YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


5+5 krizi ekonomideki sorunları

UNUTTURDU

Enflasyonu üç yılda "tek haneli rakamlara indireceğiz" diyerek, toplumun tüm kesimlerine kemer sıktıran hükümet ortakları, istikrar programının daha ilk aylarında ekonomiyi unuttular. Son günlerde Cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki formüller üzerinde yoğunlaşan ortaklar, istikrar programının tehlikeye girmesine neden oldular. Dünya Bankası heyetleri, programın arkasında gerekli siyasi irade bulunmadığı için birer birer Türkiye'yi terkederken, ekonomik göstergeler de kötüye gitmeye başladı. İstikrar programını savunmak ise sadece, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ile Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'e kaldı.

Son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerindeki formüllere yoğunlaşan hükümet ortakları, ekonomiyi unuttular. IMF ile imzalanan üç yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde 1 Ocak'tan itiraben resmen uygulanmaya başlanan istikrar programı sahipsiz kalırken, siyasi istikrarsızlık nedeniyle Dünya Bankası'nın yapısal uyum kredileri de tehlikeye girdi.

Dünya Bankası'nın istikrar programı için büyük önem taşıyan yapısal uyum kredileri askıya alındı. Bankanın refomlar konusunda incelemelerde bulunan heyeti, Türkiye'den ayrılmadan önce enerji dağıtım ve işletme hakkına ilişkin ihalelerin iptal edilmesini talep etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bankanın bu isteğine karşı çıkması 750 milyon dolarlık refom kredisinin askıya alınmasına neden oldu.

Son olarak mali sektöre yönelik incemelerde bulunan Dünya Bankası uzmanları da, siyasilerin kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda gerekli kararlılığı göstermediğini öne sürerek, Türkiye'den ayrıldılar. Böylece, bankanın mali sektöre yönelik açmayı planladığı 1.5 milyar dolarlık rehabilatasyon kredisi de askıya alınmış oldu.

Yine bir süredir, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının gölgesinde kalan ekonomide, göstergeler Ocak ayına göre kötüye gitmeye başladı. Ocak ayında, rekor üstüne rekor kırarak 20 bin seviyesine yükselen İMKB Bileşik Endeksi, son günlerde 15 binler seviyesine gerilerken, Hazine ihalelerinde de bileşik faiz yükselmeye başladı. Piyasalarda, enflasyonun Ocak ayından sonra Şubat ayında da yüksek çıkmasından korkuluyor.

Hükümet ortakları, son dönemde milyonlarca üretici ailesini de unuttu. Daha önce Şubat ayının ilk haftalarında açıklanan Ege Ekici Tütün Piyasası halen açılmazken, birliklerin üreticilere 1999 yılı ürünlerinden trilyonlarca liralık borcu bulunuyor. Hükümet, binlerce çiftçi ailesini ilgilendiren 5.5 milyon tonluk patates stoğunu eritmek için ise, ciddi bir program ortaya koymuyor.

GÖLGEDE KALANLAR

  • 750 milyon dolarlık reform kredisi enerji iptallerindeki anlaşmazlık nedeniyle askıya alındı.

  • 1.5 milyar dolarlık mali sektör kredisi, kamu bankalarının özelleştirme konusunda adım atmaması nedeniyle askıya alındı.

  • Faizler Ocak ayına göre yükseldi.

  • Borsa bilekşik endeksi 20 binlerden 15 binin altına geriledi.

  • Patatesten tütün üreticisine kadar tüm üreticiler tedirgin.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Tibuk: Patatesi borsa kurtarır
    LDP Genel Başkanı Besim Tibuk, "Patates, soğan, maydanoz, kereviz üstüne gecikmiş bazı düşünceler" konulu basın toplantısında tarım ürünlerinin spekülatörlere açılması gerektiğini söyledi.
    Uzlaşma için adımlar atılıyor
    Kızılcahamam'da biraraya gelen işçi sendikaları, işveren temsilcileri ve hükümet uzlaşma arayışları için ilk adımları attılar. Çalışma Bakanı Okuyan, ESK'nın da kurumsallaşacağını söyledi.
    İşçi olmak için meslek lisesi şartı getiriliyor
    Bir kamu kuruluşuna vasıflı işçi olarak girebilmek için meslek lisesi mezunu olma şartı getiriliyor. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'na "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği"nde değişiklik yapılması için tasarı sunduklarını söyledi. Bostancıoğlu, "Mesleki eğitim görmeyen kişiler işçiler için yapılan sınava giremeyecekler. Mesleki eğitim görmeyenler teknik işlerde çalıştırılamayacak. Bunun ardından da özel teşebbüse bunu getireceğiz. Bundan sonra işe girmek isteyenin mesleği olacak. Mesleği olmayan adam evinizin elektrik donanımını, kalorifer donanımını yapıyor. Bu olacak iş değil" dedi. Ülkenin teknik elemana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bostancıoğlu, "İşe girmenin yolu mutlaka bir meslekten geçecek. Sertifika almak isteyenlere halk eğitim merkezlerinde eğitim veriyoruz. Sanat okulundan çıkan üniversiteye gitsin diye neden inat ediyoruz" şeklinde konuştu.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...