T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Dağlara kaçıyorlar

Saldırılar sonrasında binlerce Afganın İran ve Pakistan'a girmek istediği ancak sınırların kapalı olması nedeniyle dağlık bölgelere yöneldikleri belirtildi.

Afganistan'ın İran sınırına yakın Nimruz kentindeki Afgan halkının ABD'nin füze saldırıları nedeniyle kısa süren bir panik yaşadığı ve İran'a kaçmak istediği belirtildi. Bölgeden edinilen bilgilere göre saldırılar sonrasında yüzlerce Afganın, İran'a girmek istediği ancak sınırların kapalı olması nedeniyle dağlık bölgelere yöneldikleri öğrenildi. Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komitesi Afganistan Bürosu'nun yaptığı açıklamada çoğunluğu Kabil kentinden birçok Afganın ülkenin sınır kentleri Nimruz ve Zaranj'a kaçtıklarına değinilirken 300-400 bin arası Afganın saldırılar nedeniyle İran'a kaçabileceğinin altı çizildi.

Pakistan çit çekecek

Bu arada Pakistan hükümeti, Afganistan'dan mülteci akınını önlemek için sınıra çit çekmeyi planlıyor. Edinilen bilgiye göre, uzun vadede mülteci sorununun önüne geçmek isteyen hükümet, sınıra yerleştireceği çitlerle Afganların Pakistan'a kaçışını engelleyecek. ABD'nin hava harekatının ardından önemli çapta bir mülteci sorunuyla karşı karşıya kalan Pakistan, hasta ve yaşlılar dışında sınırı kimseye açmak istemiyor. Hükümet, tüm önlemlere karşın, yine de sınırdan yasadışı geçişleri engelleyemiyor. Yetkililer, tüm sınır boyunca çit çekmenin zorluğuna dikkat çekerek, sadece Afgan mültecilerin kaçak olarak Pakistan'a girebildikleri bölgelere bu önlemin uygulanabileceğini kaydediyor. Bu işlemin pahalı olacağına dikkat çeken yetkililer, ancak kaçak girişleri önlemek için uzun vadede bunun şart olduğunu ifade ediyor.

Hakkari'de hazırlık

Öte yandan Hakkari Valiliği'nde gerçekleştirilen toplantıda, Afganistan'a yapılan harekat sonucunda Türkiye'ye gerçekleşmesi olası mülteci akınında, bu kişilerin nakil ve kontrolleri konusu ele alındı.Yapılan açıklamada, Hakkari'de oluşturulan ileri toplama bölgelerinde toplanan mülteci ve sığınmacıların, toplama bölgesi Sivas'ın Gürün ilçesine sevklerinin sağlanması gerektiği dile getirilerek, şöyle denildi: "Mülteciler toplama bölgelerine sevkleri yapılana kadar, ilimizde tespit edilen Geçici İskan Barınma Bölgelerinde barındırılacak, iaşeleri ve diğer sosyal ihtiyaçları ise Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü'nden alınacak ödenekle karşılanacak. "

YARALANANLAR TEDAVİ EDİLİYOR

ABD ve İngiltere'nin düzenlediği hava harekatından sonra İran'a doğru kaçan Afgan mültecilerin ilk grubu, İran'ın Zabul kenti karşısında, sınır bölgesine yerleştirildi. İRNA, bir Afgan kaynağa dayanarak verdiği haberde, Afganistan sınırındaki Sistan Belucistan eyaleti Zabul kentinin karşısında, sınırın Afganistan tarafında kurulan Milak Bazar kampına yerleştirilen mültecilerden bazıları hava saldırıları sırasında yaralandıklarını ve hastane çadırlarda tedavi altına alındıklarını söyledi.

İran Kızılay Kurumu'nun bölgede bir ay önce kurduğu çadır kampa yerleştirilen ilk mülteci grubunun sayısı konusunda bilgi verilmedi, ancak büyük gruplar halinde başka mültecilerin de bu ve diğer kamplara doğru geldikleri belirtildi. Topraklarına mülteci kabul etmeyeceğini açıklayan İran, mülteci akınını karşılamak için sınırın Afganistan tarafındaki değişik bölgelerde 2 ila 10 kilometrelik bir kuşakta 8 adet kamp kurdu. İran İçişleri Bakanlığı Yabancılar Dairesi Başkanı Hüccetülislam Hasan İbrahimi, bu kamplarda İran ve yabancı yardım kuruluşlarının içecek ve yiyecek imkanlarını sağladıklarını söyledi.

