T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'ABD üs istemedi'

ABD'den Malatya ve Diyarbakır havaalanları konusunda talep gelmediğini belirten Başbakan Ecevit, "Nükleer savaştan Allah bütün dünyayı esirgesin. Kimse bunu düşünmüyordur" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, ABD'den, Malatya ve Diyarbakır havaalanlarının kullanılması konusunda bir talep gelmediğini söyledi. Ecevit, İstanbul'a hareketinden önce, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ecevit'e yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

ABD'den Malatya ve Diyarbakır havaalanlarının kullanmak için talep geldiği, Türkiye'nin de buna olumlu yanıt verdiği haberleri var...

Ecevit: Bana böyle bir haber gelmedi. Bugün gazetede gördüm.

ABD'nin herhangi bir talebi var mı?

Ecevit: Hayır, herhangi bir talep gelmedi.

Diyarbakır ve Malatya'daki askeri üslerin kullanılması yönünde bir talep gelirse Türkiye'nin yanıtı ne olacaktır?

Ecevit: Dün de söylediğim gibi varsayımlar üzerinden konuşmam.

MİT ve CİA yakın ilişkide

Türk istihbaratının Bin Ladin'de kimyasal silah bulunduğu yolunda ABD'ye uyarısı oldu mu?

Ecevit: Bu detayları bilmiyorum. Fakat, MİT ile CIA'nın çok yakın ilişkileri vardır. Yalnız CIA ile değil pekçok ülke ile bizim istihbarat örgütümüzün çok yararlı görüşmeleri vardır, ilişkileri vardır. Fakat, bunların ayrıntılarının hepsi bize gelmez.

Siz daha önce terörizm kelimesinin önüne din kelimesinin eklenmesinin sakıncalı olacağını söylemiştiniz. ABD'de Müslüman topluluklara karşı psikolojik baskılardan söz ediliyor, camilere bazı saldırılar oluyor...

Ecevit: Tabii bu gelişmelerden çok kaygılıyım. Dünya bir bütünleşmeye giderken böyle yapay ayrılıkların tahrik edilmesi çok sakıncalı. Tabii şu sırada sinirli, duyarlı durumda insanlar var. Bunların bu tür davranışları sakıncalı sonuçlar verebilir. Ama, ABD yönetimi ve özellikle de Sayın Bush ve İngiliz Başbakanı Sayın Blair, bu tür davranışlara karşı çok yerinde, zamanında tepkilerini belirttiler.

Çatışmanın bir nükleer çatışmaya dönüşmesinden kaygılı mısınız?

Ecevit: Nükleer savaştan Allah bütün dünyayı esirgesin. Çünkü, bütün insanlık için felaket olur. Kimsenin bunu düşündüğünü tahmin etmiyorum. Tabii birtakım deliler ortaya çıkabilir. Bu tehlikeleri de göz önünde tutmak lazım. ABD'nin şu sırada nasıl bir yöntem izleyeceğini bilmiyorum.

Saldırının doğru adrese yapılması konusunda herhangi bir kaygınız var mı?

Ecevit: Artık o kadar ayrıntıyı bilmiyorum

MGK toplantısı gerekli değil

MGK'nın toplanması gündemde mi? Dış tehdit konseptinde bir değişiklik söz konusu mu?

Ecevit: Şu sırada yeni bir MGK toplantısına gereksinme duymuyoruz. Zaten Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı, MİT ve başka ilgili kuruluşlar hergün biraraya geliyorlar. Eğer, ayrıca bir MGK toplantısına gereksinme duyulursa onu değerlendiririz. Amerika'ya yapılan terörist saldırısından sonra bazı konseptlerin gözden geçirilmesi gerekebilir. Fakat, şu sırada öyle bir çalışma yok.

Teröristlerin Türk yakınları var deniyor...

Ecevit: Hayır. Gazetelerdeki haberlerden başka bir şey bilmiyorum.

 
'Terörle mücadele ile savaşı ayırın'
Kutan, terörle mücadele adı altında masumlara zarar verilmemesini istedi.
Baykal: Terörün dinle tarifi olağanüstü yanlış
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörün dini tarif içine oturtulmasının olağanüstü yanlış olduğunu söyledi.
Paket genişleyecek
Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa'nın 21, 83 ve 100. maddelerinde yeni düzenleme istedi. MHP ek değişiklik önergesi verecek. Genelkurmay ise değişikliklere ilişkin çekincelerini bildirecek.
'Geri adım atılırsa desteklemeyiz'
Saadet Partisi 37 maddelik Anayasa değişiklik paketinde geri adım atılması halinde "kesinlikle" oy vermeyecek.
Terörün dini imanı olmaz
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, "Türkiye'de seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu değişmelidir" dedi. Yazıcıoğlu, partisinin Düzce il kongresinde, siyasetin menfaat aracı halinden çıkartılması gerektiğini belirterek "Siyaset dürüst ve temiz insanların yapacağı şekle getirilmelidir" diye konuştu. Yazıcıoğlu, Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi, yargı bağımsızlığının sağlanması, yerel yönetim sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini savundu. ABD'deki terör saldırılarını kınadıklarını da yineleyen Yazıcıoğlu, şöyle devam etti: "Terör insanlık suçudur. Çeşitli ırk ve dinden olan insanlar ölmüştür. Enkaz altında insanlık kalmıştır. Terörün dini ve imanı yoktur. Bütün dünyada Filistin, Doğu Türkistan ve Türkiye de yıllarca terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalmış ve birçok masum insan ölmüştür. ABD'ye yapılan son terör saldırısından sonra Batılı ülkeler artık anlamışlardır."

17 Eylül 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED