YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Bahçeli'nin 2023 hayali

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin açıkladığı 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı hedeflerine göre her yıl yüzde 7 büyürsek 2023 yılında Avrupa Birliği düzeyinde olacağız

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, son 10 yıl içinde hız kazanan gelişmeleri kavrayan, insanını bu yeni ortamın gerektirdiği niteliklerle donatan, bilgiye erişimi, bilginin üretilmesi ve kullanılmasını temin eden ülkelerin, 21. yüzyılda "başarılı ve etkili" olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bahçeli düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de kabul edilen Uzun Vadeli Strateji ile 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı konusunda açıklamalarda bulundu. Bahçeli, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın, 2001-2023 yıllarını kapsayan uzun vadeli bir stratejinin ilk 5 yıllık dilimine oluşturduğunu söyledi.

Plan stratejisi hedefleri

Devlet Bahçeli'nin aktardığı Uzun Vadeli Strateji hedeflerine göre, Türkiye gerekli yapısal dönüşümleri gerçekleştirmesi şartıyla, 2001-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 dolayında büyüme hızı sağlayacak.

1998 yılında 3 bin 200 dolar olan kişi başına geliri 2023 yılında AB ülkeleri düzeyine yaklaşacak. Türkiye dönem sonunda ulaşacağı 1.9 trilyon dolar civarında GSMH düzeyi ile dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek. Bu yıl yüzde 22 dolayında gerçekleşmesi beklenen toplam yatırım harcamalarının GSMH içindeki payı tedricen artarak, 2023 yılında yüzde 27 civarında gerçekleşecek.

Bahçeli, plan stratejisinin 2023 yılı için koyduğu hedeflerin geçmiş performansla karşılaştırıldığında yüksek gibi gözükse de, dünyayı yakalamak için bu hedeflere ulaşmanın zorunlu olduğunu söyledi.

Hedeflere ulaşılması bakımından, hayata geçirilecek politikalar ve gerçekleştirilecek yapısal dönüşümlerin özel bir öneme sahip olduğunu söyleyen Bahçeli, bu açıdan istikrarın en kritik hedeflerden birini teşkil ettiğini vurguladı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Memur ipleri kopardı
Kamu-Sen uzun süredir çıkmasını beklediği Kamu Çalışanları Sendika Yasası'nın çıkması gecikince yasayı geciktirmekle suçladığı Çalışma Bakanı'nı hedef aldı
İhracatta ümit yok
DTM'nin dış ticaret değerlendirmesinde önümüzdeki dönemde ithalat artışı düşeceği tahmin edilirken, ihracatta ise önemli bir artış beklenmiyor
Enflasyon binde 7
Bu yılın Haziran ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatları yüzde 0.3, tüketici fiyatları yüzde 0.7 oranında arttı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, 6 aylık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 18.5, tüketicide yüzde 17.8 oldu.
Plan değil IMF direktifi
İSTANBUL- Geçtiğimiz hafta içerisinde meclisten geçirilen 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili olarak değişik kesimlerden eleştiri ve yorumlar gelmeye başladı. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Bolat, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Daha önce hazırlanan 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın hazırlanmasında 4 bin 600 akademisyen ve uzman görev almıştı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda ise sadece 15 konu başlığı var ve ayrıntılı komite ve komisyonlarda oluşturulmadan hazırlanmış imajı hakim." Ömer Bolat, planla ilgili eleştirisini şöyle devam ettirdi: "Plandaki hedefler somut değil. Bu haliyle plan adeta IMF'nin direktiflerinin yazıya geçmiş şekli. Konulan hedeflerin yüzde 35-40 oranında gerçekleşmesi bile büyük başarı sayılmalıdır."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...