AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A

Rumsfeld'in hesapları Bağdat'tan dönüyor

New Yorker dergisi, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Pentagon'daki askeri planlamacıların tavsiyelerine sık sık karşı çıktığını belirterek, harekat konusunda yanlış hesap yaptığını yazdı.

ABD'de yayınlanan New Yorker Magazine dergisi, "Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Pentagon'daki askeri planlamacıların, Irak'taki savaşta şu andakinden çok daha fazla asker ve zırhlı araç gerektiği yolundaki tavsiyelerine sık sık karşı çıktığını" yazdı. Derginin bugün satışa sunulacak sayısında yer alan makalede, "Rumsfeld'in en az 6 kez, kendisine önerilen kara kuvvetleri sayısının ciddi oranda küçültülmesini istediği ve sonunda istediğine ulaştığı" belirtildi. Gazeteci Seymour Hersh'in kaleme aldığı makalede, ismi gizli kalmak koşuluyla konuşan bir üst düzey Savunma Bakanlığı planlamacısının, "Daha iyi bildiğini zannetti. Her aşamada karar veren kişi kendisiydi. Rummy (Rumsfeld) kendi kendini bu karışıklığın içine soktu" sözlerine yer verildi.

"Kuzey cephesinin açılmasını beklemedi"

"Rumsfeld'in ayrıca, Amerikalı komutan Orgeneral Tommy Franks'in, Irak'ın işgalinin, Türkiye üzerinden Irak topraklarına geçişine izin verilmeyen Amerikan kuvvetlerinin, başka bir yoldan Irak'a sevkedilene kadar ertelenmesine ilişkin tavsiyesini de reddettiği ve Iraklılar'ın göstereceği direniş konusunda yanlış hesap yaptığı" kaydedildi. Makalede, üst düzey bir istihbarat yetkilisinin, "Hiçbir kaynakları yoktu. O (Rumsfeld) sadece haklı olduğunu ve Iraklılar'ın hemen dağılacakları yolundaki görüşünü kanıtlamaya odaklanmıştı" şeklindeki sözleri yer aldı. "Rumsfeld'in, Irak'ın işgalinin başladığı günden itibaren askeri operasyonun çok iyi seyrettiği açıklamalarına karşın eski bir istihbarat yetkilisinin, 'Savaşta şu an her iki taraf da kımıldayamaz durumda' yorumunu yaptığı" belirtildi.

"Rumsfeld, lazer güdümlü bombalara güvendi"

"Tomahawk füzelerinin büyük kısmının harcandığı, uçak gemilerinde lazer güdümlü bombaların tükenmek üzere olduğu ve tanklar, zırhlı araçlar ile diğer teçhizatın bakımı konusunda ciddi problemler yaşandığı" ifade edilen makalede, "eski bir istihbarat yetkilisinin, 'tüm ümidin takviye gelene kadar bu durumun muhafaza edilebileceğine bağlı olduğu' yorumunu yaptığı" kaydedildi. Makalede ayrıca, üst düzey bir askeri planlamacının, "Rumsfeld savaşı ucuza getirmek istedi ve lazer güdümlü bombaların zaferi getireceğine inandı" sözlerine yer verildi. Makalede belirtilen konulara ilişkin sorular yöneltilen bir Pentagon sözcüsünün makale hakkında yorumda bulunmak istemediği belirtildi.

'Yanlış hesap Saddam'ı kahraman yaptı'

The Observer gazetesi, Kuds el-Arabi gazetesinin yazı işleri müdürü Abdulbari Atvan'ın dün yorumuna yer verdi. Atvan yorumunda, şöyle dedi: "Saddam'ın en şaşırtıcı psikolojik zaferi ise, diktatör şeklindeki imajından sıyrılması, Arap ve İslam dünyasında bir kahraman gibi algılanması oldu. Saddam'ın fotoğrafları bölgede protesto gösterilerine katılanların ellerinden düşmüyor. Koalisyon liderleri büyük hatalar yaptılar. Savaştan sonra Irak'ın ABD askeri yönetimi ile idare edileceğini söylediler. Umm Kasr'a giren ABD birliklerinin, kentte ABD bayrağını dalgalandırmaları, Iraklılar'ı, savaşın onları kurtarmak için değil ülkelerini işgal etmek için başlatıldığına inandırmaya yetti."

Cook: Rumsfeld, Chenney ve Wolfowitz'i cepheye sürmek lazım

Geçtiğimiz günlerde hükümetin Irak politikasını benimsemediğini söyleyerek Avam Kamarası'ndaki görevinden istifa eden İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Robin Cook, Sunday Mirror gazetesinde yayımlanan yazısına "Çocuklarımız yerine Rumsfeld ve onun şahinlerini savaşa gönderelim" başlığını attı. Yazısına "Bu çabuk ve kolay bir savaş olacaktı" diye başlayan Cook, "Camp David'de rahat rahat oturan Bush için 'savaş ne kadar gerekiyorsa o kadar sürecek' demek kolay" diye devam etti. "Bize, Irak ordusu kendisine saldırılmasından o kadar memnun olacak ki savaşmayacaklar bile demişlerdi. Saddam'ın askerleri teslim olacak demişlerdi. Halk işgalcileri kurtarıcı olacak görecek demişlerdi. Bana sorarsanız Rumsfeld, Chenney ve Wolfowitz'i Amerikan birliklerine iliştirilmiş gazetecilerle birlikte cepheye sürmek lazım" dedi.



31 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED