YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama


Şimdi kime güleceğiz?

Yeşilçam'ın kötü adamları, güleryüzleri birer birer ayrılıyor aramızdan. Bu gidişlere inanamıyor, kötü bir şaka olmasını diliyoruz. Ama nafile...

Kemal Sunal da beyazperdedeki gölgesiyle varolacak bundan böyle bedenen aramızda olmasa bile. Birbirinden değerli diğer yıldızlarımız gibi...

Kemal Sunal, bir anlamda çağdaş Keloğlan'ımızdı.. Canlandırdığı tiplemelerin öfkeleri, tepkileri, sakarlıkları, salaklıkları, sevgisini göstermesi hep bizim gibiydi. Sokaktaki insanın dilini konuşurdu.

Sokaktaki insanı oynadı...

Filmlerinde ağzı kulaklarına varan Kemal Sunal'ın özel yaşamında çok suskun olduğunu söyleyen sinema yazarı ve eleştirmen Agâh Özgüç, daha birkaç gün önce Balalayka filminin kokteylinde birarada olduğu Sunal'ın ölümüne inanmak istemiyor. Kemal Sunal'ın Türk sinema tarihinin önemli bir güldürü ustası olduğunun altını çizen Özgüç, Propaganda ile en iyi oyununu oynayan Sunal'ı daha olgun bir sinemaya yöneldiği sırada yitirdiğimizi kaydediyor. Sunal'ın argo kullanmasını eleştirenlere karşılık da bugün yozlaşan değerler dönemini yaşadığımızı hatırlatan Özgüç, şimdilerde televizyonlarda, reklamlarda kullanılan dilin yanında Kemal Sunal'ın argosunun çok masum kaldığına da dikkat çekiyor.

Doktoralı oyuncu...

Sadece çalışmakla, oyunculukla yetinmeyip sinema üzerine de kafa yormasının onun çok önemli bir özelliği olduğunun altını çizen sinema eleştirmeni Ali Hakan ise Kemal Sunal'ın kendisi hakkında hazırladığı tezin de bu anlamda büyük önem taşıdığını belirtiyor. Sunal'ın yüzünü çok iyi kullandığını belirten Ali Hakan, Sunal'ın Türk sinemasının en değerli yüzlerinden biri olduğunu tekrarlıyor bütün sinemaseverler gibi...

Kemal Sunal'ın yeni bir film çekmeye hazırlanırken hayatını kaybetmesini çok anlamlı bulduğunu belirten SODER Başkanı Selda Alkor'a göre bir sanatçı için sahnede ölmek ölümlerin en güzeli ve anlamlısı. Alkor, Türk sinemasının temel taşlarından birini kaybetmenin üzüntüsünü paylaşarak SODER camiası adına Sunal'ı seven herkese sabır diledi.

Halkın sevgilisi

Kemal Sunal'ın halk tarafından çok sevilmesini sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, geniş yığınların gündelik sıkıntılarını, dertlerini, "gerçeklerden kaçma" yoluyla unutturmaya, hafifletmeye yönelmesine bağlıyor O isimler O yüzler adlı kitabında. Ölümünün ardından hakkettiği değeri vermediği ve sinemasını küçümsediği için Sunal'ın ruhundan özür dileyen Dorsay'ın 1985 basımı kitabında yazdığına göre Sunal'ın canlandırdığı tipler "avanak" görünüşlü fiziğin altında hiç de o denli aptal olmayan, çevresindekileri zaman zaman işleten, belli bir halk sağduyusunu, giderek bilgeliğini aptal görünüşü altında saklamayı başaran film kişileridir.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Akademisyen Sunal
Türk Sineması'nın 'komik-anarşist'i Kemal Sunal, sinema aşkıyla yarım bıraktığı eğitimini Marmara Üniversitesi'nde tamamladı. Sunal'ın tezi kendi sinemasıydı.
Sinemayla bir ömür Türk Sineması'nın ismi yaşarken efsaneleşen sanatçılarından Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lise'sinde son sınıf öğrencisiyken felsefe öğretmeninin yardımıyla Kent Oyuncuları'nda profesyonel olarak çalışmaya başladı. Sanat yaşamına amatör olarak 'Zoraki Tabib' oyunu ile atılan Sunal, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çalışırken Ertem Eğilmez'in dikkatini çekti ve 1972 yılında sinemaya geçti.. Önceleri bazı filmlerde önemsiz roller canlandıran Kemal Sunal, 1973'den sonra kalabalık kadrolu komedi filmleri ile üne kavuştu. Hababam Sınıfı öykülerinin sinema uyarlanmalarında oynadığı 'İnek Şaban' tipiyle herkes tarafından tanınan ve sevilen bir oyuncu oldu. Kendine özgü, sözler, mimikler ve belli davranış biçimleriyle oyunculuğunu sergiledi. Peşpeşe çevirdiği filmlerle hem ünlendi, hem de ticari açıdan büyük başarı kazandı. 1977 Antalya Film Festivali'nde 'En başarılı erkek oyuncu' ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi. Sunal, sinema kariyeri süresince toplam 82 film çevirdi. Herbiri defalarca izlenmiş filmleri, halk arasında 'Kemal Sunal filmi' tabirinin doğmasına yol açtı. Sunal'ın en sevilen filmlerinden bazıları: Zübük, Salako, Kibar Feyzo, Köyden İndim Şehire, Davaro, Kapıcılar Kralı, Sütçüler Kralı, Öğretmen, Yoksul, Düttürü Dünya, Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Polizei, Canım Kardeşim, Devlet Kuşu, Ortadirek Şaban.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...