T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ladin: Bunu asla yapmadım

ABD'deki saldırıların bir numaralı sanığı ilan Usame bin Ladin, saldırılarla ilgisi olduğunu bir kez daha yalanladı. Afgan İslami Basın Ajansı'na açıklama gönderen Ladin, "ABD parmağıyla beni gösteriyor, ama bunu asla ben yapmadım" ifadesini kullandı. Ladin, yardımcısı aracılığıyla ajansa gönderdiği açıklamada, "Bunu yapanlar, kendi çıkarları için yaptılar. Ben Afganistan'da yaşıyorum ve bu tür eylemlere izin vermeyen Emir'ül Mü'minun Molla Ömer'e bağlıyım" diye yazdı. Bu arada, İngiliz iç istihbarat birimi MI5'ın Ladin'in İngiltere'deki bağlantılarını ortaya çıkarmak için kapsamlı bir araştırma başlattığı bildirildi.

Molla Ömer'in dünürü Ladin

Taliban hareketi lideri Molla Muhammed Ömer'in kızını oğlu ile evlendiren Usame bin Ladin, kendi kızını da Taliban liderinin bir yakınıyla evlendirerek, Taliban ile olan bağını kuvvetlendirdi. Ladin ailesi, Suudi Arabistan'da tanınan er-Rachi, el-Camcum, es-Suud, el-Khoca ailelerinden biridir. Er-Rachi ailesi genelikle bankacılık, sigorta ve inşaat ile, el-Camcum ailesi ticaert ile, es-Suud ailesi prenslerin ve kralların çıktığı aile ve Muhammed bin Abdulvehab'ın ailesi olan el-Khoca ailesi tüm bu aileler içinde bulunduğu gibi genelde, dini işlerle ile iştigal ediyorlar. Yemen'den göç eden Ladin ailesi ise Arabistan'da inşaat ve hacc organizasyonuyla uğraşıyorlar.

Bin Ladin, 1957 yılında Suudi Arabistan'ın en zengin iş adamının oğlu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini Cidde'de alan bin Ladin daha sonra Kral Abdulaziz Üniversitesi'nde Ekonomi ve İdari Bilimler alanlarında yüksek öğremini tamamladı. 1979 yılında Afgan Cihadı'nın başlamasının ardından 1984 yılında Şehit Abdullah Azzam'ın davetlisi olarak bir grup işadamıyla Afganistan'a maddi yardım için gelir.

Bu ziyareti esnasında Abdullah Azzam'dan çok etkilenen Ladin, daha sonra Suudi Arabistan'a döner ancak Azzam'la olan ilişkilerini daha da geliştirir. Azzam onun Afgan Chadı'na yaptığı yardımlardan dolayı çağımızın Osmanı olarak isimlendirir. Afgan Cihadı esnasında genelde Arap ülkelerinden gelen Müslümanlar'a başkanlık eden Abdullah Azzam, 24 Kasım 1989 yılında bir suikast sonucu şehit edilir. Usame bin Ladin 1989 yılında Azzam'ın şehadetinden sonra Afgan gitmek iste de, bunu gerçekleştiremez ve Suudi Arabistan yönetimi tarafından pasaportuna elkonulur. Uzun dönem Suudi yönetimini eleştiren Ladin, 1991 yılında Sudan'a gider.

Ladin'e babasının vefatından sonra, 5 milyar dolarlık aile servetinden 300 milyon dolar miras payı olarak düşer. Ancak kendisine kalan mal varlığından çoğuna Suudi Arabistan ve birçok devlet bankası tarafından elkonuldu. Suud ve Mısır'ın Sudan'a olan baskısından dolayı Ladin, 1996 yılında sınır dışı edildi.

Ladin ve Taliban

1996 yılında da Taliban, yönetimi yeni ele geçirince Ladin'e geçmişte Afgan halkına olan maddi desteğinden dolayı kapılarını açtı. Taliban'ın bu davranışı, Taliban'ın kuruluşuna yardım eden ABD ve Pakistan'ın yönetimlerinin arasını açtı. ABD, Pakistan yönetiminin bu konuda bir tedbir almamasından dolayı Hindistan hükümetiyle yakınlaştı ve Pakistan'a amborgo uyguladı. Ladin, Afganistan'a dönüşünde Abdullah Azzam'ın başkanlığını yaptığı Arap gençlerin başına geçti. Ladin'in başkanlığını yaptığı Arap gençlerinin çoğu, Mısır, Cezayir, Tunus, Libya ve Yemen'de yönetimin şiddetine maruz kalmış öğretim görevlileri, mühendisler ve doktorlardan oluşuyor. Ladin son olarak kendisiyle bir Arap gazetesinde yapılan röportajda mal varlığınını öyle büyütüldüğü kadar olmadığını bilakis kendisinin bile kimi zaman açlıkla boğuştuğunu belirtti.



17 Eylül 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED