YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


'Tabu'lar mercek altında

AÇIK toplum olma gayretiyle 'tabu'laştırılmış isimleri tartışmaya açma cesareti gösterenler tartışmaların lokomotifi durumunda. Ah, bir de sağlıklı tartışabilsek!..

BARIŞ Manço, Zeki Müren, Yılmaz Güney, Nazım Hikmet gibi 'tabu' olmuş/tabulaştırılmış isimler üzerinden yürütülen tartışmalar bitmek bilmiyor. Tartışma zemini oluşmasında önemli bir açılım sağlayan Özal'lı yıllarla başlayan açık toplum olma gayretliliği, bugün artık 'olgu'ları, 'olayları' ve 'isimleri' 'dokunulmazlık zırhı'ndan sıyırmaya başladı. Tartışmalar sayesinde, insanların beyninde görünmez birer kilidin ardında tutulan, yüceltilen, dokunulmaz kılınan ve hatta kutsanan isimlerin; aslında pek de öyle söylendiği gibi kusursuz olmadıkları, herbirinin aslında birer 'insan' oldukları görünür oldu. Burada önemli olanın tabu isimleri tabu olmaktan çıkarmaktan ziyade, tabulara ihtiyaç duyma zayıflığını gideremeyen insanlardan oluşmuş bir toplum olduğumuzu anlamamız oldu. İdeolojileri, savundukları ve yapıp ettikleriyle, içinde bulundukları çevrenin yücelterek, karşı çevrenin ise yok sayıp görmezden gelerek tabulaştırdığı isimler, bugün mercek altına alınıyor. (Darısı, Necip Fazıl'dan Said-i Nursi'ye, Fatih'ten Mustafa Kemal'e ve dahi İsmail Cem İpekçi'ye.. bütün kesimlerdeki tabuların başına...) Ama bu defa da, tabu isimler üzerinden yapılan iç hesaplaşmalar yüzünden Gülay Göktürk'ün tabiriyle "züccaciye dükkânına girmiş birer fil gibi" davranılıyor. Şimdiden bir tabu kılınan Barış Manço, ölümünün üzerinden bir yıl geçer geçmez özel hayatı, 'Sanat Güneşi' Zeki Müren 'efemine' görüntüsü ve tavırları nedeniyle tartışılıyor. Fatih Altaylı ve Serdar Turgut'un başlattığı, televizyon programlarına konu olan "Yılmaz Güney lumpen mi, değil mi" tartışması sonlanmadan, başka bir tabu isim tartışılmaya başlandı: Nazım Hikmet.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

'Methiye'mi 'yalakalık' mı? Talat Halman, edebiyat çevrelerini olduğu gibi siyaset çevrelerini de karıştırdı.
Mahkûmu duygulandıran ödül
ESKİŞEHİR- Adalet Bakanlığı'nın Türkiye genelinde cezaevlerindeki mahkum ve personele yönelik düzenlediği şiir, karikatür, resim ve kompozisyon yarışmasında şiir dalında birinci olan Yalçın Öztürk törenle ödülünü aldı. Eskişehir Kapalı Cezavi'nde 4 yıldır kalan ve gasp suçundan 13 yıla mahkûm olan Yalçın Öztürk, "Oturmuşum da bir kuşun sırtında" adlı şiiri ile birincilik ödülüne layık görüldü. İnsan Hakları Koordinatörü Üst Kurulu Sekretarya Başkanı ve Adalet Bakanlığı Müşaviri Gürsel Demirok'un da katılımıyla gerçekleştirilen törende, Yalçın Öztürk şiirini okurken duygulu anlar yaşadı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...