İbrahimi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin İran yetkilileri ile koordinasyon içinde kurulan bu kamplara kendi görevlilerini de atadığını belirtti. 6'sı Horasan, 2'si ise Sistan-Belucistan eyaletinde kurulan bu kampların onbinlerce mülteciyi barındırabilecek büyüklükte olduğunu belirten İbrahimi, Sistan-Belucistan eyaletinde bir kamp daha kuracaklarını bildirdi.

UNICEF YARDIMLARI ASKIYA ALDI

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Afganistan'a yapacağı insani yardımları belirsiz bir süreye kadar askıya aldı. Resmi haber ajansı İRNA'nın UNICEF'in Tahran Temsilciliği'nin açıklamasına dayandırarak yayımladığı haberde, UNICEF'in Pakistan'daki Kuveyt Temsilciliği'nin önceki gece Taliban taraftarlarının saldırısına uğradığının altı çizilerek, UNICEF'in Afganistan'a yapacağı insani yardımları belli olmayan bir tarihe kadar askıya aldığı belirtildi Bu arada Japonya`nın, ABD`nin Afganistan`a düzenlediği askeri harekattan kaçan mülteciler için gönderdiği insani yardımı taşıyan 6 C-130 nakliye uçağının, İslamabad`a geldiği bildirildi.

Kızılay 335 çadır gönderdi

Nakliye uçaklarıyla, 200 battaniye ve 315 çadır dahil insani yardımın yanı sıra 150 askeri personel de İslamabad`daki Çaklala Havaalanı`na geldİ. Öte yandan Kızılay`ın, Afgan mülteciler için hazırlık yaptığı belirtildi. Kızılay Genel Başkanlığı`ndan yapılan açıklamaya göre, Afganistan`a yönelik harekatın ardından Kızılay, bütün birimlerinde çalışmasını 24 saat nöbet esasına göre sürdürüyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen Kızılay, Erzurum ve Elazığ Bölge depoları ile Van İl Merkezi`ne, 75`i izolasyonlu 335 çadır ile 2 bin battaniye gönderdi.

 
'Bizim savaşımız değil'
Amerikan ve İngiliz birliklerinin Afganistan'a başlattığı operasyonu, tüm dünya ülkeleri solukların tutmuş seyrederken, bu saldırı İstanbul sokaklarına "Fillerle karıncaların savaşı" olarak yansıdı.
ABD'ye tepki büyüyor
Afganistan harekatının ardından Pakistan iyice karıştı. Gösterilerde 3 kişi ölürken birçok Pakistanlı yaralandı. Endonezya, Umman ve Filipinlerde ise protestolar devam ediyor.
Amerika'ya yargısız infaz suçlaması
Mazlum-Der, Afganistan'a yönelik düzenlenen saldırıyı "yargısız infaz" olarak değerlendirerek, ABD'yi cezanın şahsiliği ilkesine ters düşmekle suçladı.
Saçan'ı kim koruyor
10 ay hapis cezası bulunan ve işkence yaptığı doktor raporlarıyla belirlenen Saçan'ı Mesut Yılmaz'ın koruduğu ileri sürülüyor.
Ak'tan ek savunma
Fatih Ormanı'ndaki 65 dönüm araziyi usulsüz yollarla üzerine geçirdiği öne sürülen emlakçı Nevzat Ak'ın ek savunma yapması istendi.
'Beyaz tülbentli' eylem
Omuzlarına beyaz tülbent bağlayan bir grup öğrenci eylem başlattı. Üniversitesinde başörtüsü sorunu olmadığını savunan Rektör Sütbeyaz, "Asla taviz vermeyeceğiz" dedi
Üniversitelerde harç ve kredi sistemi değişiyor
Bakanlar Kurulu'- na sunulan tasarının yasalaşması halinde öğrencilerin ödeyeceği harç miktarları artacak.
YÖK'te değişiklik şart
Devlet Bakanı Nejat Arseven, YÖK'ün yapısı ve işlevlerinin, günümüz şartları ve üniversitelerin ihtiyaçları doğrultusunda mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Arseven, Dicle Üniversitesi'nde akademik yılın başlaması nedeniyle düzenlenen törende "YÖK'ün yapısı ve işlevleri, günümüz şartları doğrultusunda yeniden gözden geçirilmelidir. Yürütmeye ilişkin yetkiler YÖK'ten alınarak, üniversitelerin yetkili kurullarına aktarılmalıdır" dedi. Arseven, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım'ın konu ile ilgili yasa tasarısı hazırladığını bildirerek, "Tasarının biran önce yasallaşması için her türlü gayreti göstereceğiz" şeklinde konuştu. Öte yandan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, kendisini "PKK sempatizanı" olduğu gerekçesiyle görevden almak istediğini iddia ettiği YÖK Başkanı Gürüz'ü, Bakn Arseven'e şikayet etti.

10 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED