YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Gözaltılar gözaltında

Uluslararası insan hakları kuruluşları HADEP'li başkanlara yönelik gözaltıları incelemeye aldı. Başkanların siyasi çalışmalarından dolayı gözaltına alındıkları tespit edilirse, AHİM'de yeni bir dava açılacak.

ANKARA- Diyarbakır, Siirt ve Bingöl'ün HADEP'li belediye başkanlarına yönelik gözaltılar tartışılmaya devam ederken, uluslararası insan hakları kuruluşları da konuyu gündemlerine aldılar. Merkezi Amerika'da bulunan Human Rihgts Watch (İnsan Hakları İzleme) Türkiye Masası Sorumlusu Jonathan Sugden, deliller incelendikten sonra, belediye başkanlarının sadece siyasi çalışmaları nedeniyle gözaltına alınmasının ortaya çıkması durumunda AHİM'de yeni bir dava ve mahkumiyetin sözkonusu olabileceğini kaydetti.

HADEP'lilerin bürolarından değil de sokakta gözaltına alınmalarının, bu operasyonların daha çok kamuoyuna yönelik bir gösteri olduğu hissi uyandırdığını belirten Sugden, gözaltılarla ilgili bazı uygulamaların uluslararası standartlara uygun olmadığını dile getirdi. Sugden, "Sanıklar görüşmesiz olarak tutulması, operasyonun legalitesini gölgeliyor" dedi.

'Yeni bir dava açılabilir'

Jonathan Sugden, HADEP'li belediye başkanlarına yönelik uygulamayı geçmişte HEP ve DEP üyesi kişilerin gözaltına alınmasına benzeterek, "Bizim tecrübemize göre, birçok olayda HADEP üyeleri, HEP ve DEP üyeleri gibi çok ağır suçlamalarla gözaltına alınıyor ve bazen işkence veya kötü muamele görüyor. Sonradan, bu suçlamaları destekleyecek herhangi bir delil olmadığı ve devlet tarafından istenmeyen fikirleri açıkladıkları için gözaltına alındıkları ortaya çıkıyor" dedi. HADEP'lilerin gözaltına alınmasının yeni bir AHİM davasına konu olabileceğine işaret eden Sugden, "Bu insanlar, sadece normal siyasi çalışmalarından dolayı gözaltına alındıkları tespit edilirse, düşünce mahkumu kapsamına girerler. Ve bu durum Avrupa Konvansiyonu'nun 10. maddesinin yeni bir ihlali olarak değerlendirilirse, AİHM'de belki ek bir dava ve Türkiye için ek bir mahkumiyet sözkonusu olabilir" diye konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Gözaltılar 'şık' değil

HADEP'li başkanlar Karayılan'la görüşmüş
Belediye başkanlarının PKK'nın etkin isimlerinden Karayılan'la görüştükleri için gözaltına alındıkları öne sürüldü.
Özkan'ın 'müdür' sevgisi
Hakkında "görevi kötüye kullanma", "zimmet", "usûlsüz kredi" gibi birçok suç dosyası bulunan Halk Bankası Genel Müdürü Ansen, Hüsamettin Özkan izin vermediği için yargılanamıyor.
Çöl pazarında ışık dansı
AŞKABAT'ta gün biterken, Çöl Pazarı dudağını incecik bir rüzgâra uzatıyor. Şimdi Aşkabat'ı, çölü tam ortasından bıçaklayan "Çöl Pazarı"ndan seyretmenin tam sırası. Rüzgârın nabzının hafiflediği saatlerde, sanki herşey bir zaman ve ışık oyunu gibi dansediyor.
Traş işkencesine kılıf
'Saç-sakal'la ilgili tüzük cezaevlerinde keyfi şekilde uygulanırken, devlet mahkumlara uygulanacak traş için standart arayışına girdi. Adli mahkumları traşta ısrarlı olmayan devlet, "zorla traşı" siyasi mahkumlara karşı baskı aracı olarak kullanıyor.
Ulucanlar DGM'ye havale
10 kişinin öldüğü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ndeki olaylarla ilgili 86 sanığın yargılandığı davanın dosyası 'görevsizlik nedeniyle' Ankara DGM'ye gönderildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...