T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Paket genişleyecek

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa'nın 21, 83 ve 100. maddelerinde yeni düzenleme istedi. MHP ek değişiklik önergesi verecek. Genelkurmay ise değişikliklere ilişkin çekincelerini bildirecek.

37 maddelik Anayasa değişiklik paketini görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacak olan Meclis Genel Kurulu'nda, paket üzerindeki yeni değişiklik önerileri de gündeme gelecek. Meclis Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde anlaştığı metnin Anayasa Komisyonu'nda veya Genel Kurul'da değiştirilmesi durumunda pakete destek vermeyeceğini belirten Saadet Partisi'nin tutumu hükümet ortaklarını endişelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 37 maddelik Anayasa değişiklik paketine yönelik önerilerini hükümete gönderdi. Daha sonra Meclis Başkanı Ömer İzgi'yi Çankaya Köşkü'nde kabul eden Sezer, değişiklik paketinde bazı hassas noktaların yeniden düzeltilmesini istedi. Sezer'in pakete ilişkin temel itiraz noktalarını Anayasa'nın 13, 14, 21, 83 ve 100. maddelerin oluşturduğu öğrenildi.

Sezer'in talepleri

Cumhurbaşkanı Sezer, öncelikle milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesinde yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını belirterek, temiz siyaset için bu maddede dokunulmazlık dosyalarının dönem sonuna bırakılması hükmünün kaldırılmasını istedi. Bakan ve başbakanların dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 100. maddesinde de yeni değişiklik yapılmasını isteyen Sezer, Anayasa'nın konut dokunulmazlığını düzenleyen 21. maddesinin daha açık ifadelerle yazılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa'nın 13 ve 14. maddelerindeki Temel Hak ve Hürriyetler başlığını taşıyan hükümlerin de Batı'daki seviyede tutulmasını istedi.

MHP ve Genelkurmay kanadı

Bu arada hükümet ortağı MHP, Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan 83 ve 100. maddelere ilişkin yeni bir metin hazırladı. MHP'nin bu metni, paketin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında teklif edeceği belirtildi. MHP, Anayasa'nın 28. maddesinin 2. fıkrasının Anayasa'dan çıkartılarak Kürtçe yayına izin verilmesine karşı çıkıyor.

MHP'nin itiraz ettiği diğer bir konu ise Anayasa'nın 90. maddesinde yapılacak değişiklik ile "Uluslararası anlaşmalar ile kanunlar çelişirse, uluslararası anlaşmalar esas alınır" hükümü.

Genelkurmay'ın da, özellikle düşüncenin ifade edilmesi başlığını taşıyan 26. madde ile siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 69. maddede bazı değişiklikler yapılmasını istediği biliniyor.

Hükümet kanadı toplandı

TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki hükümet ortağı partilerin üyeleri de bu öneriler üzerinde çalışmaya başladı. DSP'li Tayfun İçli, MHP'li Mehmet Nacar ve ANAP'lı Beyhan Aslan önceki gün biraraya gelerek Cumhurbaşkanı Sezer'in taleplerini ele aldı. Toplantıda, Sezer'in isteklerinin komisyonda dikkate alınması kararına varıldı.

Hükümet ortağı partilerin kurmaylarının Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun geçen ayki MGK toplantısında dile getirdiği revizyon taleplerini de bugün ele alması bekleniyor.

Anayasa değişikliği paketine yeni müdahalelerin sözkonusu edilmesiyle Saadet Partisi'nin tavrı önem kazandı. TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'ndan çıkan metnin değiştirilmesi halinde pakete destek vermeyeceğini belirten SP'nin, yeni değişikliklere nasıl tavır göstereceği merak ediliyor. AK Parti ise pakete destek veriyor.



17 Eylül 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED