktadır" diyen Bahçeli, ANAP

Lideri Mesut Yılmaz'ı da üstü kapalı olarak eleştirdi.

Referanduma gerek kalmasın

Anayasa değişikliğininrefaranduma kalmadan gerçekleştirilmesinin üzerinde duran Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kendi doğal ve demokratik mecrasında yeni krizlere yol açmadan çözmek şarttır. Türk demokrasisinin ve siyasetçisinin rüştünü ispat etmesinin araçlarından birisi olacak bu sınavı başarmalıyız. Her partinin ve çevrenin, çeşitli siyasi hesaplar yapmadan, yeni krizlere ve çatışmalara kapı aralamadan sonuca ulaşmanın önemini kavraması gerekmektedir" dedi. Bahçeli, bütün partilerden çeşitli siyasi hesaplar yapmadan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yapıcı tavır içinde olmalarını istedi.

İran'daki seçimler

Bahçeli, grup konuşmasında İran'da yapılan seçimleri de değerlendirdi. İran halkının demokratikleşme yolundaki tercihinin bölge ve dünya barışı için önemli olduğunu belirten Bahçeli, "İran seçimleri, hangi ideolojik varsayımlarla hareket ederlerse etsinler demokrasiye karşı devrimci-radikal siyasi yaklaşımları benimseyenlerin, tutumlarını uzun süre devam ettirmelerinin tarihi şartlarını tamamladığını gösteren önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.

Yılmaz: Çok samimiyim

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının birinci gündem maddesi olmasından rahatsız olduğunu belirten ANAP lideri Yılmaz, Demirel'in süresinin uzatılmasında samimi olduğunu söyledi

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5+5 olarak düzenleyen Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi yönünde samimi olduğunu söyledi. Yılmaz, basında samimiyetini sorgulayan haberler yer aldığına dikkat çekerek, "Bu konuda en fazla sorumluluk taşıyan parti Anavatan Partisi'dir ve bu konuda en fazla sorumluluk taşıyan kişi de benim" dedi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının Türkiye'nin birinci gündem maddesi gibi verilmesinden rahatsız olduğunu belirtti. Bazı gazete ve televizyonların bunu ısrarla işlediklerine dikkat çeken Yılmaz, "Medya vaktinden önce kamuoyunda Cumhurbaşkanlığı seçimini irdelemeye başlamıştır. Mesele aslında Türkiye'nin önemli bir döneminde, ivme kazandığı, geçmişte Türkiye'ye zaman kaybettiren sorunların millet tarafından daha iyi algılandığı bir dönemde konunun gündeme gelmesi beni rahatsız ediyor. Ancak Türkiye'deki medyanın merakı devam ettiği sürece bu engellenemeyecektir" dedi.

'Önemli olan hükümetin devamı'

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tartışmanın vakit kaybettirecek bir nitelikte başka yönlere çekildiğine işaret eden Mesut Yılmaz, "Önemli olan Türkiye'nin istikrar bozmayacak bir şekilde Cumhurbaşkanı'nı seçmesi ve bu hükümetin devamının sağlanmasıdır" diye konuştu.

'Cumhurbaşkanlığı kişisel mesele değil'

Türkiye'de hiç kimsenin Cumhurbaşkanlığı seçimini kişisel bir mesele olarak algılamaması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Bu kişisel mesele değildir. Bu o kadar önemli bir mesele de değildir. Seçilecek makam önemlidir ama o kadar büyütülecek ve kriz boyutuna getirilecek bir mesele değildir" dedi.

'Muhalefet samimiyetsiz'

Konuşmasında muhalefet partilerine de yüklenen Yılmaz, muhalefetin de bu konu ile ilgili bir Anayasa değişikliği teklifi verdiğine dikkat çekerek, "Ben hayatımda inanmadığım hiçbir şeyi söylemedim. Bizim samimiyetsizliğimizi tartışmaya açanlar önce kendi samimiyetlerini göstermek zorundadırlar" yorumunu yaptı. Muhalefetten, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği ile ilgili tekliflerini geri çekmelerini isteyen Yılmaz, muhalefetten gerekli desteğin gelmesi durumunda değişikliğin gerçekleşeceğini söyledi. Parti içinde bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Demirel'in ikinci kez aynı göreve seçilmesine karşı çıktıklarını hatırlatan Yılmaz, bu fikir ayrılığını bir disiplinsizlik olarak görmediğini, aksine bunu demokratik bir tavır olarak algıladığını kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

'AB, saygınlığını riske atıyor'

Aklama komisyonları
TBMM'de yeniden kurulan soruşturma komisyonlarından Mesut Yılmaz hakkında kurulan 8 komisyondan 3'ünün başkanlığına ANAP'lı milletvekillerinin getirilmesi dikkat çekti
Besim Tibuk: Ankara'da 'zavallılar koalisyonu' var
İSTANBUL- Liberal Demokrasi Partisi Genel Başkanı Besim Tibuk, Rusya vahşetinden kaçarak Türkiye sınırına gelen Çeçenler'in içeri alınmamasının "utanç verici" olduğunu söyledi. Tibuk, tarım sektörüyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, Çeçenistan'da yaşanan Rus zülmüne değindi. Rusya'nın Çeçenistan'da sürdürdüğü vahşetten kaçarak Türkiye sınırına gelen Çeçen mültecilere Türk makamları tarafından sınırdan geçme izni verilmemesini "utanç verici" olarak değerlendiren Tibuk, İçişleri Bakanı ve valinin suç işlediğini kaydetti. Tibuk, "Kanunmuş, mevzuatmış. Mevzuata bir şey yaparsın. Acil bir durumdur bu. En azından sınırdaki insanların sağlık ve yiyecek ihtiyaçları karşılanabilir. Türkiye güclü bir ülke, sınırına kadın ve çocuklar gelmiş yaralı, aç, onları sınırda bekletiyor. Bu mide bulandırıcı bir olay" dedi. Duruma seyirci kalan hükümeti de eleştiren Tibuk, "Ankara bir zavallılar koalisyonu" diye konuştu.
Patatese spekülatif çözüm
Üretim fazlası yüzünden yaşanan patates sorununa da değinen Tibuk, sıkıntıların devlet politikasıyla çözülemeyeceğini ifade ederek, tarımın spekülatörlere açılması gerektiğini söyledi. Spekülatörlerin üretimi ve tüketimi dengelediği görüşünü savunan Tibuk, devletin kurduğu birliklerin ise hem üreticileri hem de tüccarları zarara uğrattığını söyledi. Tibuk, spekülatörlerin vergi muafiyeti ve ihracat teşvikleriyle desteklemesini, kurulacak borsalara da devletin müdahale etmemesini istedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...