T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Bizim savaşımız değil'

Amerikan ve İngiliz birliklerinin Afganistan'a başlattığı operasyonu, tüm dünya ülkeleri solukların tutmuş seyrederken, bu saldırı İstanbul sokaklarına "Fillerle karıncaların savaşı" olarak yansıdı.

İstanbul sokaklarında teybi uzattığımız vatandaşlar Amerika'nın kendisine yönelik saldırıyı Afganistan'ın yaptığına yönelik somut delilleri ortaya koyamadığını savunurken, başta Müslümanlar olmak üzere tüm dünya ülkelerinin bu katliama seyirci kaldığını vurguladılar.

Dünyanın en güçlü devletinin, yıllarca savaşın ve açlığın kucağında hayatta kalmaya çalışan Afgan halkına, sırf "prestijini kurtarma" uğruna saldırdığına dikkat çekilirken, bu saldırının, Amerika ve Batı'nın, Müslümanlar'a yönelik başlattığı bir Haçlı Seferi olarak değerlendirildi. İşte sokaktaki vatandaşın görüşleri:

MÜRVET YAŞAR (HALKLA İLİŞKİLER)
Hükümet vebal altında kaldı
ABD'nin Afgan halkına yönelik saldırısı, fillerle karıncaların savaşıdır. Bir tarafta dünyanın en güçlü devleti, diğer yanda ise yıllarca savaş ve açlığın kucağında hayatta kalmaya çalışan halk. Dünya devletleri adeta Amerika'ya savaş davetiyesi çıkarmışlardır. Türkiye bu savaşa engel olmak yerine, adeta Amerika'nın avukatlığına soyunmuştur. Hükümet bu savaşın vebalinden kendisini kurtaramaz.

FADIL ÖZTÜRK (SERBEST MESLEK)
Tüm dünya yalnız seyrediyor
Terörün Afganistan halkı ile ilişkilendirilmesindeki deliller, dünya kamuoyunca yeterli bulunmadı. Afgan halkı uzun bir süredir savaş, açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalırken, tüm dünya devletleri yalnız seyretmekle yetindi. Bu saldırıların durdurulması için ABD ile Afganistan arasındaki silahlardaki korkunç dengesizlik bile yeterli bir nedendir. Afganistan'da 4 milyon mülteci, ölümle savaşıyor.

NAZIM DEMİREL (ESNAF)
Bu bir Haçlı Seferi
ABD'nin Afganistan'a saldırı için ortaya koyduğu deliller, ne benim vicdanımı ne de Amerika'da yaşan birisinin vicdanını rahatlatabilmiş değil. Bu saldırı, ABD'nin Ortadoğu politikalarını hayata geçirmek için kendisine Afganistan'ı seçmesinden başka bir şey değildir. Günler öncesinden Haçlı Seferi başlatacağını açıklayan Bush, Afganistan'a düzenlediği saldırıyla, 21. yüzyılın Haçlı Seferi'ni başlatmıştır. Amerika'nın saldırısından da acı olan, tüm Müslüman ülkelerin buna seyirci kalmalarıdır.

ALAATTİN YILDIRIM (SİMİTÇİ)
Atılan her bomba bir masumu öldürüyor
Amerikan saldırısında "Yalnız askeri hedefler vuruldu" denilmesini traji komik buluyorum. Çünkü Afganistan'da askeri hedef diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Atılan her bomba, sıkılan her kurşun, masum bir Müslüman'ın hayatına neden olacaktır, oldu da. Tüm dünya ise bir katliamı yalnız televizyon ekranlarında seyretmekle yetiniyor.

BAYRAM UÇAKAN (EMEKLİ)
Batı'ya yaranırsak yine ortada kalacağız
Bu savaşı önce kendi vicdanımızda yargılamamız gerekir. Benim vicdanım rahat değil ve bir başkasının vicdanının da rahat olacağını sanmıyorum. Bu saldırıyı önce Türkiye'nin kınaması ve reddetmesi lazım. Bu savaş Batı ile Müslümanlar arasındaki boşluğu genişletecektir. Ancak Türkiye, Batı'ya yaranmaya çalışsa da her zamanki gibi yine ortada kalacaktır.

TURAN ŞAHİN (ÇÖPÇÜ)
ABD-Batı yüzsüz
Afganistan'a düşen bombalar yalnız ölümü beraberinde getirmedi. Amerika ve Batı'nın da gerçek yüzünü gösterdi. Bu saldırı, sadece Usame bin Ladin veya Taliban'ı değil, Müslümanlar'ı da cezalandırma haline dönüşmüştür. Nitekim Amerika'nın, "Bu saldırı yalnız Afganistan'a değil teröre destek veren diğer ülkelere de olacaktır" açıklaması bunun en büyük delilidir. Amerika, daha Afganistan'a saldırısının halklı gerekçelerini bile ortaya koyamazken, diğer ülkelere saldırmasınını gerekçelerini de ortaya koyamayacaktır.



10 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED